onsdag 22. august 2012

Fylte gratinerte auberginer (melitzanes papoutsakia)Papoutsakia betyr "små sko" på gresk, og det hentyder til de halve auberginene som altså ligner på sko...

Rå aubergine er ubrukelig som menneskeføde - bakes den så blir den vidunderlig god. Gratinert aubergin med biffdeig, løk, hvitløk og tomater er seriøs kosemat! Det kan minne om en forenklet versjon av moussaka - en av mine store greske kulinariske favoritter.

Egentlig er dette en rett som fort kan ta et par timer å lage. Jeg har funnet min måte å lage den på, slik at den er unnagjort på mye kortere tid, godt under en time.


Du trenger følgende til fire personer:

2 store auberginer
Olje til steking
1 løk
3 fedd hvitløk
500 gr biffdeig
1/2 boks tomater
En god neve persille
1 ts malt ingefær
1 ts spisskummen
Salt
Pepper

3 ss smør
2 ss hvetemel
2,5-3 dl melk
Salt
Pepper
Ost til gratinering (helst parmesan, men annen ost går også bra)


Forvarm stekeovnen til 225 grader.

Vask auberginene, kutt bort stilken, og del dem i to på langs.

Skrap ut aubergin-kjøttet uten å lage hull i skallet - jeg gjorde følgende: Skjær forsiktig med en liten kniv rundt hele auberginen ca 1/2 cm innenfor skallet, bruk deretter en skje til å hule ut auberginen.

Legg aubergin-skallene med åpningen opp på en stekeplate med bakepapir. Stekes nest nederst i ovnen i 20-25 minutter mens fyllet lages.

Aubergin-kjøttet kuttes i grove terninger. Varm godt med olje i en stekepanne (eller romslig kasserolle) på god varme, og tilsett aubergin-terningene. Kutt så løk som tilsettes, og grovhakk deretter hvitløk som tilsettes. Rør innimellom så det ikke svis. Tilsett hermetiske tomater, samt biffdeig som hakkes smått med stekespaden, og stek videre til biffdeigen er gjennomstekt. Hakk persille og tilsett, dryss over malt ingefær, spisskummen, salt og pepper, og bland sammen. Skru ned og la det stå på lav varme mens sausen lages.

Smelt smør i en kasserolle på middels varme, og tilsett hvetemel. Rør med visp i ett minutts tid mens det småkoker. Spe med melk under omrøring til en passe tykk saus (den må koke opp før den tykner). Smak til med salt og pepper.

Ta stekeplaten med aubergin-skallene ut av stekeovnen, og sett på et underlag som tåler varme. Fyll skallene med kjøttblandingen, dekk med et lag saus, og ha på godt med revet ost til slutt.

Stekes videre i stekeovnen i 10-15 minutter, til osten er godt gylden.

Serveres med en god salat med tomater, og eventuelt også ris til. Vel bekomme!


2 kommentarer:

 1. Hei!
  Dette så jo rett og slett kjempegodt ut!
  Må nok teste det ut :-))
  Hyggelig å treffe deg i dag, på Sabi Sushi - jeg kjenner abstinenser allerede :-)
  Liv

  SvarSlett
 2. Monas Kjøkkenskriverier24. august 2012 kl. 00:13

  Takk for det Liv :-) Ja det var en hyggelig kveld med gode smaksopplevelser!

  SvarSlett