torsdag 7. april 2011

Kyllingvinger med stekt quinoa-salat



Quinoa blir kalt "moder korn", og er blitt dyrket av inka-indianerne i Andesfjellene i 5000 år. Den regnes som supermat fordi den er så spekket med næringsstoffer. Den har høyt proteininnhold av god kvalitet - den inneholder alle de ni essensielle aminosyrene, noe som er sjeldent i planteverden. Videre er den rik på essensielle fettsyrer og fiber, samt kalsium, fosfor, jern, magnesium, vitamin A, E og B, og er dessuten glutenfri.

Quinoa er botanisk sett en frøplante, og ikke en kornsort. Den har en mild og litt nøtteaktig smak, og er en allsidig råvare. Quinoa-frø kan brukes i supper og gryter, og som erstatning for ris og pasta til middag. Quinoa-mel kan brukes i brød, pannekaker og muffins. Jeg har funnet quinoa på min lokale Meny-butikk.

Jeg hadde lyst til å bruke denne supersunne råvaren til å lage et smakfullt snaddermåltid. Valget falt på sesamstekte kyllingvinger med stekt quinoa-salat. Quinoa ble kokt i god kyllingkraft, smakfulle løk-grønnsaker og paprika ble stekt i panne, før ferdigkokt quinoa ble blandet inn, og det hele ble smaksatt med sesamolje. Mangochutney passer perfekt som tilbehør!


Du trenger til to personer:

Ca 600 gr kyllingvinger
1 ss teriyakisaus
1 ss sesamfrø
Hvitløkspepper

2 dl quinoa
4 dl kyllingkraft
1/2 rød paprika
1 rødløk
3 fedd hvitløk
1 vårløk
1 ss sesamolje

Mangochutney


Dersom kyllingvingene er dypfryste, må de tines før tilberedning.

Quinoa må skylles godt i flere omganger med vann før tilberedning, da det er belagt med et såpestoff som smaker litt bittert. Den kokes i kyllingkraft etter anvisning på pakken, under lokk, ca 15-20 minutter. Settes så til side.


Forvarm stekeovnen til 200 grader. 

Legg kyllingvingene på en stekeplate med bakepapir, pensle med teriyakisaus og dryss på sesamfrø og hvitløkspepper. Stekes i ovnen i ca 25-30 minutter til de har fått en fin brunet stekeskorpe.


Imens kuttes paprika i biter og rødløk hakkes, og stekes sammen på middels god varme i litt nøytral olje. Hakk hvitløk og kutt vårløk i tynne ringer, og tilsett. Stekes til løken er blank, og tilsett quinoa og sesamolje som blandes godt inn. Reduser varmen og la steke sammen noen minutter.

Server kyllingvingene med stekt quinoa-salat og mangochutney. 

Vel bekomme!


mandag 4. april 2011

Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.4 (fra 6-7 mnd)

Her følger flere smakfulle og sunne middagstips til baby. Se også Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.1, Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.2 og Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.3.

Prinsippet er at du damper/koker alle ingrediensene samtidig, og dermed forenkler arbeidet. Etterpå moser du maten med stavmikser, blender eller food processor. Jeg synes stavmikser fungerer best.

Noen grønnsaker krever lenger koketid enn andre, men hvis du kutter dem i skiver (ca 1/2 cm tykke) så korter du ned koketiden. Jeg foretrekker å dampe ingrediensene, for da trengs ikke så mye vann, og alt dampvannet kan brukes til å spe maten med. Både smak og næring samler seg i dampvannet, og da er det greit å få brukt det i maten. Fyll litt vann i en kasserolle (ca 2 dl i en middels kasserolle), legg i en rist og legg ingrediensene i, ha på lokk og la det småkoke.

Du moser og sper maten til ønsket konsistens. Hvis du trenger mer væske enn dampvannet, så kan du bruke vann, morsmelk/morsmelk-erstatning eller juice. Appelsinjuice har forøvrig et bra innhold av C-vitamin, som er viktig for å fremme kroppens jernopptak. Jern finnes i kjøtt (særlig vilt og rødt kjøtt), men også i fet fisk, og grønne grønnsaker som brokkoli.

Når du lager middagsmoser med flere ingredienser, så har du uendelige variasjonsmuligheter, alt etter hva du har i hus og hva du får tak i. Du kan fint kutte ut en av ingrediensene i oppskriftene nedenfor, og eventuelt erstatte med noe annet. For eksempel kan du bruke vanlig potet i stedet for søtpotet.

Ikke vær redd for å bruke urter i babymaten, eller hvitløk for den saks skyld, dette er ingredienser som gir barna supre smaksopplevelser. Bruk helst friske urter, alt etter hva du får tak i. Men tørkede urter går helt fint, og gir også gode smaker, og er dessuten lettere tilgjengelig og har lang holdbarhet. Hvitløk blir fyldig smakfull når den er kokt mør, og er veldig sunn - men ikke bruk for mye, da løk generelt kan gi luft i magen. Ikke bruk salt i maten, og heller ikke øvrig krydder som pepper eller chili.

Oppskriftene holder til flere porsjoner, og kan fint oppbevares i kjøleskap i 2-3 dager. Evt kan du lage større porsjoner og fryse ned porsjonsvis.


Laksegryte
100 gr laksefilet
1/2 pastinakk
1/2 gulrot
1 potet
2 ss frisk persille (evt 1 ts tørket)

Laksefilet, pastinakk, gulrot og potet kuttes i terninger eller tynne skiver. Grønnsakene trenger lenger tid enn laksen, så start med å dampe dem i kasserolle under lokk til de er så godt som møre. Tilsett så laksen, og damp til grønnsakene er helt møre og fisken er gjennomkokt. Spe med dampvannet og evt mer væske (for eksempel litt appelsinjuice), tilsett persille, og mos til ønsket konsistens.


Levergryte med rosmarin
50 gr lever (av lam, kylling eller svin)
1 potet
1 gulrot
Ca 50 gr kålrot
2 brokkolibuketter
1 stilk rosmarin (evt 1/2 ts tørket)
1 ss god olivenolje

Lever, potet, gulrot og kålrot kuttes i terninger eller tynne skiver. Brokkoli kuttes i mindre biter. Potet og kålrot tar lengst tid, så start med å dampe disse i kasserolle med lokk. Tilsett etter en stund gulrot og lever, og til sist brokkoli og rosmarin, og fortsett å dampe til grønnsakene og leveren er møre og gjennomkokte. Spe med dampvannet og evt mer væske (for eksempel litt eplejuice), og mos til ønsket konsistens.


Fiskegryte med paprika og hvitløk
100 gr hvit fisk (torsk, sei, steinbit, hyse, lyr...)
1 potet
1/2 rød paprika
1/2 gul paprika
1 tomat
1 fedd hvitløk
Litt frisk persille (evt 1 ts tørket)
1 ss usaltet smør eller god olivenolje

Fisk, potet og paprika kuttes i terninger eller tynne skiver. Hvitløk deles i to på langs. Fjern gjerne frøene i tomaten. Start med å dampe potetbitene, tilsett paprika, hvitløk og tomat etter 5-10 minutter, og tilsett fisk når potetene er så godt som møre. Damp til alt er mørt og gjennomkokt. Tilsett persille, og spe med dampvannet og evt mer væske (for eksempel appelsinjuice), og mos til ønsket konsistens.

søndag 3. april 2011

Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.3 (fra 6-7 mnd)

Her følger flere smakfulle og sunne middagstips til baby. Se også Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.1 og Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.2.

Prinsippet er at du damper/koker alle ingrediensene samtidig, og dermed forenkler arbeidet. Etterpå moser du maten med stavmikser, blender eller food processor. Jeg synes stavmikser fungerer best.

Noen grønnsaker krever lenger koketid enn andre, men hvis du kutter dem i terninger eller skiver (mindre enn 1 cm tykke) så korter du ned koketiden. Jeg foretrekker å dampe ingrediensene, for da trengs ikke så mye vann, og alt dampvannet kan brukes til å spe maten med. Både smak og næring samler seg i dampvannet, og da er det greit å få brukt det i maten. Fyll litt vann i en kasserolle (ca 2 dl i en middels kasserolle), legg i en rist og legg ingrediensene i, ha på lokk og la det småkoke.

Du moser og sper maten til ønsket konsistens. Hvis du trenger mer væske enn dampvannet, så kan du bruke vann, morsmelk/morsmelk-erstatning eller juice. Appelsinjuice har forøvrig et bra innhold av C-vitamin, som er viktig for å fremme kroppens jernopptak. Jern finnes i kjøtt (særlig vilt og rødt kjøtt), men også i fet fisk, og grønne grønnsaker som brokkoli.

Når du lager middagsmoser med flere ingredienser, så har du uendelige variasjonsmuligheter, alt etter hva du har i hus og hva du får tak i. Du kan fint kutte ut en av ingrediensene i oppskriftene nedenfor, og eventuelt erstatte med noe annet. For eksempel kan du bruke vanlig potet i stedet for søtpotet.

Ikke vær redd for å bruke urter i babymaten, eller hvitløk for den saks skyld, dette er ingredienser som gir barna supre smaksopplevelser. Bruk helst friske urter, alt etter hva du får tak i. Men tørkede urter går helt fint, og gir også gode smaker, og er dessuten lettere tilgjengelig og har lang holdbarhet. Hvitløk blir fyldig smakfull når den er kokt mør, og er veldig sunn - men ikke bruk for mye, da løk generelt kan gi luft i magen. Ikke bruk salt i maten, og heller ikke øvrig krydder som pepper eller chili.

Oppskriftene holder til flere porsjoner, og kan fint oppbevares i kjøleskap i 2-3 dager. Evt kan du lage større porsjoner og fryse ned porsjonsvis.


Thai kyllinggryte
100 gr kyllingfilet
2 tomater
1/2 rød paprika
1 fedd hvitløk
3-4 ss kokosmelk
1/2 liten boks mais
1 dl nykokt usaltet ris (evt 1 potet, i så fall kuttes og kokes den sammen med øvrige ingredienser)
2 ss frisk koriander

Kyllingfilet kuttes i skiver, tomater kuttes i fire og renses evt for frø, paprika kuttes i ringer, og hvitløksfedd deles i to på langs. Dampes i kasserolle under lokk til kyllingen er gjennomkokt og grønnsakene er møre. Tilsett kokosmelk, mais, ris og koriander. Moses og spes til passe konsistens.

Bolognese-gryte
100 gr storfekjøtt
1 gulrot
En bit sellerirot (ca 50 gr)
2 tomater
1 hvitløksfedd
1 dl ferdig kokt grov pasta (evt 1 potet)
1 ss olivenolje
2 stilker frisk timian (evt 1 ts tørket)

Denne gryta kan gjerne lages med potet eller søtpotet i stedet for pasta. Da skjærer du den bare i tynne skiver og koker sammen med de andre grønnsakene og kjøttet.

Gulrot og sellerirot skjæres i tynne skiver, og kjøttet skjæres i skiver. Del tomatene i fire og rens dem gjerne for frø, og hvitløksfedd deles i to på langs. Dampes til grønnsakene er møre og kjøttet er gjennomkokt. Tilsett kokt pasta, olivenolje og bladene fra timianstilken. Moses og spes til passe konsistens.


Fiskegryte med gulrot og mais
200 gr fisk (torsk, sei, laks, steinbit, hyse, lyr...)
2 poteter
2 gulrøtter
1 liten boks mais
En liten bunt persille (evt 1 ss tørket)
1 ss usaltet meierismør

Gulrot og potet skjæres i tynne skiver, og fisken skjæres i skiver. Mais kan dampes sammen med grønnsakene og fisken, eller tilsettes etterpå (før maten moses). Dampes til grønnsakene er møre og fisken er gjennomkokt. Tilsett persille og usaltet meierismør. Moses og spes til passe konsistens.

Litt sunnere cookies med sjokolade og hasselnøtter

Cookies er rett og slett snop! Her har jeg laget en litt sunnere variant hvor jeg har erstattet det hvite sukkeret med 50/50 uraffinert rørsukker (økologisk) og Sukrin-melis. Sistnevnte er 100% naturlig, har null kalorier, og ingen effekt på blodsukkeret. Les mer om Sukrin her.


Jeg foretrekker cookies med både sjokolade og nøtter. Hvis du ikke vil ha nøtter i, dobler du bare mengden sjokolade. Alternativt kan mandler brukes, eller andre nøtter. Bruk sjokolade av god kvalitet som egner seg godt til baking.



Følgende gir ca 40 cookies:

300 gr hvetemel (ca 5 dl)
1/2 ts bakepulver
150 gr meierismør
1 dl uraffinert rørsukker (eventuelt vanlig hvitt sukker om du ikke har uraffinert)
1 dl Sukrin-melis
1/2 ts vaniljepulver (evt frø fra en vaniljestang)
2 egg
100 gr mørk sjokolade av god kvalitet
100 gr hasselnøtter (ca 2 dl)

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

Hvetemel og bakepulver siktes og settes til side. Grovhakk sjokolade og hasselnøtter, bland sammen, og sett til side.

Smelt smør, og kjør det i kjøkkenmaskin sammen med rørsukker og Sukrin til alt er godt blandet. Bland inn vaniljepulver (evt frø fra vaniljestang) og egg til røren er godt blandet. Bland så inn den siktede melblandingen, litt om gangen, til en litt fast deig. Til slutt rører du inn hakket sjokolade og hasselnøtter med sleiv.


Bruk to spiseskjeer til å sette deigen på et stekebrett med bakepapir; en (liten) spiseskje per emne. La det være 5 cm mellom hver, for de vil sige litt utover under stekingen. Du får plass til 20 stk på et brett, så de stekes i to omganger. Trykk ned hvert emne så det blir ca 1 cm høyt. Stekes i 18-20 minutter, til cookies'ene blir litt gyldne i kantene.

Avkjøl kjeksene noen minutter på stekeplaten, og legg dem deretter på rist for videre avkjøling.

...og så er det bare å nyte!