tirsdag 22. februar 2011

Thai fiskekarbonader med red curry-saus og nudler

Fiskekarbonader er enkle å lage, og er en super måte å variere fiskemiddagene på. Vanligvis brukes potetmel som bindemiddel i fiskefarse, men det hadde jeg ikke i hus - så jeg prøvde maisenna, og det funket helt fint. I tillegg brukte jeg et egg.

Her har jeg brukt thai-smaker i både fiskekarbonadene og i tilbehøret. Jeg lagde jeg en saus med kokosmelk, rød karripasta og passende grønnsaker, og serverte nudler til. Ris er et godt alternativ.Du trenger til fire personer (8 fiskekarbonader):

600 gr fersk hysefilet (evt annen fersk fiskefilet)
1 ts salt
1/2-1 dl lettmelk
2 ts maisenna (evt potetmel)
2 ss thai fiskesaus
Saften av 1/2 lime
1 egg
1/2 rød chili renset for frø
1 vårløk
En neve frisk koriander

Nudler til fire pers (evt ris)
Litt nøytral olje (raps, solsikke)

Masse frisk koriander til pynt

Grønnsaker til sausen:
1 løk
2 vårløk
1 rød paprika
Ca 150 gr sukkererter
Nøytral olje + litt sesamolje til steking

Red curry-saus:
2 ss nøytral olje
4 ts rød karripasta
1 lime
2 fedd hvitløk
2 bokser kokosmelk
2 ss fiskesaus
2 ts østerssaus

Start med fiskefarsen - her er det tre ting du bør passe på:
1) Ha salt sammen med fiskefileten i food processoren, det hjelper med å binde fiskefarsen sammen.
2) Ikke kjør food processoren for lenge og for hardt, kun nok til at fiskefileten blir "akkurat" malt opp. Ellers risikerer du at fiskefarsen blir "kort", som det kalles, og da vil den ikke henge så godt sammen.
3) Ikke kjør for mye fiskefilet i food processoren om gangen, da risikerer du at noe av fisken blir for mye malt, mens resten ikke blir malt i det hele tatt.

Fiskefiletene skjæres i grove biter (ca 5x5 cm), og kjøres kjapt i food processor sammen med salt. Denne porsjonen med 600 gr filet kan du dele opp og kjøre i to omganger. De øvrige ingrediensene skal kun blandes inn for hånd (altså ikke ved hjelp av food processoren).

Rør ut maisenna i lettmelken, og bland inn dette i fiskefarsen sammen med thai fiskesaus og limesaft. Et egg piskes og blandes inn. Finhakk rød chili, vårløk og koriander, og bland inn.

Lag så grønnsakene til red curry-sausen; hakk opp løk, vårløk, paprika og sukkererter i passende biter. Stekes på høy varme i olje + litt sesamolje i etpar minutter til du ser at løken blir litt blank og brunes, rør jevnlig i grønnsakene så ingenting blir brent. NB! Ikke stek mer grønnsaker om gangen enn at de akkurat dekker bunnen i kasserollen eller stekepannen, stek heller i flere omganger. Ha de ferdig stekte grønnsakene over i en skål så lenge, og dekk til for å holde varmen.

Lag deretter selve sausen i en kasserolle, den kan holdes varm mens fiskekarbonadene stekes. Finhakk hvitløk. Skjær av det ytterste skallet på limen (kun det grønne, ikke det innerste hvite) og finhakk det. Hvitløk og limeskall freses 2-3 minutter sammen med rød karripasta i olje. Tilsett kokosmelk, fiskesaus og østerssaus, samt saften av en halv lime. Smak om du trenger å justere noen smaker - vil du eksempelvis ha sausen sterkere, tilsetter du litt mer karripasta. La det koke på middels varme i ca 10 minutter. Tilsett saften av den andre halve limen.

Del fiskefarsen i åtte like store emner som trykkes flate. Karbonadene vil henge fint sammen ved steking selv om farsen kan virke litt "løs". Fiskekarbonadene stekes i smør i stekepanne på middels god varme, ca 3-4 minutter på hver side, til de er pent brunet.


Mens fiskekarbonadene stekes, kokes nudler etter anvisning på pakken. Bland inn litt nøytral olje slik at nudlene ikke kleber for mye.

Mot slutten av steketiden for fiskekarbonadene tilsettes grønnsakene i sausen slik at de varmes rett før servering.

Server fiskekarbonadene med nudler, og hell red curry-sausen med grønnsaker over nudlene. Dryss over rikelig med korianderblader til slutt.

Vel bekomme!

2 kommentarer: