søndag 1. november 2015

Cookies med pistasj og hvit sjokolade



Jeg er ganske så glad i pistasjnøtter. Så da jeg for litt siden kom over store pakker med pistasjnøtter (500 gr uten skall) på en asiatisk butikk, så måtte jeg bare snope med meg en pakke - uten å ha en plan for hva de skulle brukes til. Men det er noe av det kjekke & spennende med matlaging, synes jeg: Å ta utgangspunkt i råvarene, for så å finne gode oppskrifter å bruke dem til.

Inspirasjonen til disse godsakene fant jeg i en oppskrift på BBC Good Food (cookies med pistasj og tranebær). Jeg reduserte sukkermengden, og erstattet tranebær med hvit sjokolade. Sjokoladen inneholder endel sukker, så den bidrar også med sødme. Nå er jeg temmelig svak for hvit sjokolade, men vanlig lys eller mørk sjokolade kan så klart brukes i stedet.

Cookiesene er enkle å lage - deigen rulles til pølser i plastfolie, og legges deretter i kjøleskap for avkjøling, før de kuttes i passe tykke skiver og stekes. "Pølsene" kan også fryses ned i inntil tre måneder", og kan da kjapt og greit tas frem for kutting og steking senere. 

Merk at det skal ikke så mye brunfarge til på cookiesene før de får en viss brentsmak, så følg med underveis i stekingen. 



Du trenger følgende til 30-35 cookies:

175 gr smør, romtemperert
50 brunt sukker
1/2 ts vaniljeessens
225 gr hvetemel
75 gr pistasjnøtter (uten skall)
75 gr hvit sjokolade, hakket


Romtemperert smør, brunt sukker og vaniljeekstrakt blandes godt i en bakebolle med en sleiv. Bland inn melet til en jevn masse, og bland deretter inn pistasjnøtter og hakket hvit sjokolade med sleiven. På dette tidspunktet har deigen gjerne ikke samlet seg til en "smidig" og sammenhengende masse ennå, men ingen fare - det kommer…

Gjør klar to "ark" med plastfolie, la de ligge på benken.

Hvelv ut massen på en stor skjærefjøl, bakematte, eller på ren kjøkkenbenk. Bruk hendene til å samle og kna deigen sammen til en smidig og sammenhengende masse. Det vil kanskje føles litt grapsete på grunn av alt smøret i deigen… Men jobben er fort gjort, og du blir belønnet med deilige cookies!


Del deigen i to, og legg hver halvdel på hvert sitt stykke plastfolie. Formes til en 5 cm tykk og jevn pølse - rull den inn i plastfolien, og rull deretter deigpølsen jevn og fin. Trykk inn endestykkene også, så de blir mest mulig "flate". 

Ha i kjøleskapet i en times tid, eller frys ned i inntil tre måneder før steking.

Forvarm stekeovnen til 175-180 grader.



De avkjølte deigpølsene kuttes i 1 cm tykke skiver som legges på stekeplate med bakepapir. Om noen deigbiter løsner underveis, er det bare å trykke dem på plass.

Stekes i 12-15 minutter, til de er lett gyldne. Avkjøles på rist.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar