torsdag 6. oktober 2016

Spansk gryte med torsk og chorizo (alt-i-ett)"Tusen takk for maten, mamma! Kan vi ha dette hver dag?"
Det var husets seksåring som sa det i dag, og jeg tar gladelig oppfordringen om å lage denne herlige & enkle alt-i-ett gryteretten flere ganger.

Strengt tatt så lot jeg meg inspirere av en tidligere oppskrift her på bloggen, nemlig Spansk calamari- og chorizogryte. Dette er en forenklet variant laget med torsk i stedet for calamari (akkarringer). Jeg har brukt hermetiske tomater i stedet for ferske, og den har i tillegg fått en grei dose med hvitløk. Røkt paprikapulver droppet jeg denne gangen, men du kan gjerne piffe den opp med litt chilipulver, om ønskelig. 

Råvarene som trenger lengst koketid (potetene) tilsettes først, og de som trenger kortest tid (torsken) tilsettes sist. Alle ingrediensene has direkte i sausen uten at du trenger å steke noen av dem først. Dermed tar denne gryteretten forholdsvis kort tid å lage, og du kan fint rekke å lage den på hverdager også - når du ikke trenger å ha middagen på bordet innen en halvtime, vel og merke. Potetene vil trenge 30-40 minutter koketid i sausen, litt avhengig av størrelsen du kutter dem i. Kutt dem i terninger, og bruk kokefaste poteter som ikke går i stykker.

Merk: Hvis du har behov for å unngå hvete/gluten og/eller melkeprodukter, så sjekk innholdsfortegnelsen på chorizopølsen. Det finnes noen varianter i butikkene som kan inneholde (spor av) dette.


Du trenger følgende til fire personer:

1000 gr hermetiske tomater (2x500 gr kartonger)
1,5 dl tørr/halvtørr hvitvin
1 dl extra virgin olivenolje
8-900 gr kokefaste poteter (f.eks Asterix)
2 løk
5-6 fedd hvitløk
2 ts tørket timian
200 gr chorizo-pølse
Himalayasalt (smakes til)
(Chilipulver)
5-600 gr torskefilet (gjerne loins)

Frisk timian ved servering

Ha hermetiske tomater, hvitvin og extra virgin olivenolje i en romslig tykkbunnet gryte med lokk. Kok opp, reduser til middels varme, og legg på lokk.

Poteter skrelles og kuttes i 1,5 cm skiver eller terninger, og tilsettes i gryten. Løk skrelles og kuttes i ca 1 cm terninger, og tilsettes. Hvitløk grovhakkes, og tilsettes. Bland sammen.

Chorizopølse kuttes i skiver eller terninger, og tilsettes sammen med tørket timian. Bland sammen.

Kok gryten til potetene er gjennomkokte, de trenger ca 30-40 minutter koking totalt. Smak til med salt og eventuelt litt chilipulver.

Torskefilet kuttes i 2-3 cm terninger, og tilsettes når potetene kjennes kokte. La koke noen minutter til, til fisken er gjennomkokt.

Serveres med et dryss frisk timian, og gjerne med brød eller flatbrød til.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar