onsdag 4. april 2012

Herlig god hjemmelaget vanilje-iskrem (gelato)


Det er ingenting som overgår italiensk iskrem. De gode og rene smakene, den lette og vidunderlige konsistensen...mmm...

Italiensk iskrem er ofte laget med helmelk istedet for fløte, noe som gir en lavere fettprosent og dermed den lette konsistensen, eventuelt melk og fløte i kombinasjon. Og ofte er den laget uten egg.


Her har jeg laget en vaniljeiskrem med helmelk og uten egg, og den er like enkel å lage som den er herlig god på smak & konsistens. Dette er dessuten en ypperlig basisoppskrift som kan varieres med mange ulike smakstilsetninger, da kan eventuelt vaniljen kuttes ut.

Det er viktig å røre aktivt hele tiden under oppkok, for å være sikker på at den ikke svir seg i bunnen. Jeg bruker visp som jeg "pisker" blandingen kontinuerlig med.

Det er en klar fordel å bruke iskremmaskin, da er du sikker på å unngå dannelse av iskrystaller. Jeg har iskremmaskin som tilleggsutstyr til min Kenwood Major, men "selvstendige" iskremmaskiner kan kjøpes for noen få hundrelapper. Lager du iskrem uten maskin må du være påpasselig med å røre jevnlig i blandingen mens den står i dypfryseren, gjerne hvert 15. eller 20. minutt, helt til den er stivnet.


Til 5-6 porsjoner trengs følgende:

1 liter helmelk
4 ss maisenna (ikke for rause skjeer...)
1 dl uraffinert rørsukker
1 stor vaniljestang

Kutt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Rør ut maisenna i den kalde melken i en tykkbunnet kasserolle, og tilsett sukker, vaniljefrø og selve vaniljestangen. Kok opp under konstant og aktiv omrøring på moderat varme, dette er viktig for å hindre at blandingen svis i bunnen av kasserollen. La det småkoke noen strakser til blandingen tykner litt (halvt til ett minutt).

Hell blandingen over i en bolle for avkjøling. Rør av og til for å hindre at det dannes for mye snerk.

Når blandingen er blitt noenlunde avkjølt, dekkes den til og settes i kjøleskap til den er helt kald, minimum etpar timer. Du kan gjerne koke opp blandingen og sette den kaldt kvelden før eller om morgenen, slik at smaken fra vaniljen får virkelig godgjort seg og komme til sin rett.

Hell blandingen gjennom en sikt, og kjør den deretter i iskremmaskinen. Følg instruksjonene for din iskremmaskin.

Iskremen smaker aller best nylaget, sett den eventuelt i dypfryser 1-2 timer om du ønsker litt fastere konsistens. Men den holder seg fint noen uker i dypfryseren. Hvis den har vært oppbevart i dypfryser mer enn 2-3 timer, bør den få tine 20-30 minutter i romtemperatur før servering.

Vaniljeiskrem smaker herlig som den er, men er nydelig med friske bær & frukter, bærsaus, varm sjokolade, hakket sjokolade & nøtter (peanøtter på vaniljeiskrem er snadder!), til varm eplekake, sjokoladefontant, gulrotkake... Eller hva med å servere iskremen til nydelige ingefærkokte pærer?

Vel bekomme & nyt!
2 kommentarer:

 1. Hei, kom over oppskriften din. Hvordan tror du den vil oppføre seg på en iskake, kanskje i blandet litt gelatin?? Har en gutt som ikke skal ha egg:(

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier30. april 2013 kl. 17:24

   Ja denne iskremen har jo ikke egg i seg, så det er jo bra for de som ikke tåler det! Hjemmelaget iskrem blir gjerne litt mer "kompakt" enn kjøpe-iskrem. Jeg vil jo tro den vil funke greit til iskake, men har ikke prøvd det selv. Har heller ikke prøvd med gelatin, men det høres ut som en bra idé til iskake. Hører gjerne fra deg om du prøver :-)

   Slett