tirsdag 25. juli 2017

Grillet kyllingfilet og salat med appelsin, fennikel og reddikEt godt måltid krever ikke mange ingredienser - det fordrer først og fremst gode råvarer. 

Nå er det høysesong for grillmat, og en enkel salat kan gjøre susen som tilbehør. Vi har blitt hekta på grillet kyllingfilet i det siste. Den får en runde på direkte varme først, for en lett brunet overflate, og deretter på indirekte varme til den er gjennomstekt. Her er den servert med en salat bestående av kun fire ingredienser; isbergsalat, appelsin, fennikel og reddik. Og så favorittdressingen min, da - appelsinvinaigrette. Appelsin og fennikel funker utrolig bra sammen - førstnevnte med syrlighet og sødme, sistnevnte med en anisaktig smak og herlig crunch. Reddik gir også god tekstur og lekker farge. Husk at vi spiser med øynene også...

Jeg bruker stort sett kylling fra Ytterøy for tiden, den kjøper jeg hos Coop-butikkene, og jeg er storfornøyd med produktene (dette er IKKE reklame, kun personlig preferanse!). Jeg liker at de har fokus på dyrevelferd og skikkelig fôr, at dyrene skal ha det bra så lenge de lever. Og når navnet til produsenten er angitt på pakken, så får jeg på et vis også mer "nærhet" til både råvarene og bonden. Ekte mat kommer fra jorda og fra sjøen, og noen har sørget for at vi får den servert!


Du trenger følgende til fire personer:

1 isbergsalat
2 søte appelsiner
1 medium fennikel
4-5 reddiker
Appelsinvinaigrette

7-800 gr kyllingfilet
Extra virgin olivenolje
Himalayasalt
Hvitløkspepper


Salat:

Salaten kuttes med kniv eller rives for hånd (sistnevnte er egentlig anbefalt), og skylles og tørkes godt. Bruk salatslynge om du har.

Appelsin skrelles med kniv, og kuttes i terninger. Jeg kutter i båter først, som deretter kuttes på tvers. 

Fennikel finsnittes i millimetertynne skiver på tvers av trevlene/trådene. Hvis der er grønt "buskas" på fennikelen (det som ligner på frisk dill), så få med det også - det har masse deilig smak! Bruk gjerne mandolin om du har - jeg bruker gjerne den i første omgang, og tar siste rest med kniv.

Reddikene finsnittes i millimetertynne skiver. Jeg deler dem gjerne i to på langs først, da er det enklere å snitte dem, siden de da ligger mer stabilt på skjærebrettet.

Bland sammen ingrediensene i en stor salatbolle.

Miks sammen appelsinvinaigretten, hell over salaten rett før servering, og bland sammen.


Grillede kyllingfileter:

Vi bruker aluminiumsformer å legge kyllingfiletene i, som vi så setter på grillen. Sprinkle extra virgin olivenolje over filetene, og dryss over litt himalayasalt og hvitløkspepper på begge sider.

Grill kyllingfiletene først på direkte varme, altså direkte over der grillen er varmest. Noen minutter på hver side, til kyllingfiletene er lett brunet utenpå.

Flytt så kyllingfiletene til indirekte varme, altså litt unna den direkte varmen hvor temperaturen ikke er så høy. La kyllingfiletene blir tilstrekkelig gjennomstekte, vend dem en gang eller to underveis. 


Server salaten med kyllingfilet skåret i skiver.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar