fredag 6. oktober 2017

Risotto med reker, erter og karri (melkefri)Her får du oppskrift på en litt "annerledes" risotto - med reker, erter og karri. Italia møter India!

Risottoen er laget uten både smør og parmesan - begge deler hører egentlig hjemme i en klassisk risotto. Karri gir en "kompenserende" smak som passer veldig godt sammen rekene. I tillegg har jeg tilsatt litt næringsgjær, som har en ostelignende og umamiaktig smak. Næringsgjær fås kjøpt på helsekostbutikker. Eventuelt kan du droppe dette, men det anbefales.

Når du lager risotto, er det viktig at ikke kokeprosessen stopper opp, for at risen skal bli kokt som den skal. Derfor kokes kyllingkraften opp før du starter på selve risottoen, og kraften tilsettes porsjonsvis i risen. Total koketid for risottoris er 20-25 minutter, og risen smakes til mot slutten, så du er sikker på at konsistensen på riskornene blir akkurat passe, med en litt "fast" kjerne uten å virke ukokt (al dente).


Du trenger følgende til tre-fire personer:

1 liter kyllingkraft (1 liter vann + 2 terninger kyllingbuljong)

1-1,2 kg reker med skall (ferske, eller frosne som tines først)

1 løk
5 ss extra virgin olivenolje
2 dl hvitvin (gjerne pinot gris)
350 gr risottoris
200 gr dypfryste grønne erter
2 ss næringsgjær (kan droppes)
1,5-2 ts karripulver (smakes til)
Himalayasalt
Hvitløkspepper
2-3 ss god sitronolje

Kok opp kyllingkraft, og hold den varm på lav varme under lokk.

Rekene skrelles og settes til side.

Løken finhakkes, og surres i en romslig kasserolle i extra virgin olivenolje på middels varme 3-4 minutter, til løken er blank og myk.

Tilsett hvitvin, og la det småkoke til vinen er nesten kokt inn, rør av og til ved behov. 

Deretter tilsettes varm kyllingkraft porsjonsvis, ca 1/4 om gangen cirka hvert femte minutt. Sørg for at risottoen hele tiden småkoker, slik kokeprosessen ikke stopper opp (ellers blir ikke risen kokt ), og rør ved behov. Juster varmen etter behov. Når første ladning med kraft har nesten kokt inn tilsettes ny porsjon, til all kraften er brukt opp, og risen er kokt med en litt "al dente" kjerne. Det tar ca 20-25 minutter totalt å koke risottorisen ferdig, smak på den for å sjekke at den er akkurat passe kokt slik du ønsker den.

Mot slutten av koketiden tilsettes de frosne ertene, bland sammen, og la det småkoke etpar minutter til.

Smak til med næringsgjær, karripulver, himalayasalt og hvitløkspepper.

Toppes med reker, og litt god sitronolje.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar