lørdag 11. juni 2016

Kyllingfilet sous vide med ovnsbakte grønnsakerKyllingfilet inneholder svært lite fett, ca 2%. Derfor er det fort gjort å ende opp med tørt kjøtt ved tilberedning i stekepanne eller ovn, særlig siden kyllingkjøtt alltid skal gjennomstekes skikkelig (for matsikkerhetens skyld). Da gjelder det å bruke alternative metoder som gir saftig kylling - hver eneste gang. 

Tilbereder du kyllingfiletene sous vide, blir resultatet så saftig og smakfullt som det overhodet kan bli! All smak og fuktighet som (tross alt) finnes i kyllingfileten vil nemlig holde seg på plass i vakumposen. 

Hvis du ikke har sous vide-utstyr (temperaturkontrollert vannbad), kan du gjøre følgende:
Varm opp vann til angitt temperatur i en kjele, ha de vakumpakkede kalkunfiletene i vannet, legg på lokk, og sett i stekeovnen på 60-65 grader. Pass på at posen med kyllingfilet holdes helt under vann, det er viktig for varmefordelingen, så legg gjerne noe over kyllingfileten som sikrer dette. Temperaturen blir gjerne ikke like jevn som i en sous vide som har termostat, så du kan med fordel bruke et termometer i vannet for å sjekke temperaturen underveis (den bør holde seg mellom 62-65 grader). For kyllingfilet som trenger max to timer i vannbad, blir dette mer enn godt nok.

Til to-tre fileter bruker jeg én vakumpose som er romslig nok. Hvis du ikke har vakumpakkemaskin/vakumposer, kan du pakke kyllingfiletene inn i godt med plastfolie - det er viktig å sikre at det holder seg tett, og at ikke vann trenger inn til kjøttet.

Denne gang ble kyllingfiletene servert med deilige ovnsbakte grønnsaker - aubergin, squash og aromasopp. Når de ovnsbakes med rause mengder extra virgin olivenolje og en dæsj balsamico, så blir de herlig myke og smakfulle. Hvis du bruner kyllingfiletene raskt i stekepanne før servering (valgfritt), kan du bruke stekefettet og kraften fra vakumposen til å lage en enkel og god stekesky.

Retten passer veldig godt med en god potetmos eller fersk tagliatelle til.Du trenger følgende til tre-fire personer:

6-800 gr kyllingfileter (2-3 store filter)
Salt
Hvitløksepper

Ovnsbakte grønnsaker:
1 aubergin
1 squash
5-600 gr aromasopp, rengjort
Extra virgin olivenolje
1-2 ss god balsamico
Salt
Pepper

Stekesky (valgfritt):
Smør/olje fra bruningen av kyllingfiletene
Kyllingkraften fra vakumposen
Balsamico
Salt
(Pepper)

Kyllingfilet sous vide:

Varm opp vann i sous viden til 63 grader.

Kyllingfiletene pakkes i vakumposer, og legges i sous viden i 1,5-2 timer, avhengig av størrelsen på filetene.Ovnsbakte grønnsaker:

Når det gjenstår ca 1 time igjen av koketiden for kyllingfiletene, forvarmes stekeovnen til 200 grader.

Fjern enden på auberginen, del den i to på langs og hver halvdel på langs igjen, kutt på tvers i 1 cm tykke skiver/biter. Gjør det samme med squashen også. Rengjør aromasoppen, og del i 1 cm tykke skiver. 

Ha aubergin, squash og aromasopp i en romslig ildfast form, sprinkle raust med extra virgin olivenolje over, samt balsamico. Dryss over litt salt og pepper, og bland sammen. Bakes i ovnen i 45 minutter, vend gjerne grønnsakene en gang underveis.Når kyllingfiletene er ferdige i sous viden:

Klipp først av et hjørne av vakumposen, og hell det som har samlet seg av kraft i posen over i et glass eller beholder (brukes i stekeskyen, selv en liten mengde kraft vil sette ekstra smak). 

Ta så kyllingfiletene ut av posen, og brun dem raskt og lett i stekepanne på god varme. Bruk gjerne en 50/50 blanding av smør og olje til steking, pass på at smøret ikke blir svidd, behold stekefettet i stekepannen til skyen. 

Dryss salt og hvitløkspepper over kyllingfiletene, og la dem hvile 2-3 minutter før de skjæres opp i skiver.


Stekesky (valgfritt):

Mens kyllingfiletene hviler, tilsettes kyllingkraften og eventuelt litt vann i stekefettet i stekepannen. Kok opp på max varme, la det redusere til passe fylde. Smak til med litt balsamico og salt (og evt pepper).


***********

Server kyllingfileten med ovnsbakte grønnsaker og stekesky, samt en god potetmos eller fersk pasta til.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar