torsdag 22. oktober 2015

Blåskjell med kokosmelk, chili og korianderKan jeg få by på en smakfull asiatisk vri på blåskjellene?

Sist helg lagde jeg blåskjell dampet i kokosmelk og hvitvin, servert med nudler og et dryss frisk koriander. Det ble en god hit i heimen, og skal garantert lages igjen! 

Styrken styrer du med mengden chili. Jeg brukte en halv chili som ikke var så stor i utgangspunktet, uten frø. Da ble den mild og snill, mest med tanke på våre små barn da…

Dette er skikkelig kosemat når du får gjester, eller når du vil overraske kjæresten med noe godt. Eller når du vil bytte ut tacoen eller pizzaen til helgen. Og så er oppskriften både kjapp og enkel - så strengt tatt kan den jo lages midt i uken også, som et fargerikt & smaksrikt avbrekk til "hverdagsmaten".

Her trengs en kasserolle til å koke nudlene i, og en tykkbunnet gryte med lokk som rommer blåskjellene. Blåskjellene renses i kaldt vann i vasken, eller i en romslig bolle med vann.

Og en porsjon til de små…


Du trenger følgende til tre-fire personer:

1 kg blåskjell
1 boks kokosmelk
1,5 dl tørr/halvtørr hvitvin
1/2-1 chili
1/2 kinesisk hvitløk
1 vårløk
Salt
1 lime
Frisk koriander

Nudler til tre-fire personer

Rens blåskjellene i kaldt vann, dra ut tråder. Alle skjell som ikke lukker seg når de kommer i kaldt vann, eller som er knust i skallet, kastes. 

Kok opp vann til nudler i en egen kasserolle.

Kok opp kokosmelk og hvitvin i en romslig kasserolle (skal romme blåskjellene) med lokk. Chili renses for frø og kuttes i millimetertynne ringer, tilsett i kokosmelken. Hvitløk knuses med hvitløkspresse, tilsett i kokosmelken. La kokosmelken koke etpar minutter på middels god varme, smak til med litt salt. 

Kutt den hvite delen av vårløken i ca 1/2 cm tykke ringer. 

Tilsett blåskjellene og den hvite kuttede vårløken i kokosmelken. På med lokk, og la koke/dampe i 4-5 minutter, til blåskjellene har åpnet seg. Blåskjell som ikke har åpnet seg, kastes.

Kok nudlene etter anvisning på pakken, typisk 3-5 minutter. Når nudlene er ferdige helles vannet av - tilsett to-tre spiseskjeer av kokosmelken som blåskjellene har dampet i, og bland sammen. 

I mellomtiden kuttes den grønne delen av vårløken i ca 1/2 cm tykke ringer. Limen deles i to, den ene halvdelen kuttes i båter til serveringen. Koriander grovhakkes.

Tilsett den grønne kuttede vårløken i blåskjellene i siste halvminutt, og skvis en halv lime over. Bland lett sammen.

Server nudler med blåskjell og kokoskraften, med et dryss frisk koriander og limebåter til.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar