søndag 27. juli 2014

På grillen - ølboks-kylling!Ølboks-kylling er en rett som først og fremst forbindes med grilling. Kyllingen tres nedover en åpnet ølboks (delvis fylt med øl som tilsettes krydderier og barbequesaus), og grilles. På denne måten blir kyllingen jevnt grillet rundt det hele. Ølboks-kylling stammer fra USA (where else), hvor den er veldig populær - der kalles den gjerne Beer Butt Chicken eller Chicken on a Throne.

Vi har tatt utgangspunkt i en oppskrift fra Craig Whitson's grill-kokebok "Ingen røyk uten grill". Vi har laget ølboks-kylling endel ganger nå - vi har endatil skaffet oss et hendig stativ som ølboksen står i. Det gjør at kyllingen står veldig stabilt underveis i grillingen - dog brukte vi ikke stativet denne gangen. Det går altså helt fint å grille kyllingen uten, da setter du bare ut beina på kyllingen slik at den står så stødig som mulig (se bildet over).

Kyllingen ble servert med hjemmelaget potetmos, grillede maiskolber, dampet brokkoli, og saus basert på ølboksblandingen.

Bruk av hickoryfliser:
  • Hickoryfliser (trefliser) gir ekstra grillsmak (røyksmak) til kyllingen, og bløtlegges minst en halvtime før grilling
  • Med kullgrill legges hickoryfliser på grillkullene ETTER at kyllingen er kommet på grillen
  • Med gassgrill pakkes hickoryfliser i aluminiumsfolie som varmes opp på en av gassbrennerne FØR kyllingen settes på grillen, deretter legges pakken oppå grillristen, gjerne i et hjørne hvor det ikke skal ligge mat 

Noen gode tips: 
  • Det kan være lurt å ikke tre kyllingen for langt ned på ølboksen i utgangspunktet, kyllingen skal jo tas av ølboksen igjen etter steking…
  • Bruk gode grillvotter når kyllingen skal av grillen og løftes av ølboksen
  • Pass på så ølboksen ikke velter - den inneholder VARM væske!
  • Eventuelt kan det være greit å være to om å ta av kyllingen når den er ferdig - én til å holde fast i  ølboksen, og en til å løfte av kyllingen

Du trenger følgende til fire personer:

2-3 håndfuller hickoryfliser i en bolle
2 kalde bokser øl (0,5 liter)
2 ts krydderblanding i ølen + ekstra til å gni inn kyllingen med (se under)
2 dl barbeque-saus
1 stor kylling (ca 2 kg)

Krydderblanding:
1 ss salt
1 ss kvernet svart pepper
1 ss malt paprika
1 ss brunt sukker
1 ts sennepspulver
1 ts hvitløkspulver
1 ts løkpulver
1/2 ts chilipulver
1 knivsodd kajennepepper

Saus:
Ølet fra ølboksen etter steking
Soyasaus
Balsamico
1-2 ts brunt sukker
(Salt)

Den ene ølboksen helles over hickoryflisene i bollen, bløtlegges minst en halvtime.

Fyr opp grillen:
Sørg for å ha en "kald sone" på grillen. Dette blir omtrent som å steke i ovn - når lokket kommer på blir varmen fort rundt 200 grader. For kullgrill betyr det å fylle grillkull kun i en del av grillen, og la kyllingen stå over den andre delen hvor det ikke er kull. For gassgrill betyr det at kyllingen ikke står over en gassbrenner (har du flere brennere lar du være å fyre opp alle).

Åpne den andre ølboksen, og hell 3 dl av ølet over i et glass (det kan inntas av kokken eller noen andre ølglade sjeler…). Stikk etpar ekstra hull i toppen av ølboksen med en skarp gjenstand (vi bruker den skarpe enden på et termometer og slår hull med litt "kraft" mens boksen holdes stødig).

Krydderblanding:
Bland sammen krydderne, og tilsett 2 ts av krydderblandingen i ølboksen.

Skyll kyllingen i kaldt vann, og tørk med kjøkkenpapir. Gni inn hele kyllingen med resten av krydderblandingen, både utvendig og innvendig.

Hold kyllingen med buk-åpningen og lårene ned, og tre bukåpningen over ølboksen slik at den "står" på boksen. Sett ølboksen med kyllingen på den "kalde" sonen av grillen, dra lårene fremover slik at kyllingen står stødig på boksen uten av den velter (med mindre du har et stativ som nevnt over). 

Ved bruk av kullgrill: 
Legg en liten håndfull avrente hickoryfliser på grillkullene. Legg på mer hickoryfliser en-to ganger underveis.

Ved bruk av gassgrill: 
Legg avrente hickoryfliser på midten av et dobbelt lag aluminiumsfolie (30x30 cm), pakk aluminiumsfolien sammen til en "halvflat ball" (ca 5 cm høy, 15 cm vid). Stikk flere hull i aluminiumsfolien med en skarp kniv, og legg den DIREKTE oppå en av gassbrennerne. Ta ned lokket på grillen og vent til det begynner å ryke fra hickorypakken - når dét skjer bruker du en klype og flytter pakken oppå grillristen.

La kyllingen få grille i overkant av en time, bortimot halvannen time dersom den er ekstra stor. Sjekk med en skarp kniv som stikkes inn i den tykkeste delen av låret; kyllingen er ferdig når det kommer blank væske ut. Dessuten blir beina "løse" i leddene når kyllingen er skikkelig gjennomstekt.


Bruk grillvotter, ta kyllingen av grillen og løft forsiktig kyllingen av ølboksen. Pass på så ikke ølboksen med VARM væske velter, og få gjerne hjelp av et ekstra par hender... Legg kyllingen over på et fat, og dekk med aluminiumsfolie.


Ha fortsatt grillvotter på, og hell ølet fra ølboksen over i en kasserolle. Kok opp på max varme, reduser varmen og la det (små)koke til sausen tykner litt. Smak gjerne til med soyasaus, balsamico og litt brunt sukker, og eventuelt salt.

Del opp kyllingen i serveringsstykker, og server med ønsket tilbehør og saus. Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar