søndag 28. april 2013

Cottage pie (shepherd's pie)Cottage pie er det opprinnelige navnet på shepherd's pie. Det var en middagsrett som ble etablert på den  engelske landsbygda etter at poteten gjorde sitt inntog på 1700-tallet, og ble laget med det man hadde til overs av kjøtt. Etter hvert ble navnet shepherd's pie mer og mer brukt, men flere varianter har kommet til. I dag kalles retten for cottage pie når den lages med kvernet biffkjøtt, og shepherd's pie når den lages med lammekjøtt. 

Dette er med andre ord en skikkelig engelsk klassiker! Og den som påstår at britene ikke har god mat å by på, har i alle fall ikke smakt cottage eller shepherd's pie - eller fish'n chips, for den saks skyld...


Du trenger følgende til fem-seks personer:

Smør og olje til steking
800 gr karbonade-/biffdeig
1 stor rødløk (evt to mindre, eller vanlig løk)
3-4 gulrøtter
4 fedd hvitløk
2-3 ss tomatpuré
2 dl fyldig rødvin
2 ss hvetemel
5 dl kjøttkraft (evt 5 dl vann og en terning kjøttbuljong)
En liten håndfull frisk timian (evt 1-2 ts tørket)
Salt
Pepper
Worchesteshire-saus

1 kg melne poteter
(Evt kan 1-200 gr av potetene erstattes med pastinakk/persillerot)
50 gr smør
Ca 3-3,5 dl melk
Salt
Pepper
(Litt revet muskatnøtt)

Ost til gratinering

Cottage pie gjør seg godt i Jamie Oliver's lekre ildfaste skåler

Ha smør og olje i en romslig gryte på god varme, og brun karbonadedeigen til den er gjennomstekt, dryss over litt salt og pepper. Has over i en skål så lenge.

Rødløk kuttes i ca 1 cm terninger, og stekes i gryta på middels varme, rør av og til. Imens kuttes gulrøtter i 1 cm terninger eller skiver, og has i sammen med løken. Grovhakk hvitløk og tilsett. Stek sammen noen minutter.

Bland inn tomatpuré og rødvin, og la det småkoke etpar minutter. Dryss over hvetemel, bland godt sammen, og tilsett kjøttkraft (eller vann og kjøttbuljongterning) og timian. La det småkoke 45-60 minutter, til sausen er ganske tykk. Rør av og til så det ikke setter seg fast i bunnen av gryten. Smak til med salt, pepper og worchesteshire-saus.

Imens dampes eller kokes potetene godt møre. Når de er ferdige, moses de sammen med smør, og spes med melk til passe konsistens (det er lettere å bre potetmosen utover kjøttblandingen om den ikke er så fast). Smak til med salt og pepper, og evt litt finrevet muskatnøtt.

Forvarm stekeovnen til 200-225 grader.

Ha kjøttblandingen over i en ildfast form, bre deretter potetmosen over slik at den dekker kjøttfyllet helt, og dryss over godt med revet ost. 

Stekes i 25-30 minutter, til osten er fint og godt gylden.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar