Kjapp middagUnder etiketten Kjapp middag har jeg samlet oppskrifter som kan lages på max 30 minutter.

I hverdagen er det nok et ønske for mange å få middagen så kjapt som mulig på bordet. Det gjelder å benytte råvarer og tilbehør som ikke krever lang tilberedningstid.

Noen eksempler:
  • Lakse- og torskefilet i porsjonsstykker ovnsbakes på 10-15 minutter, eller kan stekes i stekepanne på enda kortere tid
  • Couscous og bulgur er tilbehør som kokes på 4-8 minutter, og er supert og godt alternativ til ris (er laget av hvete)
  • Nudler og fersk pasta kokes på 3-5 minutter
  • En boks hermetiske tomater kan kjapt og enkelt bli en god pastasaus - tilsett bare litt krydderier/urter, en teskje rørsukker, og eventuelt litt tomatpuré og olivenolje
  • Hvit saus kan lages fra bunnen av på 5 minutter
  • De fleste grønnsaker kan tilberedes på få minutter, enten de dampes, kokes eller stekes i panne

En god og næringsrik omelett kan lages på 10-15 minutter, og kan være en fullverdig middag. Omeletter kan varieres i det uendelige. Tilsett for eksempel gode pølser, laks, kjøtt fra gårsdagens middag, mais, tomater, feta, revet ost og/eller urter.

Mange gode supper kan lages fra bunnen av på 10-20 minutter, avhengig av ingredienser. Hjemmelagde supper smaker så mye bedre enn posesupper, og kan være både mettende og næringsrike. Supper er geniale når du har middagsrester til overs; både kjøtt og fisk kan brukes, og kokte poteter kan tilsettes (moses) for å få tykk og fyldig konsistens. 

Lag dobbelt opp med kokte/dampede poteter én dag, og bruk de som er til overs til å lage en kjapp potetmos dagen etter. Lag ekstra kjøtt, kylling eller fisk én dag, og bruk restene til en kjapp wok, gryte eller suppe.

Ofte er det kutting som tar tid ved middagsforberedelsene. Grønnsaker kan eventuelt kuttes kvelden før og legges i en bolle med vann til neste dag, så er de klar til bruk når middagen skal lages. Lær deg effektive kutteteknikker, for eksempel når du skal kutte løk. Noen grønnsaker fordrer mindre kutting enn andre, for eksempel brokkoli og blomkål. Eller bruk grønnsaker som ikke trenger kutting i det hele tatt, for eksempel mais og grønne erter. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar