Av fiskegratengene man kjøper fra fiskedisken er det Findus sin "Fransk fiskegrateng" jeg har likt best. Den inneholder mye fisk, og toppingen har smaker av smør og sitron - bare at smørsmaken nok er mer tilsatt aroma enn ekte smør... Dessuten brukes palmeolje som ikke er så bra.
Jeg hadde lenge lyst til å prøve å lage en tilsvarende fiskegrateng selv, med gode råvarer. For hjemmelaget smaker jo best og er sunnest "in the end". Jeg hadde etpar testrunder, og etter litt mengdejusteringer ble jeg skikkelig fornøyd med resultatet!
Etter å ha laget denne noen ganger, fant jeg én gjenværende Findus-pakke med fransk fiskegrateng i fryseren, og tenkte vi måtte få brukt den opp. Jeg må si som sant er: Det ble en nedtur!! Den hjemmelagde er så utrolig mye bedre, med sine deilige & ekte smaker av sitron, smør, hvitløk og persille...
Du trenger til to personer:
400 gr torskefilet (evt annen hvit fisk)
1 sitron
En neve frisk persille
50 gr brødrasp (5 ss)
Pepper
Start med å lage brødrasp, om du ikke har allerede. Skjær ekstra tynne brødskiver, så tar det kortere tid å lage. Tørk brødskivene på rist i stekeovn på 110 grader i ca 30 minutter, evt til de er helt tørre. Deretter kjøres de i foodprocessor, eventuelt kan de legges i dobbel brødpose og knuses med kjevle, eller knuses i morter. Lag gjerne en større porsjon når du først er i gang, putt i pose og frys ned, så har du brødrasp til senere bruk.
Forvarm stekeovnen til 230 grader.
Legg torskefiletene i en ildfast form, dryss på salt. Smelt smøret i en kasserolle, finhakk løk og hvitløk, og la dette småkoke i smøret til løken blir blank. Skru av varmen, tilsett saften av en sitron, brødrasp og finhakket persille. Smak til med pepper. Ha blandingen over fisken i et jevnt lag. Stekes i ca 20-25 minutter til gratengen er fint gylden.
Serveres med passende grønnsaker og poteter eller potetmos (alternativt pasta, ris eller couscous etter smak & behag).
Vel bekomme!
Jeg hadde lenge lyst til å prøve å lage en tilsvarende fiskegrateng selv, med gode råvarer. For hjemmelaget smaker jo best og er sunnest "in the end". Jeg hadde etpar testrunder, og etter litt mengdejusteringer ble jeg skikkelig fornøyd med resultatet!
Etter å ha laget denne noen ganger, fant jeg én gjenværende Findus-pakke med fransk fiskegrateng i fryseren, og tenkte vi måtte få brukt den opp. Jeg må si som sant er: Det ble en nedtur!! Den hjemmelagde er så utrolig mye bedre, med sine deilige & ekte smaker av sitron, smør, hvitløk og persille...
Du trenger til to personer:
400 gr torskefilet (evt annen hvit fisk)
Salt (jeg brukte ca 1/2 ts Himalayasalt)
75 gr meierismør
1/2 løk
3 fedd hvitløk1 sitron
En neve frisk persille
50 gr brødrasp (5 ss)
Pepper
Start med å lage brødrasp, om du ikke har allerede. Skjær ekstra tynne brødskiver, så tar det kortere tid å lage. Tørk brødskivene på rist i stekeovn på 110 grader i ca 30 minutter, evt til de er helt tørre. Deretter kjøres de i foodprocessor, eventuelt kan de legges i dobbel brødpose og knuses med kjevle, eller knuses i morter. Lag gjerne en større porsjon når du først er i gang, putt i pose og frys ned, så har du brødrasp til senere bruk.
Forvarm stekeovnen til 230 grader.
Legg torskefiletene i en ildfast form, dryss på salt. Smelt smøret i en kasserolle, finhakk løk og hvitløk, og la dette småkoke i smøret til løken blir blank. Skru av varmen, tilsett saften av en sitron, brødrasp og finhakket persille. Smak til med pepper. Ha blandingen over fisken i et jevnt lag. Stekes i ca 20-25 minutter til gratengen er fint gylden.
Serveres med passende grønnsaker og poteter eller potetmos (alternativt pasta, ris eller couscous etter smak & behag).
Vel bekomme!
Skal prøve imorgen, er veldig glad i Fraansk fiskegrateng
SvarSlettSå bra - håper du ble fornøyd :-)
SvarSlettTestet oppskriften din. Det ble ganske godt. Jeg brukte standard findus torsk i frossen blokk. Det er nok litt for dårlig kvalitet på fisken til at dette ble helt vellykket. Utrolig bra at folk som deg legger ut oppskrifter!
SvarSlettDag R
Takk for det Dag! Du kan fint bruke frossen fisk, men pass på at den er helt tint først. Jeg bruker faktisk mye frossen fisk til hverdags selv, men har oppdaget at det er stor forskjell på kvaliteten. Når det gjelder frossen torsk så bruker jeg alltid Findus Gourmet, som er fra høyryggen på torsken, jeg synes faktisk den har bra kvalitet og er "fast i fisken" :-)
SvarSlettMona
Hei! Det er første gangen jeg kommenterer på en blogg, men føler at jeg må nå. Har laget denne fiskegratengen i dag, og syns den ble fantastisk god. Jeg hadde glemt å kjøpe persille, men brukte gressløk i stedet. Fungerte det også. Tusen takk!
SvarSlettRagnhild
Så utrolig hyggelig å høre Ragnhild! Nå ble jeg litt rørt her... Ja jeg vil tro det fungerte bra med gressløk også, generelt er jo det veldig godt til fisk :-)
SvarSlettMona
Har lenge snakket om å lage en hjemmelaget fiskegrateng, og nå hadde jeg muligheten med ingrediensene hjemme. søkte litt på nett og fant denne, som ble veldig velykket :) Mannen min vil ikke ha makaroni i gratengen, og vi har pleid å kjøpe den franske nåe vi har kjøpt en sjelden gang, derfor tenkte jeg at denne ville bli bra. Jeg brukte frossen gourmet torsk. Den var ikke tint og derfor la jeg den utover i forma og satt den inn i ovnen på 175 grader i ca 15 min først. Da ble den helt super og delte seg fint når alt var ferdig. Hadde ikke fersk persille, men det funket fint med tørket. Alle i familien likte denne veldig godt, og det vil si tre tenåringer og en 11 åring, pluss min mann :)Takk!
SvarSlettHei! Kan denne fryses ned? Og isåfall hvor lenge? Og hvor lenge skal jeg ha den i ovnen når den kommer rett fra frysen?
SvarSlettHar lavet denne fiskeret, smager fantastisk
SvarSlettMvh Norsk i Danmark
Viviann