søndag 16. juli 2017

Langtidshevet havrebrød med frøDette brødet lager jeg mye av for tiden til familien min. Det er laget på samme måte som langtidshevet grovbrød, bare med et godt innslag av havre som gjør det ekstra sunt og smakfullt.

Den lange hevetiden gjør at både glutenet og fytinsyren i kornet blir brutt ned - brødet blir lettere å fordøye, og næringsstoffene i kornet blir mer tilgjengelig. Ergo får du et sunnere brød, og det kan egne seg godt for dem som er sensitive for hvete/gluten i større mengder.

Tips: Lag gjerne dobbelt opp når du først er i gang! Det tar ikke mye ekstra tid, og du slipper å bake så ofte. Jeg har to romslige bakeboller (til Kenwood kjøkkenmaskin) som hver er ypperlige for en oppskrift til tre brød, så jeg lager én batch i hver.

Brødene kan fint fryses ned. Skjær dem eventuelt i to eller i skiver før nedfrysning, avhengig av hvor mye (eller lite) brød som spises i husholdningen.


Du trenger følgende til tre brød:

500 gr siktet hvetemel
500 gr fin sammalt hvete
400 gr havregryn
100 gr fin sammalt rug
100 gr solsikkefrø
100 gr linfrø
4 ts himalayasalt
1,5 ts tørrgjær
14 dl kaldt vann
1 ss blackstrap melasse (eller svart sirup)
3 ss eplecidereddik

Rapsolje til smøring av former

Bland godt sammen siktet hvetemel, fin sammelt hvete, havregryn, fin sammalt rug, solsikkefrø, linfrø, himalayasalt og tørrgjær i en stor bakebolle.

Kok opp litt av vannet, ca 1 dl, og løs opp melassen i den. Tilsett eplecidereddik og resten av vannet. Tilsett væsken i melet, og elt deigen sammen i kjøkkenmaskin, eller med sleiv for hånd.

Dekk bakebollen med plastfolie, og la deigen hvile/heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer totalt. Etter noen timer vil deigen heve seg - når den får dobbel størrelse slås den ned med en sleiv (så den "kollapser" på et vis), og gjenta denne prosedyren en eller to ganger til etter behov, når deigen har hevet seg til dobbel størrelse igjen.

Etter 10-12 timer slås deigen ned igjen, og fordeles jevnt i tre smurte brødformer. Forme brødene litt jevnt og buet med en slikkepott, og sett dem i stekeovnen for en siste heving i 30-40 minutter før steking - du skal altså IKKE sette på ovnen ennå. Følg litt med på dem, de skal heve nesten opp til kanten av brødformen. Hever de for mye, kan deigen renne over kanten.

Når brødene har hevet seg fint i formene, settes stekeovnen på 190-200 grader. La dem stå ca 50 minutter, til de er fint gyldne og gjennomstekte.

Så er det bare å nyte en deilig, nystekt skive med godt pålegg på.

Brødene kan fint fryses ned, og tines på kjøkkenbenken.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar