torsdag 2. november 2017

Indisk dal med kokos og søtpotet i slow cookerDal er en tradisjonell indisk vegetarcurry med utgangspunkt i bønner og linser.

Her har jeg laget en variant med kremet kokosmelk og søtpotet - jeg synes begge deler passer så godt sammen med indiske krydderier. Curryen tilbereder jeg i en slow cooker, hvor ingrediensene får godgjøre seg på lav varme over mange timer. Resultatet blir en fyldig og næringsrik curry som både smaker og metter godt. Den kan veldig gjerne serveres som en selvstendig rett, eller du kan ha ris til om du vil.

Merk: Det er viktig at bønnene og linsene bløtlegges i rikelig med kaldt vann før koking, siden de trekker til seg mye væske. Ellers vil de suge opp mye væske fra gryten, og det blir vanskelig å beregne riktig vannmengde i oppskriften. Bønnene og linsene trenger 6-8 timer i vann, og jeg lar dem stå i kjøleskap, gjerne natten over.

Altså: Hvis du forbereder ingrediensene til gryta om morgenen, legger du bønnene og linsene i bløt kvelden før. Hvis du forbereder ingrediensene om kvelden, for kjapt og enkelt å sette på slow cookeren neste morgen, legger du dem i bløt separat, og tilsetter dem i gryta neste morgen.

Oppskriften under passer perfekt til en 4,7 liters slow cooker.

Du kan så klart koke curryen i en vanlig gryte med lokk, om du ikke har slow cooker. Da lar du den småkoke ca en time, til bønnene og søtpotetene er helt møre og gjennomkokte. Bønnene og linsene må så klart fortsatt bløtlegges før curryen kokes. Juster varmen etter behov, og rør av og til.


Du trenger følgende til fire-fem personer:

200 gr tørkede hvite bønner
200 gr tørkede mung dal linser
Kaldt vann til bløtlegging

2x500 gr hermetiske hakkede tomater
5 dl kaldt vann
2,5 dl kremet kokosmelk
2-3 ss tamari soyasaus (glutenfri)
2 ts spisskummen
2 ts gurkemeie
2 ts ekte kanel
2 ts malt koriander
Ca 400 gr søtpotet
1 løk
1 hel kinesisk hvitløk
1-2 ss finrevet frisk ingefær

Himalayasalt (smakes til på slutten)

Eventuelt ved servering:
Frisk koriander
Basmatiris
Mangochutney

Bønnene og linsene legges i bløt i rikelig med kaldt vann 6-8 timer før slow cookeren skal settes på, gjerne natten over. Dette er viktig, fordi bønnene og linsene vil trekke til seg mye væske, og skal være ferdig bløtlagt når de has i gryten. Sett dem i kjøleskap mens de står i bløt.

Ha ferdig bløtlagte bønner og linser, hermetiske tomater, vann, kremet kokosmelk, soyasaus, spisskummen, gurkemeie, kanel og malt koriander i slow cookeren. Bland sammen.

Så tilsetter du følgende:
Søtpotet skrelt og kuttet i ca 1 cm terninger. Løk skrelt og kuttet i ca 1 cm terninger. Grovhakket hvitløk. Finrevet frisk ingefær. Bland sammen.

Sett på slow cookeren på lav varme, på med lokk, og la den stå i 8 timer.

Smak eventuelt til med himalayasalt om nødvendig på slutten av koketiden, og tilsett eventuelt frisk koriander.

Serveres som den er, eventuelt med kokt basmatiris, og gjerne med mangochutney også.

Vel bekomme!

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier14. desember 2018 kl. 22:41

      Takk for det! Følg gjerne min nye blogg, dengodematreisen.no :-)

      Slett