tirsdag 14. mars 2017

Spansk sitron- og mandelkake (glutenfri)Denne kaken er så utrolig smakfull i all sin enkelhet - det er få, men gode ingredienser som står i sentrum. Jeg smakte en lignende kake for flere år siden på en spansk restaurant, og falt pladask... Siden har jeg ønsket å lage en tilsvarende kake selv, og omsider ble det gjort.

Tarta de Santiago er en klassisk spansk kake laget utelukkende med mandelmel. Den smaksettes gjerne med både sitron- og appelsinskall, men denne varianten er laget med sitronskall og dessuten smaksatt med vanilje og kardemomme. Oppskriften fant jeg på Simply Recipes.

Eggene skilles i eggehviter og eggeplommer, som piskes hver for seg. Bruk kjøkkenmaskin eller mikser med en romslig bakebolle (i alle fall til eggehvitene, de får endel volum). De stivpiskede eggehvitene vendes gradvis inn i kakerøren til slutt, og dette gir en ekstra lett og flott konsistens på kaken. Det er viktig å bruke helt ren bakebolle  / visper til eggehvitene, uten noe som helst fettbelegg - ellers risikerer du at de ikke blir skikkelig stivpisket.

Bruk aller helst økologisk sitron om du finner tak i, da slipper du eventuelle sprøytemiddelrester.


Du trenger følgende til en 22-24 cm springform:

4 store egg, delt i eggehviter og eggeplommer
100 gr rårørsukker, delt i to
140 gr mandelmel
1 sitron, skallet (helst økologisk)
1 ts bakepulver
1/2 ts vaniljepulver (evt 1 ts ekte vaniljesukker)
1/2 ts kardemomme
1 ts eplecidereddik
Fingerklype salt

Kokos- eller rapsolje til smøring av springformen


Legg bakepapir på bunnen av en springform, og sett på ringen. Innsiden av ringen pensles med kokos- eller rapsolje.

Stekeovnen forvarmes til 170 grader.

Eggene skilles i eggehviter og eggeplommer. Ha eggehvitene i bakebollen til kjøkkenmaskinen / mikseren, og eggeplommene i en annen bakebolle eller skål så lenge.

Pisk eggehvitene først på lav hastighet, og øk gradvis. Etter få minutter er eggehvitene som hvitt skum - tilsett da eplecidereddik og en fingerklype salt, og pisk videre et minutt eller to. Tilsett halvparten av rårørsukkeret mens maskinen / mikseren går, og pisk videre til eggehvitene er fullstendig stive og glatte, og alt sukkeret har løst seg opp. Ha eggehvitene over i en annen beholder så lenge.

Ha eggeplommene og resten av rårørsukkeret i bakebollen, og pisk til lys eggedosis.

Bland sammen mandelmel, finrevet sitronskall (kun det ytterste gule på skallet), bakepulver, vaniljepulver og kardemomme. Bland dette inn i de piskede eggeplommene med sleiv eller slikkepott - merk at blandingen blir ganske "fast" før eggehvitene tilsettes.

Tilsett så én og én raus skje stivpisket eggehvite i kakerøren, vend den inn så forsiktig som du klarer. For hver skje blir kakerøren luftigerere, og konsistensen blir til slutt lett og fin.

Hell kakerøren i springformen, og stek kaken i ca 30 minutter, til den er gjennomstekt. Test gjerne med en kakepinne eller en fyrstikk.

La kaken avkjøles i formen. Den kan fint fryses ned.

Dryss litt melis over kaken gjennom en finmasket sikt før servering. Serveres som den er, eller med friske bær til.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar