fredag 4. august 2017

Gylden latte (melkefri)Kunne du tenke deg et alternativ til kaffe og te, som både smaker godt og er velgjørende for kropp og sjel? Da bør du teste gylden latte - en herlig varm drikk med gurkemeie og andre smakfulle og næringsrike krydder. Gylden latte er et begrep, og det finnes nok mange oppskrifter rundt omkring med litt varierende ingredienser. Her finner du min versjon.

Forleden så jeg et program i BBC-serien "Trust me I'm a doctor" med Michael Mosley, som fikk meg til å hente frem igjen og poste denne oppskriften (jeg har hatt den liggende som kladd på bloggen i flere måneder):

Ved ett eksperiment testet de hvorvidt gurkemeie kan redusere risikoen for kreftsykdommer. Foranledningen var at noen forskere ved University College of London har studert hvordan kreftsykdom oppstår. De har undersøkt vevsprøver fra brystkreftpasienter, og funnet at det skjer en endring i cellenes DNA før kreftceller utvikles. På fagspråket kalles det DNA-metylering, det vil si at aktivitetsnivået skrus av eller på. Hypotesen er at dersom de avdekker DNA-metylering hos mennesker på et tilstrekkelig tidlig tidspunkt, så kan visse kostholdsendringer potensielt bidra til å hindre dannelsen av kreftceller.

Tilbake til Mosleys eksperiment:
100 frivillige ble delt inn i tre grupper. Én gruppe skulle innta 1 ts gurkemeie daglig i seks uker, fortrinnsvis blandet med mat. Gruppe nummer to skulle ta et kosttilskudd med tilsvarende mengde gurkemeie, og en tredje gruppe fikk placebo-piller.

Resultatene var oppsiktsvekkende; hos gruppen som inntok gurkemeie i forbindelse med mat, så forskerne signifikante endringer i særlig ett gen som er kjent for å være knyttet til depresjon, astma, eksem og kreftsykdommer. Hos de to andre gruppene så man ingen slike endringer. De tror at effekten av virkestoffene i gurkemeie forsterkes når de varmes opp, eventuelt i kombinasjon med fett og oljer, og at det var derfor man ikke så noen effekt hos gruppen som tok gurkemeie som kosttilskudd. I India har både gurkemeie og andre krydder vært anvendt for sine medisinske og helsebringende egenskaper gjennom flere tusen år.

Tips I: Jeg lager gylden latte såpass ofte at jeg blander opp en egen krydderblanding i større mengde, som jeg alltid har for hånden, se egen oppskrift under. Da er det enkelt å tilsette etpar ts ferdig krydderblanding pr kopp.

Tips II: Noen av krydderne kan ha komponenter i seg som ikke løser seg opp i væske. Hvis ønskelig kan du sile drikken gjennom en tesil når du heller den opp, så slipper du eventuelt "grums".

Tips III: Du kan søte latten med honning. Eller du kan gjøre som meg - bruke blackstrap molasse, eller melasse på godt norsk. Melasse er den massen som er til overs når rårørsukker blir raffinert til hvitt sukker, og den kokes til sirup. Melasse er rik på smak og sødme, og breddfull av næring! 


Du trenger følgende til en stor kopp:

2,5 dl mandelmelk
3/4 ts gurkemeie
1/2 ts ekte kanel
1/2 ts malt kardemomme
1/2 ts malt anis
1/8 ts vaniljepulver
2 ts kokosolje
1 ts akasiehonning eller blackstrap molasse


Gylden latte krydderblanding (nok til ca 15 kopper):

3 ss gurkemeie
2 ss ekte kanel
2 ss malt kardemomme
2 ss malt anis
1 ts vaniljepulver


Til én stor kopp - med ferdig krydderblanding:

2,5 dl mandelmelk
2 ts gylden latte krydderblanding
2 ts kokosolje
Ca 1 ts akasiehonning eller blackstrap molasse (smakes til)


Gylden latte krydderblanding:

Tilsett alle krydderne i et glass med tett lokk, skru på lokket, og rist det godt til alle krydderne er godt blandet sammen. Oppbevares tørt og mørkt.


Gylden latte:

Ha mandelmelk i en kasserolle, og tilsett krydderne / krydderblanding og kokosolje. Varm opp under omrøring, til krydderne har løst seg opp og kokosoljen har smeltet. Ikke la det koke, bare la det varmes godt opp til det ryker.

Hell i en kopp, bruk eventuelt tesil, og smak til med akasiehonning. Bruk en skje til å røre i med jevne mellomrom mens drikken nytes, siden noe av krydderet kan synke til bunns.

Vel bekomme!

1 kommentar:

  1. Her er det bare å handle inn ingrediensene, dette skal prøves 😆

    SvarSlett