søndag 3. april 2011

Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.3 (fra 6-7 mnd)

Her følger flere smakfulle og sunne middagstips til baby. Se også Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.1 og Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.2.

Prinsippet er at du damper/koker alle ingrediensene samtidig, og dermed forenkler arbeidet. Etterpå moser du maten med stavmikser, blender eller food processor. Jeg synes stavmikser fungerer best.

Noen grønnsaker krever lenger koketid enn andre, men hvis du kutter dem i terninger eller skiver (mindre enn 1 cm tykke) så korter du ned koketiden. Jeg foretrekker å dampe ingrediensene, for da trengs ikke så mye vann, og alt dampvannet kan brukes til å spe maten med. Både smak og næring samler seg i dampvannet, og da er det greit å få brukt det i maten. Fyll litt vann i en kasserolle (ca 2 dl i en middels kasserolle), legg i en rist og legg ingrediensene i, ha på lokk og la det småkoke.

Du moser og sper maten til ønsket konsistens. Hvis du trenger mer væske enn dampvannet, så kan du bruke vann, morsmelk/morsmelk-erstatning eller juice. Appelsinjuice har forøvrig et bra innhold av C-vitamin, som er viktig for å fremme kroppens jernopptak. Jern finnes i kjøtt (særlig vilt og rødt kjøtt), men også i fet fisk, og grønne grønnsaker som brokkoli.

Når du lager middagsmoser med flere ingredienser, så har du uendelige variasjonsmuligheter, alt etter hva du har i hus og hva du får tak i. Du kan fint kutte ut en av ingrediensene i oppskriftene nedenfor, og eventuelt erstatte med noe annet. For eksempel kan du bruke vanlig potet i stedet for søtpotet.

Ikke vær redd for å bruke urter i babymaten, eller hvitløk for den saks skyld, dette er ingredienser som gir barna supre smaksopplevelser. Bruk helst friske urter, alt etter hva du får tak i. Men tørkede urter går helt fint, og gir også gode smaker, og er dessuten lettere tilgjengelig og har lang holdbarhet. Hvitløk blir fyldig smakfull når den er kokt mør, og er veldig sunn - men ikke bruk for mye, da løk generelt kan gi luft i magen. Ikke bruk salt i maten, og heller ikke øvrig krydder som pepper eller chili.

Oppskriftene holder til flere porsjoner, og kan fint oppbevares i kjøleskap i 2-3 dager. Evt kan du lage større porsjoner og fryse ned porsjonsvis.


Thai kyllinggryte
100 gr kyllingfilet
2 tomater
1/2 rød paprika
1 fedd hvitløk
3-4 ss kokosmelk
1/2 liten boks mais
1 dl nykokt usaltet ris (evt 1 potet, i så fall kuttes og kokes den sammen med øvrige ingredienser)
2 ss frisk koriander

Kyllingfilet kuttes i skiver, tomater kuttes i fire og renses evt for frø, paprika kuttes i ringer, og hvitløksfedd deles i to på langs. Dampes i kasserolle under lokk til kyllingen er gjennomkokt og grønnsakene er møre. Tilsett kokosmelk, mais, ris og koriander. Moses og spes til passe konsistens.

Bolognese-gryte
100 gr storfekjøtt
1 gulrot
En bit sellerirot (ca 50 gr)
2 tomater
1 hvitløksfedd
1 dl ferdig kokt grov pasta (evt 1 potet)
1 ss olivenolje
2 stilker frisk timian (evt 1 ts tørket)

Denne gryta kan gjerne lages med potet eller søtpotet i stedet for pasta. Da skjærer du den bare i tynne skiver og koker sammen med de andre grønnsakene og kjøttet.

Gulrot og sellerirot skjæres i tynne skiver, og kjøttet skjæres i skiver. Del tomatene i fire og rens dem gjerne for frø, og hvitløksfedd deles i to på langs. Dampes til grønnsakene er møre og kjøttet er gjennomkokt. Tilsett kokt pasta, olivenolje og bladene fra timianstilken. Moses og spes til passe konsistens.


Fiskegryte med gulrot og mais
200 gr fisk (torsk, sei, laks, steinbit, hyse, lyr...)
2 poteter
2 gulrøtter
1 liten boks mais
En liten bunt persille (evt 1 ss tørket)
1 ss usaltet meierismør

Gulrot og potet skjæres i tynne skiver, og fisken skjæres i skiver. Mais kan dampes sammen med grønnsakene og fisken, eller tilsettes etterpå (før maten moses). Dampes til grønnsakene er møre og fisken er gjennomkokt. Tilsett persille og usaltet meierismør. Moses og spes til passe konsistens.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar