mandag 5. juni 2017

Herlig falafel med hvite bønner (glutenfrie)


Falafel - med og uten sesamfrø

Falafel er super vegetarmat, noe av det beste jeg vet å bruke bønner til - i tillegg til hummus, så klart. De fleste bruker nok kikerter, men jeg sverger til hvite bønner.

Å lage falafel er i grunnen veldig enkelt. Det fordrer bare litt planlegging - som å legge bønner i vann i god tid i forveien. Forøvrig kjøres ingrediensene kjapt sammen i food processor, og formes til små boller. 

Du kan med fordel også lage opp en stor ladning med falafel, og fryse dem med før steking. Da kan du ta opp akkurat så mange som du trenger, la dem tine, og fritere dem i løpet av få minutter.

Du kan vende falaflene i sesamfrø for ekstra smak og "crunch", eller du kan la dem være som de er. Eventuelt kan du lage halvt om halvt, og se hva du selv foretrekker.


Du trenger følgende til ca 24 små falafel:

200 gr hvite bønner
2 vårløk
2-3 fedd hvitløk
En håndfull frisk persille
En håndfull frisk koriander
1,5-2 ts himalayasalt
1 ts bakepulver
1 ts malt koriander
1/2 ts spisskummen
Ca 2 ss kikertmel
(Sesamfrø)

Rapsolje til fritering

Bønnene legges i rikelig med vann 12-24 timer før.

Vårløk kuttes i tynne ringer, og hvitløk småhakkes (kan evt bruke hvitløkspresse).

Bland sammen hvite bønner, hakket vårløk og hvitløk, frisk persille, frisk koriander, himalayasalt, bakepulver, malt koriander og spisskummen i en bolle. Kjør dem deretter sammen i en food processor til en forholdsvis finkornet masse.

Tips: Hvis food processoren ikke har så stor kapasitet, så kan det være lurt å kjøre blandingen i to ladninger, så har du bedre kontroll med at du får riktig konsistens på massen.

Tilsett litt og litt kikertmel, og kjør sammen til massen er samlet og fast nok til å kunne forme små boller mellom hendene. Ikke la deigen bli altfor fast - jeg foretrekker at deigen fortsatt er bittelitt klissete, fremfor at den blir for kompakt, da kan du ende opp med tørre falafel.

Sett falafeldeigen i kjøleskap i 30 minutter, da vil den være lettere å forme.

Bruk en spiseskje å ta opp deig med, og form små og jevnt runde boller (3-4 cm i diameter). Jeg "knar" deigen litt mellom fingrene før jeg former til boller, da blir den litt mer smidig og lettere å jobbe med. Form jevnt runde boller, trykk dem litt flate, og legg på et fat eller stekebrett med bakepapir.

Du kan la falaflene være som de er, eller vende dem i sesamfrø i en skål.

Hvis de skal fryses ned (før steking):
Legg falaflene på et stekebrett med bakepapir, og sett i fryseren. Når de er skikkelig fryst ned, kan de has over i en lufttett boks eller frysepose. La falaflene tine helt før de friteres.

Tresleiv-testen: Når det bruser fint rundt tresleiven, er oljen passe varm til fritering
Fritering:
Ha rikelig med olje, 4-5 cm, i en gryte på relativt god varme (jeg bruker varmetrinn 6-7 av max 9). Bruk gjerne en tresleiv til å teste varmen - når det bruser rundt den (se bilde) er oljen varm nok.

Prøvestek en falafel først for sikkerhets skyld, den skal bli fint gylden i løpet av 2-3 minutter. Juster eventuelt varmen, og stek resten av falaflene til de er fint gyldne.

Vend på falaflene 2-3 ganger underveis i friteringen (bruk tresleiven), så de blir jevnt stekte og gyldne. 

Fritering av falafel

Server falafel med ris og en god salat til. Hummus og/eller mangochutney er også kjempegodt tilbehør.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar