mandag 4. april 2011

Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.4 (fra 6-7 mnd)

Her følger flere smakfulle og sunne middagstips til baby. Se også Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.1, Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.2 og Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.3.

Prinsippet er at du damper/koker alle ingrediensene samtidig, og dermed forenkler arbeidet. Etterpå moser du maten med stavmikser, blender eller food processor. Jeg synes stavmikser fungerer best.

Noen grønnsaker krever lenger koketid enn andre, men hvis du kutter dem i skiver (ca 1/2 cm tykke) så korter du ned koketiden. Jeg foretrekker å dampe ingrediensene, for da trengs ikke så mye vann, og alt dampvannet kan brukes til å spe maten med. Både smak og næring samler seg i dampvannet, og da er det greit å få brukt det i maten. Fyll litt vann i en kasserolle (ca 2 dl i en middels kasserolle), legg i en rist og legg ingrediensene i, ha på lokk og la det småkoke.

Du moser og sper maten til ønsket konsistens. Hvis du trenger mer væske enn dampvannet, så kan du bruke vann, morsmelk/morsmelk-erstatning eller juice. Appelsinjuice har forøvrig et bra innhold av C-vitamin, som er viktig for å fremme kroppens jernopptak. Jern finnes i kjøtt (særlig vilt og rødt kjøtt), men også i fet fisk, og grønne grønnsaker som brokkoli.

Når du lager middagsmoser med flere ingredienser, så har du uendelige variasjonsmuligheter, alt etter hva du har i hus og hva du får tak i. Du kan fint kutte ut en av ingrediensene i oppskriftene nedenfor, og eventuelt erstatte med noe annet. For eksempel kan du bruke vanlig potet i stedet for søtpotet.

Ikke vær redd for å bruke urter i babymaten, eller hvitløk for den saks skyld, dette er ingredienser som gir barna supre smaksopplevelser. Bruk helst friske urter, alt etter hva du får tak i. Men tørkede urter går helt fint, og gir også gode smaker, og er dessuten lettere tilgjengelig og har lang holdbarhet. Hvitløk blir fyldig smakfull når den er kokt mør, og er veldig sunn - men ikke bruk for mye, da løk generelt kan gi luft i magen. Ikke bruk salt i maten, og heller ikke øvrig krydder som pepper eller chili.

Oppskriftene holder til flere porsjoner, og kan fint oppbevares i kjøleskap i 2-3 dager. Evt kan du lage større porsjoner og fryse ned porsjonsvis.


Laksegryte
100 gr laksefilet
1/2 pastinakk
1/2 gulrot
1 potet
2 ss frisk persille (evt 1 ts tørket)

Laksefilet, pastinakk, gulrot og potet kuttes i terninger eller tynne skiver. Grønnsakene trenger lenger tid enn laksen, så start med å dampe dem i kasserolle under lokk til de er så godt som møre. Tilsett så laksen, og damp til grønnsakene er helt møre og fisken er gjennomkokt. Spe med dampvannet og evt mer væske (for eksempel litt appelsinjuice), tilsett persille, og mos til ønsket konsistens.


Levergryte med rosmarin
50 gr lever (av lam, kylling eller svin)
1 potet
1 gulrot
Ca 50 gr kålrot
2 brokkolibuketter
1 stilk rosmarin (evt 1/2 ts tørket)
1 ss god olivenolje

Lever, potet, gulrot og kålrot kuttes i terninger eller tynne skiver. Brokkoli kuttes i mindre biter. Potet og kålrot tar lengst tid, så start med å dampe disse i kasserolle med lokk. Tilsett etter en stund gulrot og lever, og til sist brokkoli og rosmarin, og fortsett å dampe til grønnsakene og leveren er møre og gjennomkokte. Spe med dampvannet og evt mer væske (for eksempel litt eplejuice), og mos til ønsket konsistens.


Fiskegryte med paprika og hvitløk
100 gr hvit fisk (torsk, sei, steinbit, hyse, lyr...)
1 potet
1/2 rød paprika
1/2 gul paprika
1 tomat
1 fedd hvitløk
Litt frisk persille (evt 1 ts tørket)
1 ss usaltet smør eller god olivenolje

Fisk, potet og paprika kuttes i terninger eller tynne skiver. Hvitløk deles i to på langs. Fjern gjerne frøene i tomaten. Start med å dampe potetbitene, tilsett paprika, hvitløk og tomat etter 5-10 minutter, og tilsett fisk når potetene er så godt som møre. Damp til alt er mørt og gjennomkokt. Tilsett persille, og spe med dampvannet og evt mer væske (for eksempel appelsinjuice), og mos til ønsket konsistens.

4 kommentarer:

  1. Laget fiskegryte med sei og paprika til gutten vår på 7 mnd. Han fikk den servert mens svigers - som er av den oppfatning at barn ikke liker middag, var på besøk. Lille J. spiste opp hele, og de satt der helt sjokkerte. :-P Det skal sies at det ikke er alt som går ned uten grimaser her, men denne retten fant tydeligvis i smak. Takk! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier2. mai 2016 kl. 17:39

      Veldig moro :-) Takk for hyggelig tilbakemelding! Hilsen Mona

      Slett
  2. Hvordan damper du i kasseroller?

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier13. oktober 2018 kl. 15:32

      Bruk damprist, og fyll bare vann opp til risten. Vennlig hilsen Mona

      Slett