onsdag 25. september 2013

En førsteklasses skalldyr-bonanza! På Straen Fiskerestaurant i Stavanger


19.-21. september ble det arrangert skalldyr-bonanza på Straen Fiskerestaurant i Stavanger. Det er en halvårlig event som de hadde for første gang i februar i år, og som de altså gjentok nå i september. Utgangspunktet for menyen er skalldyr som er på sitt aller beste for årstiden.

Jeg fikk en hyggelig invitasjon til skalldyr-bonanzaen sist helg, den besto av en syvretters meny. Ved første øyekast virket menyen å være veldig "klassisk", med retter som østers, rekesandwich, paella og risotto. Og "klassisk" er en betegnelse jeg har hatt på restauranten helt siden jeg var der første gang for endel år tilbake. Kanskje litt "formell" også...

Mye har skjedd siden jeg spiste der sist - selv om det begynner å bli en stund siden. Kvaliteten på råvarene er den samme, men det er åpenbart at nytenkende krefter har sluppet til, for her var det mye herlig kreativitet bak rettene! Og atmosfæren i restauranten opplevdes mer uformell denne gangen.

**********


God atmosfære i en ærverdig restaurant...


...og med fin utsikt mot Vågen og Valberg-tårnet fra restauranten, før mørket falt på


Første rett: Østers er ingen stor favoritt hos meg, og jeg velger det aldri "frivillig"... Denne østersen ble servert med pasjonsfrukt-granité, eple og østersblad. Wow, så godt og annerledes - dette kan jeg gladelig spise igjen! 

Østersen ble servert med Cremant de Bourgogne i glasset.


Andre rett: "Rekesandwich" - eller som jeg kalte det; et kunstverk! Så lekkert og innbydende, med kokte og rå reker, tynne skiver av toast, vaktelegg, hjemmelaget sylteagurk, tapioka i dillolje, og løyrom. Det smakte like godt som det så ut.

Retten ble servert med en Muscadet fra Loire.


Tredje rett; skalldyrsuppe. Vi fikk først servert en tallerken med en raus og vakkert tilberedt ravioli med kamskjell, hummer og fennikel...


...så ble selve skalldyrsuppen servert...


...og en vidunderlig god suppe & en himmelsk god ravioli kunne nytes. Helt, helt perfekt!

Suppen ble servert med "verdens beste Chardonnay" fra Bourgogne.


Fjerde rett; inspirert av den belgiske retten moules frites, altså blåskjell med pommes frites. Nederst; blåskjell dampet i øl. Dernest potetskum. På toppen; potetchips, ringblomst og skogsyre. En fantastisk herlig "omskrivning" av en klassiker!


...og selvfølgelig måtte det jo drikkes øl til "moules frites". Det ble servert et herlig og lett gourmet-øl, og forøvrig det samme ølet som blåskjellene hadde dampet i. Et uventet, men veldig riktig drikkevalg midt inni en vinpakke.


Femte rett; en alternativ paella. Perfekt tilberedt sjøkreps som var saftig og myk som smør, sprøstekt og velsmakende kyllingskinn, chorizo-pølse, ris-puré, paprikaskum, belgfrukter og "crazy peas". Vidunderlig godt!

"Paellaen" ble servert med en portugisisk Alvarinho vinho verde.


Så; en hvilerett som fikk undertegnede til å trekke på smilebåndet; nydelig rabarbrasorbet med svarte stikkelsbær og - hold deg fast - bruspulver og smellgodteri (popping candy). Dette gir flashback rett tilbake til barndommen! Kanskje litt vel søtt etter min gane med bruspulveret, men gud hjelpe for en herlig & humoristisk idé - helt knall, bokstavelig talt!


...for en matblogger blir det mye notater innimellom nytelsene...


Sjette rett: Risotto med kongekrabbe, krabbe, kantareller, parmesan og blomkarse - og et dryss byggryn som først er kokt, deretter tørket i ovn, og til slutt fritert. The devil is in the details... Retten var relativt spicy, men meget smakfull - soussjef Arnt Skjerve kunne bekrefte at han har en forkjærlighet for kombinasjonen krabbe og tabasco.  

Det ble servert en meget god Sancerre (Paul PRIEUR et Fils, 2012) til risottoen. Muligens kunne den vært litt kraftigere for å matche den spicy retten litt bedre. Alternativt én dråpe mindre tabasco i risottoen...


Syvende rett, dessert: "Napoleonskake" slik du aldri har opplevd napoleonskake før! Her har smakene fra klassisk napoleonskake blitt omsatt på kreativt & vakkert vis! På fatet finner du vaniljeiskrem, pannacotta, romgelé, et herlig dryss som tilsvarer butterdeigen, sjokolade, kirsebær og pernod-blomst...


...og det ble servert en nydelig dessertvin til som ikke var for søt; Cloudy Bay Late Harvest Riesling 2007. Denne kommer vi garantert til å spore opp på Vinmonopolet!


Og helt til slutt; sjokolade-fudge med bringebærpulver. Snop!

**********

 Jeg forventet god mat basert på førsteklasses råvarer - og fikk en gastronomisk opplevelse som jeg sent vil glemme. Dette var kreativt og lekkert, og det var utrolig smakfullt og velkomponert. Og ikke minst noen artige krumspring innimellom.

Straen er ikke lenger bare en "tradisjonell" fiskerestaurant. Straen har blitt så mye mer, med innovative og spennende vrier på klassiske retter. Her er åpenbart ambisjonene på plass - dette er større enn Stavanger...!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar