onsdag 13. april 2011

Sunne & gode havrebrød

Havre er blant de sunneste kornslagene vi har, og gir gode & smakfulle brød. Ved å skålde havregrynene først, trekker de til seg væske, næringsstoffene blir mer "tilgjengelige", og brødene blir saftigere. Dette er også et godt brød som er lett å like for både store og små.

Jeg bruker Himalayasalt, som inneholder alle mineraler og sporstoffer som inngår i kroppens celler. Jeg kan virklig anbefale dette saltet til all slags matlaging; du kan spise så mye du vil av det uten å tenke på negative helseeffekter, og dessuten smaker det godt.

Oppskriften gir tre store brød.Du trenger følgende:

5 dl havregryn
7 dl kokende vann

5 dl kaldt vann
1 ss lys sirup (evt akasiehonning)
1 dl rapsolje

2 ts salt
1 pk tørrgjær
5 dl grov sammalt hvete
Ca 14 dl siktet hvetemel + mel til utbaking

1 egg til pensling
3 ss havregryn til pynt


Ha havregrynene i bakebollen, hell kokende vann over, dekk til og la svelle ca 30 minutter.

Det kalde vannet varmes til 40-45 grader, tilsett olje og agavesirup. Hell dette over havregryn-blandingen, og bland til alt løser seg opp.

Bland salt og tørrgjær i grov sammalt hvete, og tilsett dette i havregryn-blandingen, elt deigen godt. Tilsett deretter siktet hvetemel litt etter litt, til deigen er passe fast og fin.

Sett så deigen til heving, dekk til med plastfolie, og la stå i ca 1 time. Slå ned deigen 1-2 ganger underveis, det er gunstig for heveprosessen og gir bedre brød.Dryss godt med hvetemel på kjøkkenbenken/bakeflaten, og elt deigen med lett men fast hånd. Del den i tre eller fire emner. Bak ut emnene, og legg i smurte brødformer eller på stekebrett med bakepapir. Hvis du steker brødene på stekeplate, kan det være lurt å pensle med litt olje mellom brødene, for de vil "vokse" litt sammen når de hever. Pensle med egg, og dryss på havregryn.

Dekk til brødene med plastfolie, la etterheve i ca 30 minutter.

Stek brødene ved 200 C i 40-45 minutter på nederste rille. Sjekk brødene når det har gått ca 30 minutter; siden de er penslet med egg blir skorpen mørkere stekt enn ellers. Legg aluminiumsfolie eller bakepapir oppå brødene dersom du synes de blir for mørke før steketiden er omme. Stekeeffekten kan variere litt fra ovn til ovn. Brødene er ferdig stekte når de får en hul lyd når du banker lett på dem.

(Til info: Jeg dekker til mine brød etter 30 minutter, og lar dem stå ca 40 minutter totalt.) 

Legg brødene på rist for avkjøling. Nyt en skive eller to mens de er nystekte og lunkne, med smør og godt pålegg - mmm...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar