søndag 20. februar 2011

Reinsdyrstek med ristet skogsopp & rødløk, rosmarinstekte poteter og blåbærsaus

Reinsdyrstek er deilig søndagsmiddag! Stekt sopp & løk er perfekt tilbehør, det samme er ovnsstekte poteter. Jeg ville gjerne lage noe annet enn en "tradisjonell" fløte- og rødvinsaus til, og kom på at jeg hadde blåbær i fryseren som sikkert kunne inngå i en god og passende saus. Jeg valgte å bruke Sunniva druejuice (Tine Meierier sin) i sausen, siden den er mørk og kraftig på både farge og smak.

Merk at steketiden avhenger av både størrelsen og temperaturen på steken. Steken jeg tilberedte var helt romtemperert og ikke så stor, det forkortet steketiden.Til fire personer trenger du:

Ca 8-900 gr surret reinsdyrstek (romtemperert)
Salt
Pepper

Marinade:
1 stilk rosmarin
1 dl olivenolje
3 ss rødvinseddik

Blåbærsaus:
2 ss brunt rørsukker (økologisk)
2 dl druejuice
10-12 knuste einerbær
3 dl viltkraft (evt okse-/kjøttkraft)
3 dl blåbær (friske eller frosne; 2 dl til selve sausen og 1 dl til pynt)
50 gr meierismør (alternativt ca 1/2 dl matfløte)
Salt
Pepper

Rosmarinstekte poteter:
8 middels store poteter
Extra virgin olivenolje
2 stilker rosmarin
Fingersalt
Pepper

Ristet skogsopp og rødløk:
300 gr blandet skogssopp (jeg brukte aromasopp, østerssopp og vanlig champignon)
1 stor rødløk
2 ss smør
2 ss balsamicoeddik
Salt
Pepper

Start med marinaden til reinsdyrsteken. Dra av bladene på rosmarinstilken, finhakk bladene. Blandes med olivenolje og rødvinseddik. Ha gjerne marinaden i en frysepose i en skål/bolle, og legg reinsdyrsteken i posen, så dekkes steken godt av marinaden hele tiden. La stå i etpar timer.

Lag deretter sausen, så kan den varmes opp rett før servering. Rørsukker smeltes i en tykkbunnet kasserolle på god varme, tilsett druejuice og la sukkeret løse seg opp, knus einerbær i morter og tilsett. La koke i ca 10 minutter til det reduseres til sirup. Tilsett viltkraft gradvis, og tilsett 2 dl blåbær. La det koke i ytterligere 10 minutter, så sausen reduseres noe. Tilsett smør, og smak til med salt og pepper. Eventuelt kan smør erstattes av litt matfløte, det vil gjøre sausen mildere - jeg har ikke prøvd det selv, men mulig jeg prøver det neste gang for å se hvilken variant jeg foretrekker.

Potetene kuttes i båter og legges i langpanne. Dra av rosmarinbladene og finhakk dem. Sprinkle over olivenolje, og dryss over rosmarin, fingersalt og pepper. Stekes nede i ovnen, først på 225 grader i ca 20 minutter. Deretter skrus varmen ned til 180 grader, og steken settes inn i ovnen, slik at den kan samsteke med potetene. Potetene skal steke totalt 50-55 minutter, men kan fint stå i ovnen til steken er ferdig, når temperaturen er stilt ned. Rør gjerne i potetene dersom de blir ujevnt stekt.

(Vanligvis pleier jeg å steke potetbåter på jevnt 200 grader i 50-55 minutter, til sammenligning.)

Når potetene er satt i ovnen, brunes reinsdyrsteken i smør i stekepanne på god varme. Bruk helst ikke marinaden til steking, da vil det sprute voldsomt i pannen - bruk evt lokk på stekepannen dersom rester av marinaden medfører spruting.

Legg deretter steken i en ildfast form og krydre med salt og pepper, sett steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Sett reinsdyrsteken så høyt oppe i ovnen som mulig når potetene har stått i ca 20 minutter, ovnen stilles da ned på 180 grader. (Er steken stor, bør den settes i ovnen samtidig med potetene hvis de skal bli noenlunde samtidig ferdig.) Reinsdyrsteken er ferdig stekt når kjernetemperaturen er 70 grader, ta den ut og la den hvile i ca 10 minutter før den skjæres opp.

Mens reinsdyrsteken står i ovnen, kuttes sopp og rødløk i terninger. Når kjernetemperaturen på steken nærmer seg 70 grader, kan du begynne å steke først soppen i smør på god varme. Husk bare å ta ut steken når den er ferdig! Stek soppen porsjonsvis, slik at den gode varmen beholdes - soppen får best smak når den brunes på god temperatur. Ha soppen i en skål mens rødløken stekes på middels varme til den blir blank, tilsett balsamicoeddik. Ha soppen tilbake i stekepannen sammen med rødløken, smak til med salt og pepper. Hold sopp & løk varm under lokk.

Til slutt, mens reinsdyrsteken hviler før oppskjæring, varmer du opp sausen. Hold den varm til servering.

Skjær opp steken i skiver, server med sopp & rødløk og stekte poteter, hell blåbærsaus over steken og dryss blåbær over.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar