tirsdag 20. august 2013

En sunnere pølsemiddag


Bratwurst fra Jacob's med 94% kjøtt - med en sunn & smakfull potet-og søtpotetmos til

Pølser er lettvinn mat, ingen tvil om det. Og ikke minst er det noe de aller fleste barn og unge liker godt.

 De siste årene har det blitt mindre og mindre pølser her i heimen, samme nedadgående trend som for andre såkalte blandingsprodukter altså. Det gjennomsnittlige pølseutvalget i norske matbutikker er ikke akkurat imponerende. Gilde omtaler stolt kjøttpølsene sine som "kjøttrike". Original kjøttpølse inneholder 57% kjøtt tilsammen, medregnet hodekjøtt. 57% kjøtt i kjøttpølser er ikke mye! 

Hva består så de resterende 43% av?? Resten er stivelse, salt, glukose, krydderier og diverse tilsetningsstoffer. Og endel vann, vil jeg tro. Summa summarum, slike pølser inneholder ganske mye "fyllmasse" som ikke har så mye med kjøtt å gjøre...

Heldigvis har det kommet gode pølse-alternativer også i helt vanlige matbutikker de siste årene. Du må ikke lenger på slakterbutikker for å finne pølser med 80-90% kjøtt, eller enda mer. Dét kaller jeg skikkelige kjøttpølser! Selv på Rema finnes det nå pølser med relativt høyt kjøttinnhold. Resultatet er at vi har begynt å spise pølser igjen - om ikke hver uke, så i alle fall en gang i blant.

Pølser med høyt kjøttinnhold vil i seg selv bety en sunnere og bedre middag. Hvis du dessuten velger et sunt og godt tilbehør, som denne herlig smakfulle potet- og søtpotetmosen, så bør du absolutt ha god samvittighet ved middagsbordet! Samtidig blir gjerne de yngste litt fornøyde også. Søtpoteten er forresten en næringsrik rotgrønnsak, proppfull av betakarotener og kostfiber, og sunnere enn gulrot.


Du trenger følgende til fire personer:

Ca 400 gr søtpotet
Ca 400 gr potet
2-3 ss smør
Melk til passe konsistens
Salt
Pepper

6-800 gr gode, kjøttrike pølser (helst over 80%)

Et dryss friske urter ved servering (gjerne timian)

Søtpoteter og poteter skrelles og kuttes i mindre biter, for eksempel 1 cm tykke skiver (da tar det kortere tid å få dem gjennomkokte). Dampes i rist i en kjele, med vann opp til risten, og med lokk, til de er helt møre.

Fjern vannet, og mos søtpotetene og potetene med stamper sammen med smør, og spe med melk til passe konsistens. Smak til med salt og pepper.

Mens søtpotetene og poteten damper, stekes pølsene på middels god varme til de er fint gyldne og godt gjennomvarme.

Server pølsene med potet- og søtpotetmosen, og et godt dryss friske urter over. Vel bekomme!

13 kommentarer:

 1. Bra, Mona!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier21. august 2013 kl. 18:59

   Takk for det Magne :-)

   Slett
 2. Jeg anbefaler first price pølser og de billigste potetene. Alt mas om sunnhet er bare bløff og melker lommeboka di.Hvorfor skal alt være så sunt og safe? Har sluttet med bilbelte og kjører uten hjelm,er det ingen som ser at vi fostres opp til å bli en gjeng med uselvstendige pyser...ingen kan gå å kjøpe en flaske vin uten å ha sett terningskast i avisen.Gi litt slipp på det sikre og du vil faktisk føle deg bedre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier21. august 2013 kl. 21:26

   Hei. Jeg velger gjerne de billigste potetene jeg, så lenge de ser fine ut. First Price har jeg heller ikke noe imot i og for seg, de har faktisk enkelte bra produkter. Men billige pølser styrer jeg unna uansett hvem som produserer dem, jo billigere de er, jo mer "graps" vil de typisk inneholde. Min interesse for ren mat bunner i utgangspunktet i ulike matintoleranser, jeg blir fysisk dårlig av endel matvarer, og særlig dersom de er mye bearbeidet, inneholder dårlig fett, mye raske karbohydrater, og ulike tilsetningsstoffer. Dette handler verken om lommebok eller det såkalt "sikre"... Det er bare ren og normalt sunn mat som virkelig funker for kroppen min, og tilfeldigvis er det også sammenfallende med det som er et anbefalt kosthold for folk flest. Heldige meg som føler meg MYE bedre - etter en omlegging av kosten :-)

   Slett
  2. First Price Bratwürst fikk terningkast 5 i VG og ble beste norskproduserte pølse.

   Slett
  3. De billigste og beste pølsene lager du selv.

   Slett
  4. Monas Kjøkkenskriverier22. august 2013 kl. 22:00

   Hjemmelagde pølser står helt klart på gjøremålslisten min :-)

   Slett
 3. Den potetmos varianten din så helt knall ut, den skal jeg prøve så snart jeg får tak i søtpotet :-)

  Selv lager jeg ofte en rotmos variant til pølser eller litt annen "kraftig" kjøttmat:
  http://www.matmoro.no/hjemmelaget-rotmos/ passer særlig godt til mat med litt røyksmak :-) Prøv den en dag du vil ha litt variasjon fra den søtpotetmosen jeg gleder meg til å prøve :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier21. august 2013 kl. 21:34

   Takk for det Karl Inge, og takk for link til ny inspirasjon :-) Ja, rotgrønnsaker er bare skikkelig digg, også i ulike moser!! Og i fyldige, kremede supper... Ah, og tenk på lapskaus da - med saltkjøtt... Nå står høsten straks for tur, og det betyr høysesong for rotgrønnsaker! Tennene løper visst i vann her ;-)

   Slett
 4. Hadde de ett navn kjøttpølsene som dere omtaler her???

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier22. august 2013 kl. 13:35

   Hei! Jeg er litt usikker på hva du spør om her. Hvis det er pølsene som jeg har brukt du lurer på, så er det Bratwurst fra Jacob's. Men det finnes selvfølgelig mange andre varianter i varehandelen, det vil nok variere stort fra butikk til butikk, samt hvor i landet man bor. Hvis du lurer på pølsene jeg nevner fra Gilde, så er det "Original kjøttpølse". Håper du fikk svar på det du lurte på :-) Hilsen Mona

   Slett
 5. Det er pölse jeg vil ha og ikke avlang biff!

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier22. august 2013 kl. 21:58

   Hei Roar, og takk for artig kommentar :-) Vet du, jeg kan love deg at slike pølser ikke smaker biff... De smaker rett og slett PØLSE. Hvis du drar til Tyskland hvor de har sterke og lange pølsetradisjoner, så vil du finne noen av verdens beste pølser - og de har mye kjøtt i seg.

   Slett