torsdag 15. juni 2017

Glutenfrie og sunne pølsebrød eller hamburgerbrød


Glutenfrie pølsebrød

Det er sommer, og det er grilltid. Mange må av ulike årsaker holde seg unna hvete og gluten, men det er ikke nødvendig å droppe "pølse med brød" eller hamburger av den grunn. Det er heller ikke nødvendig å ta til takke med de tørre og kjipe glutenfrie pølsebrød eller hamburgerbrød man typisk kan finne i "fri for"-hyllene i butikken.

Du kan rett og slett lage disse gode, glutenfrie brødene i stedet!

Jeg har tatt utgangspunkt i oppskriften på glutenfrie rundstykker, men endel av garimelet er erstattet med potetmel. Det gir en litt "finere" konsistens på de ferdigstekte brødene. De er også smaksatt med litt spisskummen og hvitløkspulver - det passer veldig godt til grillmat, synes jeg.

Og forøvrig; du trenger ikke være glutensensitiv eller -allergiker for å ha glede av disse - de er langt sunnere enn "vanlige" pølsebrød og hamburgerbrød (som i grunnen bare er tomme kalorier). Gari er fermentert mel fra cassavaroten - det er stivelserikt og har dermed endel kalorier, men har samtidig høyt innhold av velgjørende fiber, samt en rekke viktige mineraler og noen vitaminer. Mandler er rike på gode fettsyrer og viktige mineraler. Egg er blant de ernæringsmessig mest komplette råvarene som finnes - det inneholder alle essensielle aminosyrer, en rekke essensielle vitaminer og mineraler, og høykvalitets proteiner.

I sum gir disse småbrødene god metthetsfølelse, samtidig som de gir mye bra næring til kroppen din!

Gari kjøpes hos innvandrerbutikker.

Glutenfrie hamburgerbrød

Hvis du lager hamburgerbrød og ønsker å drysse dem med sesamfrø, så bruker du litt av de piskede eggene til å pensle brødene med først, så sesamfrøene sitter godt (se eventuelt oppskriften på glutenfrie rundstykker for fremgangsmåte).

Disse brødene er aller best ferske. Hvis de ikke skal spises samme dag, anbefaler jeg at de fryses ned frem til servering. Tines på 160 grader varmluft i ca 15 minutter, da blir de omtrent som nystekte.

Merk at brødene kan virke litt "fuktige" inni, og det skal de også være (de er ikke rå, de er bare laget av litt andre ingredienser enn vanlige brød). 

Fiskeburger er også sunt og godt

Denne oppskriften er svært anvendelig - selvsagt kan brødene brukes som rundstykker også. Da kan du gjerne lage dem mindre.

 "Pølsebrød" brukt som avlange rundstykker - med deilig hjemmelaget hummus og gode spekeskinker


Du trenger følgende til 9 pølsebrød eller hamburgerbrød (evt 12-14 rundstykker):

4,5 dl kaldt vann
1,5 dl extra virgin olivenolje
200 gr gari, finkornet type
100 gr potetmel
100 gr mandelmel
2 ts himalayasalt
1/2 ts spisskummen (kan droppes)
1/2 ts hvitløkspulver (kan droppes)
4 egg

Kok opp vannet.

Bland sammen garimel, potetmel, mandelmel, himalayasalt, spisskummen og hvitløkspulver i en bakebolle.

Tilsett extra virgin olivenolje i det nykokte vannet, rør sammen, og tilsett denne væsken i melblandingen. Bland godt sammen til en jevn deig. La den stå og godgjøre seg i 10-15 minutter, så trekker melet til seg væsken.

Forvarm stekeovnen til 190 grader.

Pisk eggene i en skål, tilsett i deigen, og bland godt sammen til en jevn deig med en sleiv eller slikkepott. 

Legg bakepapir på en stekeplate.

Jeg bruker en skje til å ta opp deigen med fra bakebollen, beregn en mengde omtrent som en tennisball. Hvis deigen føles veldig klissete og fester seg til fingrene, tar du bare litt olivenolje på hendene, det letter utbakingen.

Form ni runde, jevnt store boller mellom hendene. Kna dem gjerne litt så de blir smidige, og sett dem på stekeplaten. Har de forskjellig størrelse, er det enkelt å ta litt deig fra de største emnene til de minste, og forme dem på nytt.

Pølsebrød:
Rull emnene til tykke pølser mellom hendene, legg dem på stekebrettet og form som pølsebrød. Trykk dem litt flate, ca 2,5-3 cm høye.

Hamburgerbrød:
Trykk emnene litt flate, ca 3-4 cm høye.
Eventuelt: Pensle med egg og dryss over litt sesamfrø.


Stekes på nest nederste rille i ca 35 minutter, til de er lett gyldne.

Avkjøles på rist. De kan fint fryses ned, og tines på 160 grader varmluft i ca 15 minutter.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar