fredag 1. april 2011

Hjemmelaget ketchup

Ketchup er utrolig enkelt å lage selv, og smaker veldig godt! Grillsesongen står snart for tur, noen har kanskje startet allerede - da er denne hjemmelagde ketchupen ypperlig tilbehør.


Velg hermetiske tomater av god kvalitet, og gjerne økologiske om du finner - smaken på ketchupen avhenger av råvarene. Økologisk tomatpuré er også å foretrekke, den er mye bedre på smak, og finnes på mange matbutikker (til og med min lokale Rema-butikk).


Jeg har brukt agavesirup som søtningsmiddel, den har lav glykemisk indeks (GI = 20) som gir liten innvirkning på blodsukkeret. Er kjøpt på helsekost, men finnes på mange nettbutikker, og muligens på endel innvandrerbutikker også. Alternativt ville jeg brukt uraffinert brunt sukker (økologisk).Du trenger følgende:

1 boks gode hermetiske tomater, gjerne økologiske
2 ss tomatpuré, gjerne økologisk
2 ss hakket soltørket tomat
1/2 rødløk
3 fedd hvitløk
3 ss rødvinseddik
2 ss agavesirup (evt brunt uraffinert sukker)
1 ts paprikapulver
1/4-1/2 ts chilipulver (evt hvit/svart pepper)
(Salt)


Hakk soltørket tomat dersom den ikke er ferdig hakket. Hakk rødløken. Hvitløksfeddene deles i to på langs. Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kasserolle, og la småkoke uten lokk i ca 25-30 minutter - se an tykkelsen på ketchupen, og husk at den stivner litt når den avkjøles.


Innholdet kan sprute litt, så du kan eventuelt legge på et sprut-deksel om du har (en flat finmasket rist, se bildet).

Moses i blender, food processor eller med stavmikser, og avkjøles. Ha på rene tette glass, og oppbevar i kjøleskap.

Server som tilbehør til gode pølser, grillmat og andre kjøttretter. Vel bekomme!


6 kommentarer:

 1. Yummi, den skal jeg prøve, selv om jeg skammelig nok er tilhenger av Idun ketchup...Og det er helt sant. Men kan tenke meg at denne får nesten en litt smokey barbeque smak? Iallefall hvis jeg bruker brunt sukker og soyasaus i..

  KKlem Ine

  SvarSlett
 2. Hei Ine! Blir nok ikke mye Idun på deg etter at du har prøvd hjemmelaget ketchup ;-) Tja, kanskje en kraftig soyasaus vil gi litt barbeque-aktig smak? Du får melde tilbake når du har testet det ut :-)

  Klem Mona

  SvarSlett
 3. Denne må testes ut:) Masse lekkert hos deg.

  SvarSlett
 4. Monas Kjøkkenskriverier30. juli 2012 kl. 13:38

  Takk for hyggelig tilbakemelding, Mona78 :-)

  SvarSlett
 5. Denne var knallgodt! Fant ut at vi var tom for ketchup etter at butikken var stengt for påske. Veldig glad for det, for denne oppskriften var et funn. Fikk mye skryt i familien òg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier19. april 2017 kl. 19:12

   Veldig hyggelig å høre :-)

   Slett