mandag 28. juli 2014

Stekt ris med sesambiffStekt ris er en slager av en restemiddag, enten du har har kokt ris eller et stykke kjøtt til overs. Dette blir snadder middag på kjapt & enkelt vis!

Søndagsmiddagen i går var en hel ytrefilet på ca 1 kg, bevisst valgt for at den skulle rekke til to middager. Planen for dagens middag var allerede klar - stekt ris med biff altså - og risen ble kokt på forhånd og satt kaldt. Den bør nemlig være dagsgammel, da er den ikke så klebrig, og egner seg godt til steking. Kok risen kvelden før (eller kok dobbelt opp med ris til middag dagen før), og sett den kaldt så snart den er tilstrekkelig avkjølt til å gå i kjøleskapet (ris skal IKKE oppbevares i lengre tid på kjøkkenbenken!).

Det er praktisk å steke risen for seg og kjøttet for seg - dette er reflektert i oppskriften under (noen ingredienser går igjen begge steder). Risen har litt volum, så bruk enten en stor wok eller stekepanne, eller en romslig tykkbunnet gryte. Bruk en egen stekepanne for kjøttet.


Du trenger følgende til 3-4 personer:

Til risen:
1 løk
Olje til steking
5-6 dl dagsgammel, kald ris (tilsvarende 3-4 dl ukokt ris)
2 ss sesamolje
2 ss soyasaus
250 gr gode tomater
1 liten boks mais
100 gr grønne erter (frosne)
2 store egg

Til kjøttet:
3-400 gr biffkjøtt, gjerne ferdigstekt (jeg brukte ytrefilet)
Olje til steking
2 ss soyasaus
2 ss oystersaus
1 ss sesamolje
2-3 ss sesamfrø

Salt
Pepper

Risen:
Løken kuttes i mindre terninger. Ha litt godt med olje (3-4 ss) i en romslig stekepanne eller gryte på middels god varme, og stek løken etpar minutter til den begynner å bli blank.

Tilsett kokt ris, sesamolje og soyasaus, del opp risen med en stekespade og vend den litt, og la den steke etpar minutter så den rekker å bli varm.

Kutt tomatene i passe biter; mindre tomater kuttes i to, større tomater deles i båter eller terninger. TIlsett tomatene sammen med mais og erter. Bland sammen.

Pisk sammen eggene, og hell dem over risen. Bruk stekespaden, og vend risen aktivt men litt varsomt, slik at eggene blander seg med risen og blir gjennomstekt. Dryss over litt salt og pepper.

Dekk med lokk, så risen holder varmen mens kjøttet stekes.

Kjøttet:
Biffkjøttet kuttes i ca 1 cm tykke strimler. Ha olje i en stekepanne på god varme, tilsett biffstrimlene samt soyasaus, oystersaus, sesamolje og sesamfrø. Bland godt sammen, og la kjøttet brunes etpar minutter. Dryss over litt salt og pepper.

Server den stekte risen toppet med biffstrimlene. Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar