torsdag 21. september 2017

Deilig kjøttgryte i slow cookerDet har blitt endel smakfulle middager med minimal arbeidsinnsats etter at jeg fikk slow cooker i hus. Som regel har jeg brukt den til kjøttgryter - der er den ypperlig, fordi man kan bruke litt rimelige stykningsdeler, og kjøttet blir veldig mørt av koking på lav varme over flere timer. Men jeg har også brukt den til gode indiske curryer med kylling, og jeg har laget særs god bacalao i den.

Her har du en enkel og smaksrik kjøttgryte med oksebog, paprika og aromasopp. Den er laget alt-i-ett, med poteter, så du trenger ikke noe annet tilbehør utenom. Jeg har brukt syltet sølvløk, som gir en lett syrlighet til gryten, alternativt kan du bruke vanlig løk kuttet i terninger. Vinen kan eventuelt droppes, og erstattes av vann og en ekstra buljongterning.

Oppskriften er tilberedt i min største slow cooker på 4,7 liter, og den rekker akkurat. Merk at soppen vil "falle litt sammen" underveis i kokingen, så slow cookeren vil ikke være så full når den er ferdig som den er helt med det samme. 

Dersom du bruker en mindre slow cooker, kan du enten skalere oppskriften ned litt, eller droppe potetene, og eksempelvis lage potetmos eller annet tilbehør utenom. Husk at en slow cooker alltid skal fylles minst halvfull og max trekvart full. Generelt: Tilpass mengdene til din slow cooker.

Godt tips: Ingrediensene kan klargjøres og has i innergryta til slow cookeren kvelden før den skal settes på, og oppbevares i kjøleskap. Rått kjøtt og grønnsaker da bør holdes adskilt, så bland sammen alle ingredienser utenom kjøttet, som has i en egen skål og dekkes til. Å forberede kvelden før er særlig smart i ukedager hvis du ikke har de ekstra minuttene til å stå og blande og kutte ingredienser om morgenen, i tillegg til alle andre gjøremål. Det eneste du da trenger å gjøre neste morgen er å plugge i slow cookeren, overlate den til seg selv, og komme hjem til ferdig middag om ettermiddagen.


Du trenger følgende til fire-fem personer:

500 gr hermetiske hakkede tomater (1 kartong)
2 dl lett rødvin (Côte du Rhône, Pinot Noir, etc) (evt 2 dl vann)
3 ss extra virgin olivenolje
3 ss god balsamico
4-5 ss hakkede soltørkede tomater, avrent
2 ts tørket timian
2 ts tørket rosmarin
1,5-2 ts himalayasalt (smakes til på slutten)
Hvitløkspepper (smakes til på slutten)
1 kjøttbuljongterning (+ en ekstra om du dropper rødvin)
1 rød paprika
1 glass syltet sølvløk, avrent (evt 1 vanlig løk)
250 gr aromasopp
800 gr kokefaste poteter
800 gr okse høyrygg uten bein

Ha hermetiske tomater, rødvin, extra virgin olivenolje, balsamico, soltørkede tomater, timian og rosmarin i slow cookeren. Himalayasalt og hvitløkspepper tilsettes i moderate mengder, og smakes til mot slutten av koketiden. 

Kjøttbuljong-terning smuldres så smått du klarer mellom fingrene, og drysses over. Bland sausen sammen.

Paprika kuttes i terninger eller strimler, og tilsettes. 
Tilsett sølvløk, eventuelt løk kuttet i terninger. 
Aromasopp kuttes i skiver eller båter, og tilsettes.
Poteter skrelles og kuttes i terninger, og tilsettes.
Okse høyrygg kuttes i grove terninger, ca 3-4 cm, og tilsettes (evt oppbevares separat hvis ingrediensene tilberedes kvelden før).

Bland ingrediensene lett sammen, og legg på lokket. Evt sett i kjøleskap til neste dag.

Koble til støpselet, og sett på lav varmeinnstilling i 6-8 timer. Bruk gjerne tidsinnstilling om en slik funksjon er tilgjengelig, da vil den gå over på "hold varm"-funksjon når tiden er ute.

Så er det bare å komme hjem til deilig middag noen timer senere.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar