fredag 28. juli 2017

Jordbær-iskake med nøttebunn (melkefri og glutenfri)


Jordbær-iskake laget i 26 cm springform, toppet med et lag jordbærsorbet, 
og pyntet med et dryss tørkede kornblomster

Det er mye bra å si om denne iskaken: Foruten å smake godt, så er den faktisk veldig sunn, og kan spises med den aller største samvittighet. Den er laget av nøtter, bær og frukt, og uten et fnugg av tilsatt sukker. Og den er både melkefri og glutenfri. Det fine med å servere iskake er at den kan lages flere dager i forveien.

Nøttebunnen er laget av hasselnøtter og mandler, og bindes sammen av dadler som gir en god sødme.

Til iskremen bør du bruke bananer som er godt modne, da gir de en mild og sødmefylt smak, og ikke minst en smidig og kremet konsistens. Bruk veldig gjerne friske norske jordbær i sesong, men både jordbærene og bananene fryses ned på forhånd. Da blir de til en god iskrem etter en runde i food processoren, og du slipper dannelse av iskrystaller.

Toppingen av jordbærsorbét er valgfri. Iskaken er absolutt god nok som den er, men jeg synes den blir ekstra flott og fargerik med et tynt lag jordbærsorbét, som er smakt til med limesaft og akasiehonning.

Jeg hadde egentlig tenkt å ta bilde av iskaken inni, for å vise den frem litt bedre. Men for å si det sånn; den ble servert i et familieselskap, og den fikk såpass raske bein å gå på at jeg ikke fikk tatt flere bilder av den. Iskaken høstet godord hos både store, mellomstore og små, og flere var overveldet over at en så god iskake kunne være så sunn!


Du trenger følgende til en 24-26 cm springform:

Nøttebunn:
150 gr hasselnøttkjerner
150 gr mandler
100 gr dadler uten stein

Jordbær-iskrem:
400 gr jordbær (friske eller fryste)
2 godt modne bananer
100 gr dadler
2,5 dl kremet kokosmelk (kartong)

Jordbærsorbét-topping (valgfri):
150 gr jordbær (friske eller fryste)
1/2 lime
2-3 ss akasiehonning
1-2 ss kaldt vann


Friske jordbær (til både iskremen og sorbéten) og bananer fryses ned i minimum 6-8 timer før iskaken lages, gjerne dagen før.


Nøttebunn:

Ha hasselnøttkjerner, mandler og dadler i en food processor, og kjør sammen til massen samler seg og er litt "småkornet".

Legg bakepapir på bunnen av en springform, og sett på ringen. Hell i nøttemassen, og trykk den flatt utover i et jevnt lag. 


Jordbæriskrem:

De fryste bananene kan gjerne kuttes i biter. Ha fryste jordbær, banan og dadler i en food processor, og kjør sammen. Bruk gjerne pulse-funksjonen, eller korte "støt" av og på), særlig i starten når jordbærene og bananene er veldig frosne og harde. Tilsett kokosmelken gradvis gjennom materen, og kjør sammen til en jevn iskrem.

Bre iskremen umiddelbart utover nøttebunnen i et jevnt lag. Dekk med folie, og sett i fryseren i minimum 3-4 timer.


Jordbærsorbét-topping (valgfri):

Ha fryste jordbær og limesaft i food processoren. Kjør sammen med pulse-funksjon, tilsett litt og litt vann til en jevn og glatt sorbét, bare vær forsiktig med vannmengden så ikke sorbéten blir for tynn. Smak til med akasiehonning gjennom materen, mens food processoren er i gang.

Ta iskaken ut fra fryseren, og bre jordbær-sorbéten utover i et jevnt og tynt lag. Sett i tilbake i fryseren igjen i minimum 2-3 timer.

**********

Iskaken tas opp ca 20 minutter før servering.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar