Om megTakk for at du besøker bloggen min!

Jeg er glad i god mat, og vil gjerne dele min matglede med andre. Først og fremst er jeg opptatt av hverdagsmaten - den skal være sunn og smakfull, laget mest mulig fra bunnen av men på enkelt vis, og med gode og naturlige råvarer. Og ikke minst er jeg opptatt av å gi barna mine gode og sunne matvaner, og sørge for at de får et positivt forhold til mat og opplever matglede! Jeg håper flere vil bli inspirert til å lage ekte og god mat, og gjennom bloggen ønsker jeg å vise hvor enkelt det kan gjøres. 

Jeg liker å bruke kortreist mat fra lokale og regionale produsenter, og bruker endel økologiske råvarer også. Det er greit å vite at maten er mest mulig fri for giftstoffer og kjemikalier som ikke hører naturlig hjemme i maten vår, og at dyra har hatt det godt, inkludert hønene som gir oss egg… Og at vi utnytter ressursene godt. 

Generelt spiser vi mindre kjøtt enn før, etter at vi innførte fisk og sjømat på middagsmenyen sånn cirka tre ganger i uka. Kakene og dessertene på bloggen er stort sett laget med redusert sukkermengde - ikke fordi jeg teller kalorier, men fordi kroppen min ikke er så glad i raffinert sukker.Jeg startet bloggen for å samle oppskrifter på maten jeg lager, som en slags kokebok. Jeg liker å gjøre mine egne vrier, og da er det fort gjort å glemme i ettertid hva jeg har brukt av ingredienser og mengder. Mange av oppskriftene er egenkomponerte, ofte inspirert av en ingrediens eller to - man tager hva man haver… Har jeg funnet inspirasjon andre steder, refererer jeg med navn og lenker. Bloggen ble til mens jeg var i min første mammapermisjon, og siden jeg lagde all babymaten selv så har det også blitt noen innlegg om babymatlagingEtter hvert har bloggingen blitt en drivkraft i seg selv, med utgangspunkt i maten som lages hjemme hos oss, og nye ideer til oppskrifter og vrier dukker stadig opp. 

Våren/sommeren 2016 fikk jeg en helsemessig "utfordring" med smerter i kroppen som bare økte på. Det fikk meg til å endre kostholdet, blant annet ved å kutte ut melkeprodukter og kornvarer, inspirert av den franske legen og forskeren Seignalet. Den positive effekten kom så å si umiddelbart, og fra dette tidspunktet bærer blogginnleggene og oppskriftene preg av denne kostholdsendringen. I dag er jeg fremdeles smertefri så lenge jeg styrer unna "verstingene" i kostholdet, og det gjør jeg med glede.

På bloggen har jeg tagget disse innleggene med PaleoSeignalet-kosthold og Steinalderkosthold, og forøvrig også Glutenfri og Melkefri (sjekk gjerne flere av etikettene, da de kan være litt ulikt tagget). 

Filosofien er et kosthold som reflekterer det forskere mener vi mennesker spiste for 10 000 år siden. Det er tilpasset genene våre og fordøyelsessystemet vårt, som knapt har forandret seg over denne perioden, i motsetning til det vestlige kostholdet som har forandret seg totalt bare de siste tiårene. Det er fornuftig og næringsrik mat for alle, men særlig dem med autoimmune sykdommer og andre inflammatoriske tilstander i kroppen vil kunne ha god helsemessig effekt av et slikt kosthold. Har du allergier, må du selvsagt ta hensyn til det. 

Jeg vil presisere at barna mine ikke følger dette kostholdet, de drikker både melk og spiser brød. Men jeg er bevisst på å selv bake brødet de spiser - det langtidsheves/kaldheves over mange timer for å bryte ned glutenet og bestanddelene i kornet, så det blir lettere å fordøye. Og de drikker stort sett økologisk helmelk. Så lenge de spiser variert, hjemmelaget og næringsrik mat av skikkelige og naturlige råvarer, og ikke har noen som helst plager, så er det det viktigste for meg.

Jeg setter stor pris på å få tilbakemeldinger på maten jeg lager, og det jeg skriver om. Jeg hører veldig gjerne fra deg om du har spørsmål eller kommentarer! Alt innhold på bloggen, inkludert tekst og bilder, tilhører Monas Kjøkkenskriverier. Hvis noe lånes til privat bruk skal det linkes til denne bloggen, eller bloggen skal oppgis som kilde, og jeg vil veldig gjerne ha beskjed. Alle bilder er mine private. Til kommersielt bruk gjelder egne betingelser, vennligst ta kontakt.

Du når meg via monas.matblogg@gmail.com

Vennlig hilsen 
Mona
4 kommentarer:

 1. Herlig side du har, liker spes fiskerettene dine, skal utforske bloggen din og prøve mange av rettene dine. Stå på

  Mvh Trond

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier14. januar 2013 kl. 19:26

   Tusen takk, Trond, så hyggelig å høre! Ja fisk er noe av det jeg har litt ekstra fokus på. Vi spiser fisk & sjømat (minst) tre ganger i uka, og da gjelder det å finne på litt nye vrier så vi ikke blir lei ;-)

   Slett
 2. Tusen takk for masse inspirasjon, kunnskap og gode ideer. Jeg er tvillingmamma til to nydelige jenter på tre måneder, og snart skal vi i gang med å utvide næringshorisonten til å dreie seg om mer enn bare morsmelk. Jeg har tenkt mye på hva slags mat jeg skal begynne med til jentene mine, og jeg synes det har vært vanskelig å finne gode kilder til kunnskap om hjemmelaget babymat og næringsbehov.

  Jeg liker å lage mat, og prøver stadig å bli flinkere til å lage mat fra bunnen av og eksperimentere med spennende smaker og ingredisener. Når det gjelder jentene mine, ønsker jeg selvfølgelig å gi dem det beste de kan få. Da er åpenbart hjemmelaget mat og gode råvarer et godt utgangspunkt. Når jeg leste bloggen din om hjemmelaget babymat, ble jeg ordentlig inspirert og fikk lyst til å gå på butikken og handle med en eneste gang. Det er deilig å bli inspirert på den måten. Jeg ble også overrasket over hvor enkelt det kan gjøres og at det ikke trenger å ta all verdens tid.

  Jeg gleder meg til å gå i gang. Tusen takk!

  Mvh Cecilie

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier28. juli 2013 kl. 19:22

   Hei Cecilie! Slike tilbakemeldinger setter jeg virkelig stor pris på, det varmer godt i hjertet :-) Veldig hyggelig å høre at du er så inspirert. Ja, når du kommer i gang med babymatlagingen, så vil du fort finne ut at det ikke er så mye ekstra arbeid å lage den selv fra bunnen av. Samtidig har du mye bedre kontroll over hva barna dine får i seg, og du har et stort spekter av smaker å variere med. Ønsker deg masse lykke til - det er bare å spørre om det er noe du lurer på :-)

   Slett