mandag 26. mars 2018

Alt-i-ett langtidskokt kjøttgryte (melkefri, glutenfri)



Denne alt-i-ett kjøttgryten er perfekt påskemat! Den har enkle og gode råvarer, og passer seg selv så snart den er kommet på kok. Bare litt skrelling og hakking, så kan du fokusere på andre gjøremål noen timer - som for eksempel å lese en god bok. 

Du trenger en romslig gryte å tilberede den i, jeg bruker min Le Creuset jerngryte som rommer 5,3 liter. Den blir forholdsvis full, så det gjør ingenting om du har en som er litt større. 

Du kan enten la kjøttgryten stå og småkoke med lokk på kokeplaten. Eller; du kan sette den i stekeovnen på lav varme så snart den har kokt opp, gitt at du har et lokk med håndtak som tåler varme. Gryten trenger 3-4 timer koketid, til kjøttet er skikkelig mørt.


Du trenger følgende til fire-seks personer:

1-1,2 kg poteter
8-900 gr okse høyrygg eller bog, uten bein
1 stor løk
6-8 fedd hvitløk (evt 1 kinesisk hvitløk)
4-5 gulrøtter
400 gr hermetiske hakkede tomater
2 dl rødvin
4 dl kaldt vann
2 ss maisenna
1 terning kjøttbuljong
4-5 ss extra virgin olivenolje
2-3 ss kremet balsamico
2 ts tørket timian
Himalayasalt
Svart pepper

Ha følgende i gryten: 
Poteter skrelt og kuttet i 1-2 cm terninger. Kjøttet kuttet i 2-3 cm terninger. 
Løk skrelt og kuttet i 1 cm terninger. Grovhakket hvitløk. Gulrot skrelt og kuttet i 1 cm skiver. 

Tilsett hermetiske hakkede tomater og rødvin. Rør ut maisenna i det kalde vannet, og tilsett sammen med kjøttbuljong, extra virgin olivenolje, kremet balsamico og timian. Bland sammen

Kok opp under lokk, og la kjøttgryten småkoke i 3-4 timer, til kjøttet er helt mørt.

Eventuelt kan du forvarme stekeovnen til 120 grader, og sette i gryten med lokk etter at den har kokt opp, og la den koke ferdig der. 

Smak til med salt og pepper. 

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar