søndag 31. mai 2015

Perfekt kokt ris!Jeg må si jeg ble litt bortskjemt med perfekt kokt ris på mitt forrige kjøkken, ved hjelp av mikrobølgeovn og en enkel men gullfin Tupperware riskoker. Nå som vi har flyttet til ny bolig med nytt (les: gammelt) kjøkken, har vi ikke lenger mikrobølgeovn, og har ingen planer om å anskaffe en heller.

Så nå koker jeg ris på "gamlemåten". Av en eller annen grunn har jeg hatt et litt ambivalent forhold til riskoking i kasserolle - man må passe på så den ikke koker for mye, for risen setter seg lett fast i bunnen av kasserollen. Og ofte ender risen opp som en klissete, halvfast grøt...

Men nå har jeg altså funnet veien til perfekt kokt ris!

Jeg har laget endel sushi i disse månedene, og det har slått meg at fremgangsmåten for sushiris skiller seg fra den typiske fremgangsmåten for eksempelvis jasminris. Sushiris skal skylles grundig før den legges i bløt i kaldt vann en god stund. Poenget er å "vaske" vekk endel av stivelsen som gjør risen klebrig. Deretter skal risen småkoke, og så trekke ferdig, hele tiden under lokk.

Jeg fant ut jeg skulle prøve denne fremgangsmåten på jasminris, som vi ofte bruker til middag, og som også inneholder mye stivelse. Jeg bløtlegger risen i minst 30 minutter, gjerne en time. Faktisk så går det veldig fint å legge den i bløt kvelden før også, og sette i kjøleskap - det er veldig praktisk i en hektisk hverdag.

Og joda, det funker! Risen blir mindre klebrig, og bedre på konsistens og smak. Ikke setter den seg så godt fast i kasserollen lenger heller.

Du vil trenge mindre vann ved kokingen, siden den ukokte risen allerede har trukket til seg litt vann ved bløtleggingen. Du vil trenge ca 30% mer vann enn ris, målt i desiliter, altså 1,3 dl vann til 1 dl ris. Til 3 dl ris bruker jeg knapt 4 dl vann. Her har du en enkel oversikt over ris- versus vannmengde:

1 dl ris = 1,3 dl vann
2 dl ris = 2,6 dl vann
3 dl ris = 3,9 dl vann
4 dl ris = 5,2 dl vann
5 dl ris = 6,5 dl vann

Og når det gjelder sushiris, så bløtlegger jeg den lenger enn det som står på pakken, gjerne en time. Da blir den ekstra god!


Slik gjør du:

Mål opp risen ved hjelp av litermål. Skyll risen i kaldt vann i flere omganger, til vannet er klart. Bruk gjerne kasserollen du skal koke risen i, eventuelt et dørslag med risen i oppi kasserollen.

Fyll opp med nytt, kaldt vann og la risen ligge i bløt i 30-60 minutter. Eventuelt bløtlegger du risen kvelden før og setter i kjøleskap. Når riskornene har blitt helt hvite, er risen klar til koking. Om du ikke har så mye tid til rådighet, vil det uansett hjelpe om risen får ligge i vann i 10-15 minutter (merk at mengdene ris og vann samt koketider baserer seg på bløtlegging i 30-60 minutter).

Hell av vannet som risen har ligget i bløt i. Tilsett friskt vann i henhold til mengder skissert over. På med lokk, kok opp risen og la den småkoke i 7-8 minutter. Trekk kasserollen til side, behold lokket på, og la risen trekke 10-15 minutter. La gjerne risen få dampe av uten lokk etpar minutter før servering.

Vel bekomme!

4 kommentarer:

 1. Så, viss du skal "hive" riskokaren din er det berre å hive den i riktig retning - altså hitover ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier2. juni 2015 kl. 20:05

   Yupp Borgny :-)

   Slett
  2. Eg står klar på tråppa - til å ta i mot ;-)

   Slett
 2. NICE, nå blei den klebede risen på Filippinene andre boller.

  SvarSlett