søndag 13. februar 2011

Smakfull kjøttgryte med hjemmelaget potetmosHvis du har hatt stek til middag, har du ofte kjøtt til overs. Da er ei god kjøttgryte en ypperlig måte å bruke opp restene av steken på. Og du kan putte oppi hva du måtte ønske av andre ingredienser, gjerne ut fra hva du har i hus også. Denne gryta kan du selvsagt lage selv om du ikke har rester også - da bare bruner du kjøttet før du putter det i gryta.

Vi hadde deilig kalvestek til middag i går, og det resulterte i ei smakfull kjøttgryte i dag, med blant annet bacon, gulrot, champignon og løk. Sesamolje viste seg å bli prikken over i'en med en touch av deilig nøtteaktig smak.


Du trenger til 4 personer:

400 gr stek eller utbenet kjøtt
200 gr filetbacon
1 stor løk
5 fedd hvitløk
1 purre
4-5 champignon
3 gulrøtter
1 boks hakkede tomater
5 dl kjøttkraft (jeg brukte kalvekraft)
3 ss sesamolje
1 ss østerssaus
Pepper
(Salt)

Hjemmelaget potetmos:

8 middels poteter
2-3 ss smør
Melk til passe konsistens (evt kokevann)
Urtesalt

Start med potetmosen, så kan potetene koke/dampe mens du lager selve kjøttgryta. Hvis potetene har fint skall, kan du beholde det på, vask da potetene godt først. Kutt potetene i mindre biter, damp dem på rist og med litt vann i kasserollen, så beholdes mest mulig av næringsstoffene. Potetene skal dampes til de er godt møre, tiden avhenger av størrelsen på bitene, kjenn med en skarp kniv. 

Mens potetene dampes, lager du kjøttgryta. Stek grønnsakene porsjonsvis i litt olje i stekepanne, så får du best frem de gode smakene. Løk hakkes, hvitløk grovhakkes, og purre kuttes i passe ringer, stekes sammen på middels varme til løken er blank og fin, has deretter oppi ei romslig gryte. Champignon kuttes i terninger og stekes på god varme til den får fin farge, has i gryta. Gulrøtter kuttes i skiver og stekes på god varme til de brunes, has i gryta. Baconet kuttes i biter, stekes på god varme til det brunes, has i gryta. Skjær steken i terninger, has i gryta (hvis du ikke bruker ferdig stekt kjøtt, kutter du det altså i terninger og bruner det i stekepanna før du har det i gryta).

Gryta tilsettes 1 boks hakkede tomater, kjøttkraft, sesamolje og østerssaus, og kok opp. La det koke i 10-15 minutter så smakene får godgjøre seg sammen. Smak til med pepper og eventuelt salt (gryta har kanskje nok salt fra kjøttkraften og baconet).

Mens gryta koker, og når potetene er dampet godt møre, helles dampvannet over i en annen beholder. Mos potetene med en moser, sammen med smør. Bruk melk (eller kokevannet) til å spe potetmosen til passe konsistens. Smak til med urtesalt, evt salt og krydderurter.

Server kjøttgryta med potetmos til. Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar