onsdag 18. september 2013

Hjemmelagde kjøttkaker - og karbonader i samme slengen...For noen av oss har kjøttkaker blitt en "nostalgisk" middag som vekker minner fra barndommen, og som har blitt mer og mer populær igjen. Kjøttkaker lages gjerne til søndagsmiddag, og helst etter mors oppskrift... Det er i alle fall mitt utgangspunkt, men jeg har tilsatt litt timian som jeg synes gir en ekstra god smak.

I dag ble det dobbel oppskrift, og av den lagde jeg én porsjon kjøttkaker og én porsjon karbonader. Det tar ikke mye lenger tid å lage dobbelt opp, og vips så har du to middager i stedet for bare én. Ferdigstekte karbonader kan fint oppbevares 2-3 dager i kjøleskap, eller de kan fryses ned, og de blir til en kjapp middag på en hektisk hverdag. 

Når det gjelder brun saus, så erindrer jeg fra barndommen at mange brukte sukkerkulør, og slik er det kanskje fortsatt. Men skal du lage skikkelig brun saus, så ligger hele trikset i å brune smør og mel tilstrekkelig lenge på moderat varme til at det får nok farge på naturlig vis.

Tips: Bruk stekefettet til å lage enkel kjøttkraft til den brune sausen. Nå kjøttkakene/karbonadene er ferdig brunet i stekepannen, tilsetter du 6-7 dl kaldt vann (eller så mye som du får plass til med god margin opp til kanten) i stekepannen, og øker varmen så det koker godt. Da koker du ut pannen, som det gjerne kalles, og får med deg de gode smakene. La kraften koke inn så mye som du ønsker, avpass gjerne i forhold til mengden kraft du trenger til sausen. Gjør du dette så trenger du ikke bruke kjøttbuljong i tillegg. God ressursutnyttelse!


Følgende rekker til ca 12 kjøttkaker og 10 karbonader (to middager til 3-4 personer):

1 kg karbonadedeig
2 ts salt
1 liten løk (eller 1/2 stor)
2 ss potetmel
1,5 dl vann
2 egg
1 ts tørket timian
1/2 ts malt ingefær
Pepper

Smør og olje til steking (50/50)

Brun saus:
3-4 ss smør
4-5 ss hvetemel
6-7 dl vann (kan eventuelt kokes ut i stekefettet fra stekepannen)
1 terning kjøttbuljong (kan sløyfes om stekepannen kokes ut med vann til kraft)
2 ss soyasaus
Salt
Pepper

Ferdigstekte karbonader - lettvint middag til en hektisk hverdag...
Kjøttkaker og karbonader:

Kjør karbonadedeig sammen med salt i kjøkkenmaskin, til deigen blir smidig. Du må gjerne "spa" ned kantene med slikkepott noen ganger underveis. 

Imens fjernes skallet på løken, som rives på rivjern og tilsettes i deigen sammen med potetmel. Spe med litt og litt vann mens du fortsatt kjører deigen sammen. Tilsett egg, tørket timian og malt ingefær, og kjør videre til alt er godt blandet sammen.

Ha 50/50 smør og stekeolje (ca etpar ss av hver) i en stekepanne på middels god varme. La smøret bli litt gyldent før du begynner å steke kjøttkakene.

Bruk en spiseskje som fuktes i vann, og ta opp en mengde kjøttkakedeig slik at størrelsen/omkretsen tilsvarer omtrent "hodet" på skjeen. Form kjøttkaken med skjeen i håndflaten, til et jevnt & litt ovalt emne. Legg emnene i den varme stekepannen etter hvert som de formes ferdig. Stekes noen minutter på hver side så de blir godt brunet, snu gjerne etpar ganger, justér evt ned varmen litt, og la kjøttkakene steke til de er akkurat gjennomstekte. Legg de ferdigstekte kjøttkakene over i en skål så lenge.

Når du har laget kjøttkaker av omtrent halvparten av deigen, går du over til å steke karbonadene. Lag gjerne litt større emner, forme dem på samme måte med fuktet skje i håndflaten, men trykk dem deretter litt flate med skjeen, ca 1-1,5 cm tykke. Stekes på samme måte som kjøttkakene, med 50/50 smør og olje i stekepannen (det vil si; tilsett mer hvis nødvendig). Stekes noen minutter på hver side, til de er fint og godt brunet. De ferdigstekte karbonadene legges over på et fat for avkjøling.

Brun saus:

Smelt smør i en romslig, tykkbunnet kasserolle eller gryte på middels varme, den skal romme sausen og kjøttkakene. Tilsett hvetemel, og rør sammen med en visp. Og nå begynner "tålmodighetsprøven" - i den grad det er et passende uttrykk...

Poenget er nå at smøret og melet skal få "småkoke" tilstrekkelig lenge til at blandingen blir gradvis brunet. Rør nesten hele tiden, vent noen sekunder imellom, og pass på at varmen ikke blir for sterk, blandingen skal ikke bli svidd. Altså; det tar ikke sååååå lang tid, men blandingen må bare gis nok tid til at den blir tydelig brun (nesten som melkesjokolade, men bare nesten...) Hvis du har vært vant til mørkebrun saus til kjøttkakene, så har der sannsynligvis vært en dæsj sukkerkulør oppi - men det trenger du overhodet ikke bruke for ekte brun saus.

Når blandingen har fått riktig farge, tilsettes vann, kjøttbuljong (eventuelt kraft fra "utkokt" stekepanne) og soyasaus. Rør godt sammen og kok opp på god varme til sausen tykner, så kan du justere varmen ned igjen til sausen småkoker. Smak til med pepper og salt (husk av både buljongen og soyasausen inneholder salt), og tilsett litt mer vann om sausen er for tykk. Når sausen er ferdig tilsmakt og har ønsket konsistens, tilsettes kjøttkakene. La det småkoke på lav varme under lokk i 10-15 minutter, eller til middagen skal serveres, rør av og til forsiktig for å sikre at det ikke setter seg i bunnen av kasserollen/gryten.

Server kjøttkakene med brun saus, poteter og passende grønnsaker til - og veldig gjerne tyttebærsyltetøy til dersom det er et like stort "must" for deg som for meg... 

Vel bekomme!15 kommentarer:

 1. Bra, Mona!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier20. september 2013 kl. 18:32

   Så flott Magne! Takk skal du ha :-)

   Slett
 2. Hei Mona.
  Et tips bare.
  Bytt ut potetmelet med en finrivet kokt potet, det blir mye bedre.
  mvh JB

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier20. september 2013 kl. 18:34

   Hei JB, takk for tips! Det må jeg prøve en gang :-)

   Slett
 3. Nå fikk jeg vann i munnen. Og skal prøve oppskrifta di i morgen. Kjøttkaker er noe av det beste jeg får. Ha ei fin helg da :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier20. september 2013 kl. 20:29

   Så hyggelig å høre, Per :-) Ja, kjøttkaker er bare fantastisk godt!

   Slett
 4. Jeg kjenner god lukta , og tennene løper i vann.Snop-

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier21. september 2013 kl. 09:36

   Så flott :-) :-)

   Slett
 5. Timian skal så absolutt prøves neste gang, men... og da mener jeg MEN! Kjøttkaker uten muskattnøtt??? Jeg bruker ca en halv nøtt..

  Min oppskrift:
  - Kjøttdeig
  - 1 egg
  - potetmel
  - griljermel
  - dæsj melk
  - muskatt
  - salt/pepper/ingefær/bittelitt grillkrydder

  .. og for guds skyld, hold deigen unna blender. Kjøttkaker skal være grove, ikke mukk konsistens!

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier21. september 2013 kl. 12:48

   Hei! Dette er min mors oppskrift, og jeg er dessuten ikke spesielt glad i muskat, så da har du svaret på det :-) Jeg opplever heller ikke at kjøttkakene får "muk"-konsistens, jeg bruker karbonadedeig og den er mer grovkvernet og "kjøttaktig" enn kjøttdeig - anbefales!

   Slett
  2. kjøttdeig/karbonadedeig..

   Slett
  3. Monas Kjøkkenskriverier23. september 2013 kl. 15:12

   Til info, i tilfelle noen lurer; jeg bruker ikke blender! Kjøkkenmaskin med eltekrok er tingen :-) Poenget er bare å få saltet til å binde deigen litt sammen.

   Slett
 6. Hei! Jeg bor i USA og har god tilgang til kjøttdeig (og mine barns favoritt). Av og til er det litt vanskelig og velge rett deig (utvalget er stort, og med ulikt fettinnhold). Hva bruker du med hensyn til fettinnhold?

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier21. september 2013 kl. 23:59

   Hei! Jeg bruker det som i Norge kalles karbonadedeig, med 6% fettinnhold. Standard kjøttdeig i Norge har ca 14% fett.

   Slett
 7. Dette ser veldig godt ut! Personlig foretrekker jeg litt muskat og chili i ;)

  SvarSlett