søndag 6. februar 2011

Kylling og rotgrønnsaker i leirgryte

Hvis du har ei leirgryte (f.eks. Røhmertopf eller Schlemmertopf), så er den kanskje stuet bort innerst i skapet, og ikke brukt på noen år?? Da er det på høy tid å finne den frem - tilberedning i leirgryte gjør at maten blir virkelig smakfull og saftig. Alle ingredienser kan puttes rett i leirgryta, og maten passer seg selv i ovnen - perfekt for en søndagsmiddag!

Om du ikke har leirgryte, så bør du kanskje vurdere å skaffe deg en... De finnes i ulike størrelser alt etter hvor mange du ønsker å lage mat til.


Hvis du bruker leirgryta til kylling eller kjøtt, så bør du ikke lage fisk i den, for smaker kan sette seg i selve gryta. Eventuelt bør du ha en egen som du bruker til fisk.

Leirgryta må bløtlegges i vann før bruk, jeg velger å bløtlegge den i minst en halvtime (NB! sjekk bruksanvisninga hvis leirgryta er ny). Og den skal settes i kald stekeovn for å gradvis tilpasse seg varmen.

Her har jeg brukt fersk og god gourmet-kylling fra Jærens "spiskammers", sammen med rotgrønnsaker, sjalottløk, fersk hvitløk og gode poteter. Hvilken som helst kylling kan selvsagt brukes. Du bruker ingen væske og heller ikke smør eller olje. Når gryta godgjør seg i ovnen, får du masse deilig kraft fra alle ingrediensene i herlig forening.Du trenger til to personer:

1 kylling
3 gulrøtter
1 pastinakk
3 sjalottløk
6 hvitløksfedd
4 poteter
Extra virgin olivenolje
Friske eller tørkede urter (persille, basilikum, rosmarin, timian, etc)
Salt
Pepper


Mens leirgryta ligger i bløt, deles kyllingen i passe stykker. Gulrøtter og pastinakk deles i staver, sjalottløkene og hvitløkene deles i to på langs, og potetene deles i båter. Sprinkle først litt olivenolje i bunnen av den ferdig bløtlagte leirgryta. Bland alle grønnsakene og legg dem i, legg kyllingstykkene oppå grønnsakene. Sprinkle over olivenolje, og krydre med urter, salt og pepper.

Sett leirgryta i kald ovn, still varmen på 180 grader, la det stå i 2-2,5 time, til kyllingen er gjennomstekt inntil beinet, og grønnsakene er møre. Dersom du ønsker at kyllingen skal få brunet stekeskorpe, tar du av lokket og skrur opp varmen til 225 grader på slutten av steketiden (ca 15-20 minutter, se an tiden ut fra hvordan du vil at kyllingen skal være).


Server kyllingen sammen med de bakte grønnsakene, og hell over den deilige kraften.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar