torsdag 19. juni 2014

Stekebrett fra iPinium (anmeldelse)


For litt siden ble jeg kontaktet av iPinium, et svenskbasert selskap som blant annet produserer og selger høykvalitets stekebrett. Stekebrettene er laget av en patentert aluminiumslegering med svært gode varmeledende og -bevarende egenskaper. Dessuten har de et slippbelegg som tåler 260 grader, og som gjør at det ikke er nødvendig å bruke fett ved steking og baking.

I flere år har iPinium levert produkter til storkjøkken i en rekke land inkludert Frankrike og USA, men nå ønsker de også å rette seg mot privathusholdninger. I den anledning fikk jeg en hyggelig forespørsel fra iPinium Norge om å teste ut produktene, som den (foreløpig) eneste matbloggeren i Norge, og det takket jeg med glede ja til.

Nå har jeg hatt endel testrunder med stekebrettene og tilberedt forskjellige typer mat, og jeg må si jeg er imponert over egenskapene! Jeg kan gå god for følgende:
  • Tilberedningstiden reduseres, til dels betydelig, avhengig av hvilken mat man lager
  • Det er ikke behov for å bruke fett ved steking eller baking, på grunn av slippbelegget
  • Brettene er svært enkle å rengjøre etter bruk


Jeg har testet følgende produkter:


Universalpanne størrelse medium med høy kant (325 x 265 x 60 mm)

Tosidig grill-/stekebrett; grillriller på ene siden og jevn overflate på andre siden

Eggebrett med fordypninger

Stekebrettene plasseres på en rist i stekeovnen. De kan anvendes enten "kalde" eller forhåndsoppvarmet, i sistnevnte tilfelle lar du brettet stå i stekeovnen mens det varmes opp. Forhåndsoppvarming gir ekstra god varmeeffekt, og jeg har inntrykk av at det særlig har betydning for grill-/stekebrettet, men det går fint å benytte platene fra kald tilstand også.

Bruk kjøkkenredskaper av plast eller tre på brettene, så ikke slippbelegget blir ripet eller skadet.

Bruk varmluft hvis du skal lage større mengder mat, eller dersom du vil steke i to høyder (dvs tilberede mat på to brett samtidig). Ellers kan du fint bruke vanlig over/undervarme, jeg har stort sett benyttet det.

Normalt trenger man ikke snu råvarene, med mindre man steker eksempelvis tykke kjøttstykker, eller ønsker "direkte" bruning på begge sider (for eksempel på grillbrettet).


Her er de produkttestene jeg har utført (med produkt i parentes):


Saftig grov focaccia (universalpanne)


Jeg har laget min saftige grove focaccia utallige ganger. Jeg kan nærmest måle opp ingrediensene i blinde og i søvne, og i min stekeovn bruker den 23 minutter på 250 grader for å bli ferdig.

Første forsøk:
Jeg brukte universalpannen for å teste focaccia-oppskriften min, som aller første test av produktene. Siden pannen er omtrent halve størrelsen av en vanlig langpanne, halverte jeg oppskriften. Jeg brukte verken olje eller bakepapir som jeg normalt pleier, og helte bare deigen rett i "kald" panne (dvs ikke oppvarmet på forhånd), og plasserte pannen på en rist i stekeovnen.

Focacciaen var ferdig på 17 minutter på 250 grader. Det er godt mulig at en universalpanne i stor størrelse ville trengt noe lenger tid (som følge av selve størrelsen), men dog... Den nystekte focacciaen lå regelrett helt "løs" i pannen, til tross for intet bruk av fett eller bakepapir, så det var lekende lett å hvelve den ut.

Andre forsøk:
Denne gang var focacciaen ferdig på kun 15 minutter. Muligens hadde stekeovnen høyere temperatur eller bedre effekt, selv om jeg stilte den inn på 250 grader som jeg alltid pleier.

Oppsummert:
  • 250 grader i 15-17 minutter, til focacciaen er fint gylden på overflaten
  • Steketiden ble redusert med 25-35%
  • Ta focacciaen ut av pannen og legg på rist for avkjøling


Ovnsbakte torskeloins (universalpanne)


Ovnsbakt fisk er noe jeg lager ofte. Jeg forhåndsvarmer stekeovnen til 160 grader, og "baker" fisken til den er akkurat gjennomstekt og begynner å flake seg. Da sikres et saftig og godt resultat hver eneste gang. Torskeloins er gjerne litt tykke filetstykker, og trenger typisk 14-15 minutter i vanlig ildfast form.

Stekeovnen ble forhåndsvarmet til 160 grader. Torskeloins ble lagt i "kald" universalpanne, sprinklet med extra virgin olivenolje og drysset med litt salt og pepper. De trengte 10 minutter for perfekt resultat.

Oppsummert:
  • 160 grader i ca 10 minutter var perfekt til torskeloins
  • Steketiden ble redusert med ca en tredjedel
  • Tynnere torskefileter vil gjerne trenge litt kortere tid, se an fisken etter 7-8 minutter


Speilegg (eggebrett)


Jeg tenkte at egg koagulerer ved relativt lav varme, og valgte derfor å ha de rå eggene på "kaldt" eggebrett, så de ble gradvis oppvarmet. Jeg tok sjansen på en ovnstemperatur på 200 grader i 5 minutter, og speileggene ble helt perfekte.

Oppsmmering:
  • Jeg "kakket" ett og ett egg i et kjøkkenglass først, da ble det enkelt å "helle" dem i hver sin fordypning i eggebrettet
  • Det er overhodet ikke behov for å bruke fett, det er svært enkelt å få speileggene ut av fordypningene på grunn av de skrå, avrundede kantene
  • Ta eggene ut av brettet med en gang de er ferdige, ellers fortsetter de å steke
  • Om du liker speilegget stekt på begge sider, så snur du det bare på brettet med en stekespade i plast


Omelett (eggebrett)


Første forsøk:
Stekeovnen ble forvarmet til 225 grader. Til fire porsjonsomeletter brukte jeg 6 middels store egg (1,5 egg på hver). Jeg pisket eggene sammen, tilsatte litt salt og hvitløkspepper, og fordelte i fire fordypninger i eggebrettet så de ble neste fulle, fett ble ikke brukt. Det var fort gjort å søle da eggebrettet skulle settes inn i stekeovnen… Etter ca seks minutter var omelettene gjennomstekt og klare til servering, og de var svært enkle å ta ut av formene med stekespade.

Andre forsøk:
Stekeovnen ble forvarmet til 200 grader, jeg brukte 7 middels/store egg til fem porsjonsomeletter. Jeg pisket eggene sammen, tilsatte litt salt og hvitløkspepper, som første gang. La inn eggebrettet på rist i ovnen, og deretter helte i de piskede eggene - det gikk som smurt, intet søl! Fordypningene ble litt fullere denne gangen enn forrige, sikkert fordi eggene var litt større. Omelettene fikk steke ca 6 minutter til de var akkurat gjennomstekt på overflaten.

Oppsummert:
  • Jeg anbefaler å steke omelettene på 200 grader, da blir de merkbart saftigere enn ved 225 grader
  • Legg eggebrettet på rist i ovnen først, og fordel deretter de piskede eggene i fordypningene, da slipper du søl
  • La omelettene steke til de akkurat er stivnet på overflaten, da bevarer de mest mulig saftighet


Ovnsstekte lammepølser (grillbrett)


Første forsøk:
Stekeovnen ble forvarmet til 250 grader. Grillbrettet ble lagt inn med pølsene på tvers av rillene uten noe fett. Etter noen minutter "freste" det godt i stekeovnen, og pølsene hadde faktisk sprukket på undersiden, jeg justerte da varmen ned til 225 grader. De fikk steke på ene siden i 10 minutter, før jeg snudde dem og lot dem ettersteke noen minutter til.

Det tok litt lenger tid enn planlagt før vi fikk spist, og jeg trodde pølsene hadde rukket å bli godt lunkne på det tidspunktet. Men de var overraskende varme - nesten for varme til at mine to små barn kunne spise dem… Pølsene ble ganske "ruglete" i overflaten - jeg mistenker at kombinasjonen av temperatur og steketid ble i meste laget. Men de ble bemerkelsesverdig saftige og smakfulle! Datteren vår på snart fire kommenterte at det var de beste pølsene vi hadde hatt til middag.

Andre forsøk:
Stekeovnen ble forvarmet til 225 grader, ellers samme prosedyre som over. Pølsene fikk ikke samme saftighet denne gangen som på første forsøk.

Oppsummert:
  • Det er svært lettvint å steke pølser på denne måten i forhold til i stekepanne, de passer seg selv
  • Og ikke minst er det supert å slippe å bruke fett til selve stekingen
  • Jeg anbefaler forhåndsvarmet grillbrett på 230-240 grader, stek pølsene til de får brunet grillmønster og er godt varme
  • Pølsene trenger ikke snus med mindre du vil ha grillmønster på begge sider


Ytrefilet av okse (grillbrett)


Ta kjøttet ut fra kjøleskapet i god tid før det skal stekes, så det rekker å bli bortimot romtemperert (30-60 minutter).

Stekeovnen forhåndsvarmes til 250 grader med grillbrettet i. Tørk kjøttet godt med kjøkkenpapir, dryss over salt og pepper på begge sider.

Stek ytrefiletene på grillbrettet i 4-5 minutter på ene siden, avhengig av tykkelsen, til det får fint grillmønster. Snu og stek 2-4 minutter på andre siden, til filetene er passe rosa i kjernen.

Oppsummert:
  • 250 grader, stek 4-5 minutter til de får fint og godt brunet mønster på ene siden, snu og stek dem noen få minutter til, til ønsket kjerne
  • Det er ikke behov for å bruke olje eller smør
  • La filetene få hvile tildekket i 5-10 minutter, pakk gjerne inn i aluminiumsfolie


Ovnsbakte poteter og søtpoteter (grillbrett)


Poteter ble delt i to på langs, de ble da ca 2 cm tykke. Søtpotet ble skrelt og kuttet i 1-1,5 cm tykke skiver. Vanligvis steker jeg poteter & søtpoteter på 200 grader, og de er ferdige og flott gyldne etter ca 50 minutter.

Siden jeg ønsket grillmønster på potetene, fikk grillbrettet forhåndsvarme seg i ovnen på 250 grader. Jeg la potetene med snittflaten ned på den varme grillplaten. Både potetene og søtpotetskivene fikk steke 15 minutter på ene siden, før jeg snudde dem og lot dem steke ca 10 minutter på andre siden med snittflaten opp, 25 minutter til sammen altså.

Oppsummert:
  • 250 grader er passe temperatur, 15 minutter på ene siden, snu og stek til de poser seg opp
  • Potetene fikk flott grillmønster og ble skikkelig møre og gode
  • Det er ikke behov for å bruke olje


Ristet brød (grillbrett)


Første forsøk:
Stekeovnen ble forhåndsvarmet til 200 grader med grillbrettet i. Skiver av grovt brød fikk steke 5 minutter på hver side. De fikk ikke tydelige striper men ble lett gyldne, perfekt sprø, og fortsatt litt myke inni.

Andre forsøk:
Stekeovnen ble forhåndsvarmet til 250 grader med grillbrettet i. Skiver av grovt brød fikk steke ca 5 minutter, da var de lett gyldne og godt sprø.

Oppsummert:
  • 200 grader virker å være litt lavt, da tar det lenger tid å få skivene ferdig
  • Forhåndsvarm stekeovnen til 230-250 grader, la skivene steke noen minutter til de er passe gyldne


Ovnsstekt bacon (grillbrett)


Stekeovnen ble forvarmet til 250 grader med grillbrettet i. Baconskiver (delt i to, de var ganske lange) fikk steke ca fire minutter på ene siden, og ca tre minutter på andre.

Oppsummert:
  • 250 grader med forhåndsoppvarmet grillbrett, legg på bacon og stek noen minutter til det er passe brunet, tiden avhenger litt av fettinneholdet i baconet
  • Det er overhodet ikke behov for å bruke stekefett
  • Du trenger ikke snu baconet slik jeg gjorde, det går helt fint å steke det ferdig kun på ene siden (det blir bare en smaksak)


Pizza (stekebrett)


Normalt når jeg lager pizza "italian style", steker jeg den på 300 grader. Da tar det typisk 13-15 minutter å få den ferdig stekt. Tidligere stekte jeg pizza på 230 grader og brukte 20-25 minutter på å få den ferdig stekt, men da fikk jeg den ikke spesielt sprø (det var derfor jeg fant ut å bruke max varme for å "etterligne" italiensk pizza).

Stekeovnen ble forhåndsvarmet til 250 grader, uten å forhåndsvarme stekebrettet. Jeg foretrekker å "trykke" deigen ut for hånd på stekeplaten, og da er det litt "praktisk" at platen ikke er forvarmet (så man ikke risikerer å brenne seg).

Jeg lagde en italiensk pizza på ekte Abruzzo-vis, med potet og rosmarin. Pizzaen tok lenger tid å steke enn jeg hadde forventet, selv om jeg brukte lavere temperatur. Jeg tok den ut etter 17 minutter, da var den lett gylden. Men på den annen side; dette er den sprøeste pizzabunnen jeg noensinne har fått til hjemme!

Oppsummert:
  • Bruk max varme som brettene tåler (260 grader)
  • Hvis du liker å bake ut pizzabunnen før den legges på brettet, så kan du med fordel forhåndsvarme stekebrettet først; ta det ut av stekeovnen (husk grytekluter) og sett på et varmebestandig underlag, legg på pizzabunnen og fyll oppå, og sett i ovnen
  • Pizzabunnen blir ekstra sprø og god

Toåringen var særs fornøyd med deilig sprø pizza!


Summa summarum:

Alt i alt er jeg svært godt fornøyd med disse stekebrettene. Det aller viktigste for meg er at de har gode steke- og bakeegenskaper, og slippbelegget imponerer både i forhold til at man ikke trenger stekefett, og også i forhold til rengjøring. I den grad stekingen / bakingen tar kortere tid, så anser jeg det som en ren bonus.

Universalpannene kommer i ulike størrelser, og med høye og lave kanter. Jeg synes helt klart det er en fordel å ha høye kanter, da har man stor valgfrihet i anvendelsen av dem. Lag gjerne omelett i den om du har mange gjester. Bruk den til lasagne, fløtegratinerte poteter, fiskegrateng eller andre middagsretter i form. Eller til brød, kaker, paier, og så videre.

Eggebrettet kan selvfølgelig brukes til andre ting enn bare egg... Lag røstipoteter, sveler / lapper, cookies, minipaier, og ellers alt som du ønsker en fin og rund form på.

Særlig grill-/stekebrettet måtte jeg "lære å kjenne" litt, i alle fall med tanke på å få et fint grillmønster på maten. I starten gjorde jeg etpar forsøk på tilberedning av råvarer ved 200 grader, men fant fort ut at temperaturen helst bør ligge på 225-250 grader, avhengig av hva man tilbereder. Grill-/stekebrettet er ganske tykt i forhold til de andre brettene, muligens fordi det skal "magasinere" varmen ekstra godt. Men det var spesielt gøy å se at ovnsbakte poteter var unnagjort på omtrent halve tiden av hva jeg ellers pleier å bruke.

Stekebrettene kan bestilles via nettbutikk på http://www.ipinium.se/no/. iPinium har også en egen Facebook-side.


2 kommentarer:

  1. Hei. Jeg har prøvd å steke egg i ovn (kombidamper) med varmluft og eggebrett på samme varme og tid som du skriver, men jeg synes eggene får en hard hinne og de blir litt gummiaktig. Noen tips til å få dem like gode som når man bruker vanlig stekepanne?

    SvarSlett
  2. Monas Kjøkkenskriverier1. oktober 2015 kl. 18:30

    Hei, og takk for godt spørsmål :-) Jeg bruker som regel bare vanlig over-/undervarme når jeg steker mat i ovnen, med mindre jeg spesifiserer at jeg bruker varmluft. Merk at ved bruk av varmluft får du større varmeeffekt på grunn av luften som sirkulerer i ovnsrommet - 200 grader på varmluft tilsvarer omtrentlig 220 grader med vanlig over-/undervarme, sikkert med litt variasjon fra ovn til ovn. Dessuten vil varmluften gjøre at visse råvarer lettere "tørker" ut. Jeg tror det kan være en kombinasjon av disse effektene som har gitt det resultatet du beskriver. Egg er en råvare som koagulerer mellom 60-70 grader, og bør derfor varmebehandles litt skånsomt. Håper dette gir deg godt nok svar. Lykke til! Vennlig hilsen Mona

    SvarSlett