torsdag 23. august 2012

"Sushi and tea please!""Om den franske historie er skrevet i vin, så er den japanske skrevet i te"

I Japan er te en svært viktig del av kulturen, og da snakker vi om grønn te, eller "o cha" på japansk. Grønn te er selve matdrikken fremfor noen. 

Sabi Sushi Sandnes forbereder i disse dager sitt eget te-konsept, og jeg fikk være med på en forskudds sushi & tea tasting. Kaffe- og te-leverandøren Solberg & Hansen stilte med to representanter som fortalte om japansk grønn te, litt om dens historie og tradisjon, og hvordan den høstes og tilberedes.

Japansk grønn te dampes for å bevare smaken, aromaen og grønnfargen til tebladene. Smaken gir blant annet assosiasjoner til hav og sjøgress. Den grønne teen har mye av fylden som vi kjenner fra kjøtt, sopp og rå laks. Her snakker vi Umami! 

Med andre ord; japansk grønn te passer veldig bra til sushi og sashimi.

Martin Skar, produktsjef hos Solberg & Hansen, forteller engasjert om japansk grønn te 

Teen tilberedes i egne te-bryggere

Vi fikk prøve i alt fem typer grønn te. Fire av dem ble servert til sushi. 

Først fikk vi smake genmaicha, en all-round te blandet med ristet brun ris. Den var helt klart min favoritt! Virkelig aromatisk og fyldig, og ulikt alt annet jeg har drukket av te noensinne. Herlig å drikke både på egen hånd og til sushi.

It's tea time...

Ole Dysjaland, daglig leder hos Sabi Sushi Sandnes, forteller om det nye sushi- og te-konseptet

 Lekker sashimi av kveite, laks og kamskjell

Dernest fikk vi servert sincha, som var veldig delikat til sashimi. Flere av dem som var til stede på tastingen foretrakk denne teen til sushi fremfor genmaicha. Men jeg holdt litt på sistnevnte; jeg var så fascinert av den herlige, karakteristiske ris-smaken! Fort gjort å bli hekta...


Japansk grønn te er servert

Hamachi, laks og kveite nigiri

Så fikk vi servert sencha, som visstnok er den mest populære japanske teen. Den minnet om sincha, men jeg syntes denne hadde litt mer smak. If you're looking for umami, you've come to the right place... Den finnes i mange typer, kvaliteter og prisklasser. 

Ponzu-saus foran - jalapeno-saus bak

Sabi's signatur-maki

Deretter fikk vi smake kukicha, som var mer ulik de to foregående teene. Denne ga en buljongaktig, litt fet smaksopplevelse - et bra følge til mer smaksrik sushi som Sabi's signatur-makier.

Matcha latte

En perfekt avslutning på måltidet var en deilig kopp med matcha latte! Vi var allerede hekta på grønn te til sushi, og dette ble nærmest for en dessert å regne.

For meg personlig var dette det aller første møtet med grønn te og sushi i kombinasjon. Jeg visste ikke en gang hvor vanlig det er å drikke te til sushi... Bare tanken på hvor sterke og lange tradisjoner den grønne teen har i Japan, gjorde dette til en spesiell opplevelse.

Matcha - japanske teblader malt til pulver. Intens grønnfarge. Spekket med antioksidanter!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar