torsdag 21. september 2017

Slow cooker - min nye kjøkkenfavoritt!


Crock-Pot 4,7 liter, med tidsinnstilling og "hold varm"-funksjon

Hils på min nyeste kjøkken-favoritt: Slow cookeren!

Du har kanskje allerede hørt om slow cooker, og kan hende du har en selv? De har vært tilgjengelige noen år i norske butikker (som selger elektriske kjøkkenprodukter), men kommer fra USA hvor de har vært et (tro)fast innslag i de fleste amerikanske hjem gjennom flere tiår

I alle fall: En slow cooker - eller saktekoker på godt norsk - er en elektrisk gryte som koker maten på lav varme over flere timer. Den er utviklet med tanke på at man ikke skal trenge å holde tilsyn med den, så lenge man følger bruksanvisningen så klart. Dette skyldes at den har lav Watt-styrke, og dermed trekker den også lite strøm. 

En slow cooker består av et ytre varmeelement, og en indre gryte (typisk i steingods) som enkelt kan tas ut og settes på bordet ved servering. Du putter alle ingrediensene i den indre gryta, og maten passer seg selv. Sett den på om morgenen, og kom hjem til duftende, deilig og ferdig middag! Eller sett den på før du drar ut på lørdagsaktiviteter eller på søndagstur. Kan det blir bedre i en hektisk hverdag med jobb, aktiviteter og gjøremål som skal sjongleres?

Den har typisk to varmeinnstillinger, høy og lav, og noen modeller har tidsinnstilling som går over på "hold varm"-funksjon ved endt tid (se øverste bilde). Når du er borte fra hjemmet og ikke har anledning til å passe på med jevne mellomrom, så er det uansett lav varmeinnstilling du bør bruke. Da vil en kjøttgryte gjerne trenge 6-8 timer på å bli ferdig tilberedt.

Crock-Pot 3,5 liter, min første slow cooker

Slow cookere kommer i ulike merker og størrelser. Crock-Pot er originalen (og det mest kjente merket), som ble lansert tidlig på 1970-tallet. Den ble ansett som alle arbeidende mødres bestevenn, og i dag finnes det en slow cooker i mer enn 80% av alle amerikanske hjem.

I utgangspunktet kjøpte jeg en 3,5 liters Crock-Pot, men jeg fant fort ut at den kunne være litt knapp til vår familie og våre behov, siden jeg liker å lage alt-i-ett middager, og gjerne vil ha litt rester til overs også. Så det tok ikke lang tid før jeg kjøpte meg en litt større Crock-Pot på 4,7 liter - den er i grunnen perfekt størrelse for vår familie på to voksne og to barn. Nå bruker jeg begge om hverandre, litt avhengig av hva jeg skal lage. Og for folk som meg som er avhengig av å lage mat uten hvetemel og meieriprodukter, så er den ganske enkelt genial!

Slow cookere finnes i større varianter også. Det viktigste er å finne en størrelse som passer til egne behov. Hvis du liker å lage alt-i-ett middager, med eksempelvis alt av grønnsaker og poteter i, eller du liker å lage ekstra og ha enkle restemiddager, så bør det hensyntas ved valg av størrelse. Poenget er at en slow cooker skal fylles minst halvfull og max trekvart full, for optimal og trygg tilberedning. Fylles den for lite, kan den i verste fall tørrkoke. Fylles den for mye, kan den potensielt koke over.

Det har blitt endel smakfulle middager med minimal arbeidsinnsats etter at slow cookeren kom i hus. Som regel har jeg brukt den til kjøttgryter - der er den ypperlig, fordi man kan bruke litt rimelige stykningsdeler, og kjøttet blir veldig mørt av koking på lav varme over flere timer. Det har også blitt noen runder med herlige indiske curryer. Og jeg har laget bacalao på enkelt vis - der var slow cookeren bare super!

Bare husk at matlaging i en slow cooker fordrer en viss mengde væske, det er den som hjelper til å koke maten på lav varme. Poteter vil ikke koke i stykker, selv etter flere timer i slow cookeren, særlig om du bruker kokefaste poteter. 


Noen forbehold for trygg matlaging i slow cooker:

Følg alltid bruksanvisningen for din slow cooker

La alltid slow cookeren stå på et stødig og ikke-brennbart underlag - en koketopp eller benkeplate i stein eller granitt er ypperlig underlag å sette den på

Sett den godt innpå kjøkkenbenken eller koketoppen, for å hindre at den kan bli veltet eller revet ned ved uhell, og ha tilstrekkelig avstand til gardiner og lignende

En slow cooker skal alltid fylles minst halvfull og max trekvart full

Bruk alltid en viss mengde væske i en slow cooker, den skal ikke brukes til å brune mat!

Ikke bruk den til å gjenoppvarme mat, da skal annet kokekar benyttes

Lokket skal alltid være på under tilberedning


Du kan lese mer om hvordan en slow cooker fungerer, og om sikkerhet og mattrygghet HER (engelsk tekst).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar