torsdag 17. februar 2011

Superenkel hjemmelaget leverpostei uten salt (babymat)

Lever er svært rik på jern, og det trenger spedbarn mye av fra 5-6 måneders alder. Min lille pode elsker leverpostei! Men all kjøpe-leverpostei inneholder salt, så jeg fikk lyst til å lage leverpostei selv.

Her har jeg laget en svært enkel variant, som strengt tatt består av potetmos og most kokt lammelever. Det enkle er ofte det beste - og dette ble uansett stor suksess hos oss! Det viktigste i en hektisk hverdag er at det skal være raskt og enkelt å lage sunn og god mat til de små.

Jeg har brukt lammelever som er ganske mild på smak, og derfor egner seg godt til små ganer. Og jeg har smaksatt med finhakket rosmarin, som generelt passer godt til lam. Andre friske krydderurter kan også brukes, og gir supre smaksopplevelser til de små, i tillegg til at det selvfølgelig også er sunt. Svine- og kyllinglever er også ganske milde og kan fint brukes i stedet. Det er lov å prøve seg frem og variere, gjerne også med tanke på hvilke råvarer man får tak i der man bor. Om du ikke finner lever på butikken, så kan du høre hos en slakter.

Et godt tips er å både lage og oppbevare potetmosen og den moste leveren hver for seg, i alle fall i starten, så kan du tilpasse mengden lever i potetmosen til barnet ditt. Most lever kan selvfølgelig også blandes med annen grønnsaksmos for variasjon, på samme måte som potetmosen kan blandes med andre grønnsaker, kjøtt og fisk.

Oppskriftene nedenfor rekker til flere porsjoner, og kan fint oppbevares etpar dager i kjøleskap. Most lever kan selvsagt fryses ned porsjonsvis, men da bør du forsikre deg om at leveren ikke har vært fryst tidligere.


Potetmos:
3 middels poteter
1 ss usaltet meierismør

Skrell potetene, kutt dem i terninger og damp dem godt møre. Moses med gaffel, tilsett smør som får smelte i den varme potetmosen, bland godt. NB! Du bør ikke mose potetene med stavmikser eller food processor, da blir konsistensen veldig seig.

Ta vare på koke-/dampvannet, det bruker du til å spe levermosen med.


Most lever:
100 gr lammelever
1/2 kvast rosmarin

Lammelever kuttes i terninger og kokes i vann noen minutter til den er gjennomkokt. Dra av bladene på rosmarin-stilken, finhakk bladene og tilsett. Kjøres til en fin masse i food processor. Spe til passe konsistens med koke-/dampvannet fra potetene.

Potetmos og most lever blandes i et forhold som passer til barnet ditt. Start gjerne med en teskje most lever pr 2-3 ss potetmos, så øker du gradvis til du finner den mengden som barnet ditt liker best eller venner seg til.

4 kommentarer:

 1. Takk for fin oppskrift!

  SvarSlett
 2. Mona's Kjøkkenskriverier29. februar 2012 kl. 19:44

  Så fint at oppskriften kom til nytte :-)

  SvarSlett
 3. Hvordan oppbevarer du leverposteien? Fryser du ned, eller holder den seg lenge i kjøleskap?

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier8. juli 2013 kl. 07:36

   Hei! Som nevnt over så holder den fint i kjøleskap etpar dager, jeg vil nok si den holder både 3 og 4 dager også. Den kan fint fryses ned, gjør det i passe små porsjoner som hver dekker etpar-tre dagers forbruk.

   Slett