mandag 14. februar 2011

Deilig bacalao-lykke!Det sies i Portugal at det finnes like mange bacalao-oppskrifter som det finnes dager i året. Jeg tror man kan gange antallet med ti... Noen sverger til en enkel oppskrift med få ingredienser, andre foretrekker flere gode tilsetninger for å piffe opp smaken.

Uansett; bacalao'en blir ikke bedre enn de råvarene du bruker, så om du ønsker et skikkelig festmåltid, så velger du god kvalitet på både klippfisken, potetene, olivenoljen og tomatene. Amandine er blitt min potet-favoritt til bacalao. Klippfiskprodusenten Dybvik har flere gode produkter som bygger på lange tradisjoner. Okay, de holder til på mine gode gamle hjemtrakter, Sunnmøre - men de kan faget sitt.

Her er min favorittoppskrift, med masse hvitløk, syltede paprika og soltørkede tomater. I senere tid har jeg funnet ut at frisk basilikum ved servering smaker nydelig godt på bacalao.

Tips: Dersom du dobler oppskriften, trenger du ikke doble mengden extra virgin olivenolje, det vil fint kunne holde med 5-6 dl. Det viktigste er å ha et lag olivenolje som dekker bunnen godt (2-3 dl i min 9-liters gryte er rikelig), samt helle godt med olivenolje over som skal fordele seg gjennom bacalaoen under kokingen (3-4 dl med dobbel oppskrift).Til fem-seks personer trenger du:

Ca 1000 gr ferdig utvannet klippfisk (800 gr før utvanning)
Ca 1200 gr kokefaste poteter (Beate, Amandine)
2 store løk
2 bokser grovhakkede hermetiske tomater
2 glass syltede paprika
1 glass soltørkede tomater i olje (bruker kun tomatene)
10 fedd hvitløk (evt 2 hele kinesiske hvitløk)
1-2 røde chili uten frø (blir ganske mild med én chili, så du bør bruke to om du vil ha den litt spicy)
3-4 dl extra virgin olivenolje

Ved servering:
En håndfull frisk persille eller basilikum
Flatbrød


Klippfisk vannes ut etter anvisning på pakken, med mindre du bruker ferdig utvannet. Pass på at du har ei gryte som er tykkbunnet og stor nok for alle ingrediensene. Jeg bruker ei 9 liters gryte til denne oppskrifta, den er romslig og ypperlig.

Det er praktisk å legge ingrediensene i hver sine boller/skåler, så blir det enkelt å fordele dem lagvis i gryta etterpå. Klippfisk skjæres i passe biter. Poteter skjæres i 1/2 cm tykke skiver. Løk skjæres i 1/2 cm tykke skiver.

Følgende blandes sammen i én bolle: hermetiske tomater, snittede syltede paprika, snittede soltørkede tomater, hakket eller knust hvitløk, og finkuttet chili.

Syltede paprika

Hell ca halvparten av olivenoljen i bunnen av gryta. Legg lagvis poteter, løk, klippfisk og tomatblanding oppi. Jeg foretrekker å ha endel tomatblanding (ca halvparten) til det siste laget på toppen, for den vil uansett trekke litt nedover i lagene etter hvert som bacalaoen koker. Hell over resten av olivenoljen.

La bacalaoen koke i 2-3 timer på middels varme med lokk, til potetene er skikkelig gjennomkokte og møre. Rist lett på gryta av og til, men IKKE røre i bacalaoen - den skal få lov å godgjøre seg på egen hånd. Når bacalaoen er ferdig kokt, tilsettes grovhakket frisk persille.

Serveres gjerne med flatbrød til & med godt drikke i glasset. Et ekstra dryss persille, eller gjerne frisk basilikum, smaker nydelig.

Vel bekomme!


7 kommentarer:

 1. Mona's Kjøkkenskriverier17. januar 2012 kl. 15:59

  Takk for det Kurt :-)

  SvarSlett
 2. Marius & Åse19. august 2012 kl. 14:38

  Da står gryten og putrer :) Glede seg!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvarSlett
 3. Skal prøve denne. Vi har sluttet med hakka tomater og bruker hele skålda i stede da det blir litt mye veske av de hakka. Godt med skålda Cherry tomater. Bruker Spansk pepper og Folva eller Berber potet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier2. januar 2014 kl. 15:00

   God idé med skåldede cherrytomater :-) Jeg holder meg foreløpig til hakkede hermetiske tomater, liker jo at det blir litt saus jeg da, men det er heldigvis smak og behag. Bruker Amandine-poteter, har en god forkjærlighet for dem :-)

   Slett
 4. Alle innkjøp i box, da kan julaften bare komme med Mona's Bacalaolykke :) Glede seg!!!!!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier2. januar 2014 kl. 15:33

   Håper det smakte Marius :-)

   Slett