søndag 15. november 2015

Lettvint og supergodt halvgrovt brød med nøtter og frøTakk til min kjære bror for inspirasjon til å lage disse lettvinte & gode brødene! Vi bor på hver vår kant av landet og sees sjelden, men når vi prater på telefonen sniker det seg ofte inn litt matprat. Han er ganske så matinteressert, akkurat som meg… Og han er rå på å bake brød.

I går hadde vi en god telefonprat igjen, og samtalen penset inn på brødbakst. Han fortalte om favorittbrødet han baker for tiden, med både nøtter og ulike frø, og forholdet mellom fint og grovt mel. Så idag, da jeg likevel skulle sikre brødforrådet for kommende uke, ble baksten sterkt inspirert av gårsdagens brødprat. 

Jeg brukte pistasjnøtter i disse brødene, siden jeg har så mye av det i hus for tiden, og det fungerte veldig bra. Men her er det så klart fritt frem å bruke valnøtter eller hasselnøtter i stedet. Som regel baker jeg ganske grove brød, med halvt og halvt fint og grovt mel. Denne oppskriften har en større andel fint mel (+50%), noe som gir ganske lette og luftige brød, med sprø og god stekeskorpe. Mengden av nøtter og frø kompenserer for mengden med fint mel, og gjør brødene både sunne og gode.Du trenger følgende til tre brød:

900 gr siktet hvetemel
600 gr sammalt hvete (fin eller grov, evt mix)
150 gr nøttekjerner (pistasj, hassel, valnøtter)
50 gr gresskarfrø
50 gr solsikkefrø
50 gr linfrø
50 gr sesamfrø
4 ts salt
1 pose tørrgjær
12 dl kaldt vann (som skal tempereres)
4 ss extra virgin olivenolje

Smør til smøring av brødformer

Ha hvetemel, sammalt hvete, pistasjnøtter, gresskarfrø, solsikkefrø, linfrø, sesamfrø, salt og tørrgjær i en romslig bakebolle. Bland alt det tørre sammen med sleiv, så det blir jevnt fordelt. 

Kaldt vann varmes til ca 35 grader, og tilsettes i det tørre sammen med extra virgin olivenolje. Bland sammen med sleiven. Elt deretter deigen med kjøkkenmaskin eller for hånd/med sleiven i 10 minutter.

Brødformene smøres med smør.

Fordel deigen jevnt i formene, du kan gjerne bruke kjøkkenvekten og veie formene med deig, så brødene blir noenlunde like store.  Bruk sleiven eller en slikkepott til å jevne deigen utover og forme den litt som brød i formene.

Sett formene i stekeovnen uten noen varme på, la dem heve i 45 minutter. Sett så varmen på 200 grader, med brødene i, la dem stå i 50-55 minutter, til de er fint gyldne og gjennomstekte.

Hvelv brødene ut av formene, og legg på rist med kjøkkenhåndkle for avkjøling. Ikke skjær i brødene før de er tilstrekkelig avkjølte.

Nytes med godt pålegg. Vel bekomme! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar