lørdag 30. september 2017

Bokhvetegrøt med blåbær (glutenfri, melkefri)


Bokhvetegrøt med blåbær, banan, kokosflak, hasselnøtter og rosiner

Hvis du er glad i grøt, og ønsker et gluten- og melkefritt alternativ, så bør du prøve bokhvetegrøt. Bokhvete har ingenting med hvete å gjøre, til tross for navnet. Botanisk sett er bokhvete i slekt med rabarbra, og det er frøene til planten man spiser.

Bokhvete er såpass næringsrik at folk flest med fordel kan innlemme den i kostholdet - enten man er glutenfri eller ei. Den har et høyt innhold av flere mineraler så som mangan, magnesium, kopper og fosfor, samt bra innhold av sink, potassium, selen og jern. I tillegg inneholder den visse B-vitaminer, blant annet niacin (B3) og riboflavin (B2). Bokhvete har en sammensetning av aminosyrer har vist seg å virke gunstig for hjertehelsen, kolesterolet og blodtrykket, mens innholdet av flavonoider virker betennelsesdempende. Den har relativt lav glykemisk indeks, og er derfor gunstig for blodsukkeret. Du kan lese mer om bokhvete på The World's Healthiest Foods og Dr Axe - Food Is Medicine.

Bokhvete kommer som hele "korn", gryn og mel. Det er kanskje mest vanlig å bruke hel bokhvete til grøt, men den bør helst bløtlegges og trenger lenger koketid, så jeg har brukt bokhvetegryn i denne oppskriften. Bokhvete kjøpes i helsekostbutikker og endel asiatiske butikker, og etterhvert også i (velassorterte) "vanlige" matbutikker.

Jeg bruker fryste blåbær og blander inn i den varme grøten, de gir en fantastisk farge og er spekket med velgjørende næringsstoffer.

Prøv gjerne også bokhvetegrøt med kakao og krydder.


Du trenger følgende til én porsjon:

0,8 dl bokhvetegryn (40-45 gram)
2,5 dl kaldt vann
Ca 1/2 ts ekte kanel
Ca 1/2 ts malt anis
Ca 1/4 ts vaniljepulver
En fingerklype salt
En håndfull fryste blåbær
Akasiehonning

Topping etter ønske:
Banan eller annen frukt
Friske bær
Hasselnøtter eller andre nøtter
Rosiner
Kokos (flak eller masse)
Ekstra krydder som dryss (se oppskrift)

Ha bokhvetegryn, vann, kanel, malt anis, vaniljepulver og bittelitt himalayasalt i en kasserolle, og kok opp. La det småkoke på middels varme i ca fem minutter, til grynene er gjennomkokte og møre.

Smak til med akasiehonning, og rør inn blåbær.

Toppes etter ønske, med for eksempel banan, friske bær, hasselnøtter, rosiner og/eller kokosflak. 
Et godt alternativ til friske bær (særlig utenfor sesong) er å bruke fryste bær og blande dem inn i den varme grøten, da vil de tine raskt.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar