lørdag 2. april 2011

Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.2 (fra 6-7 mnd)

Her følger flere smakfulle og sunne middagstips til baby. Se også Babymat - smakfulle & sunne middagstips No.1.

Prinsippet er at du damper/koker alle ingrediensene samtidig, og dermed forenkler arbeidet. Etterpå moser du maten med stavmikser, blender eller food processor. Jeg synes stavmikser fungerer best.

Noen grønnsaker krever lenger koketid enn andre, men hvis du kutter dem i terninger eller skiver (mindre enn 1 cm tykke) så korter du ned koketiden. Jeg foretrekker å dampe ingrediensene, for da trengs ikke så mye vann, og alt dampvannet kan brukes til å spe maten med. Både smak og næring samler seg i dampvannet, og da er det greit å få brukt det i maten. Fyll litt vann i en kasserolle (ca 2 dl i en middels kasserolle), legg i en rist og legg ingrediensene i, ha på lokk og la det småkoke.

Du moser og sper maten til ønsket konsistens. Hvis du trenger mer væske enn dampvannet, så kan du bruke vann, morsmelk/morsmelk-erstatning eller juice. Appelsinjuice har forøvrig et bra innhold av C-vitamin, som er viktig for å fremme kroppens jernopptak. Jern finnes i kjøtt (særlig vilt og rødt kjøtt), men også i fet fisk, og grønne grønnsaker som brokkoli.

Når du lager middagsmoser med flere ingredienser, så har du uendelige variasjonsmuligheter, alt etter hva du har i hus og hva du får tak i. Du kan fint kutte ut en av ingrediensene i oppskriftene nedenfor, og eventuelt erstatte med noe annet. For eksempel kan du bruke vanlig potet i stedet for søtpotet.

Ikke vær redd for å bruke urter i babymaten, eller hvitløk for den saks skyld, dette er ingredienser som gir barna supre smaksopplevelser. Bruk helst friske urter, alt etter hva du får tak i. Men tørkede urter går helt fint, og gir også gode smaker, og er dessuten lettere tilgjengelig og har lang holdbarhet. Hvitløk blir fyldig smakfull når den er kokt mør, og er veldig sunn - men ikke bruk for mye, da løk generelt kan gi luft i magen. Ikke bruk salt i maten, og heller ikke øvrig krydder som pepper eller chili.

Oppskriftene holder til flere porsjoner, og kan fint oppbevares i kjøleskap i 2-3 dager. Evt kan du lage større porsjoner og fryse ned porsjonsvis.


Grønnsaksgryte med søtpotet, brokkoli og estragon
2 søtpoteter
4 buketter brokkoli
1 hvitløksfedd
2 stilker frisk estragon (evt 2 ts tørket estragon)
1 ss usaltet meierismør

Kutt søtpotet i terninger eller skiver, kutt brokkoli i passe biter, del hvitløksfedd i to på langs, og dra av estragonbladene fra stilken. Dampes til grønnsakene er møre, og tilsett usaltet meierismør. Moses og spes til passe konsistens.


Kyllinggryte med rotgrønnsaker og hvitløk
100 gr kyllingfilet
1 pastinakk
1 gulrot
1 bit kålrot (tilsvarende ca en gulrot)
2-3 buketter brokkoli
1/2 rød paprika
2 fedd hvitløk
1 ss usaltet meierismør

Kutt kyllingfilet, pastinakk, gulrot og kålrot i tynne skiver. Del brokkoli i mindre biter/buketter. Kutt paprika i skiver, og del hvitløksbåtene i to på langs. Alle ingrediensene dampes i rist i kasserolle til grønnsakene er møre og kyllingen er gjennomkokt. Moses sammen med usaltet meierismør, og spes med dampvannet, til passe konsistens.


Biffgryte med brokkoli og paprika
100 gr biffkjøtt (ytrefilet, mørbrad, entrecote etc)
1 søtpotet
3 buketter brokkoli
1/2 rød paprika
1 fedd hvitløk
1 ss usaltet meierismør

Kutt kjøtt, søtpotet og paprika i tynne skiver. Del brokkolien i passe biter. Hvitløken deles i to på langs. Alle ingrediensene dampes i rist i kasserolle til grønnsakene er møre og kjøttet er gjennomkokt. Moses sammen med usaltet meierismør, og spes med dampvannet, til passe konsistens.

Flere smakfulle & sunne middagstips følger senere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar