torsdag 22. juni 2017

Eggeskallpulver - en super kalsiumkilde!Får du i deg for lite kalsium? 

Hvis du ikke tåler eller spiser meieriprodukter, kan det være en utfordring å få i seg tilstrekkelig kalsium. I det minste bør du være bevisst på sammensetningen av kostholdet ditt, så kroppen får tilført tilstrekkelige mengder. Kalsium er det mineralet vi har mest av i kroppen vår - det viktig blant annet for sterk beinbygning og sterke tenner, og for velfungerende muskler og blodårer. Får du i deg for lite, vil kroppen begynne å trekke fra kalsiumlagrene rundt omkring i kroppen, altså fra beinbygning, tenner, og så videre. Over tid kan dette få alvorlige konsekvenser, for eksempel i form av beinskjørhet.

Nordiske helsemyndigheter anbefaler 800 mg kalsium pr dag for kvinner og 900 mg pr dag for menn, men i mange land ligger anbefalt dagsdose på 1000 mg pr dag eller mer. Kalsiumbehovet avhenger av alder (barn/voksne/eldre) og livssituasjon (graviditet/amming). 

Du kan så klart kjøpe kosttilskudd om du ikke får dekket kalsiumbehovet gjennom maten du spiser, men det beste er uansett å få dekket behovet ved hjelp av naturlige råvarer fra moder jord. Det er en risiko for ubalanse mellom ulike mineraler og vitaminer når de tas "isolert" i form av tilskudd. Man skal verken ha for lite eller for mye, og mengdene bør stå i forhold til hverandre. Kroppens evne til å nyttiggjøre seg av kalsium avhenger for eksempel av tilstrekkelige mengder magnesium og D-vitamin. 

Visste du at eggeskall (ja, EGGESKALL) er en fremragende kilde til kalsium?
Lag pulveriserte eggeskall, og bruk det som naturens eget helsefremmende kosttilskudd. Billig er det også, og ikke minst er det vinn-vinn å kunne anvende råstoff som ellers ville blitt kastet i søpla.

Eggeskall inneholder 27 ulike essensielle næringsstoffer, hvorav ca 95% kalsiumkarbonat. Skallet fra et halvt egg (ca 1 ts) kan faktisk dekke hele dagsbehovet for kalsium! Derfor er det viktig å ikke overdrive inntaket, men se det i sammenheng med andre kalsiumrike matvarer du eventuelt spiser. (For høyt inntak av kalsium er heller ikke bra, og kan ha negativ helsemessig effekt.)

Så; når du bruker egg til matlaging, så gjør det til en vane å ta vare på eggeskallene. 
Skyll dem - kok dem - tørk i ovnen - finmal til pulver.

Kokingen gjør at eggeskallene desinfiseres for eventuelle bakterier.
Tørking i ovnen gjør at mest mulig fuktighet forsvinner - eggeskallet blir mer porøst og lettere å male til pulver, og det får lenger holdbarhet. Jeg bruker morter til å male/pulverisere eggeskallene, og synes forøvrig det er lettere å male få eggeskall om gangen - det vil si det er lettere å få det tilnærmet pulverisert, slik at du slipper å føle at du "tygger" eggeskall.

Du kan så klart ta vare på eggeskall fra kokte egg også, da slipper du så klart kokeprosessen siden den allerede er gjort.

Bruk eggeskall fra økologiske egg. Hva høna spiser har stor betydning for hvilke stoffer som finner veien til eggeskallet. Det er ikke anbefalt å konsumere eggeskall fra høner som i stor grad er blitt fôret med soya, for eksempel.

Eggeskallpulver kan drysses over smoothie, musli, brødskiva med godt pålegg, pizza, eller hva det skulle være.

Merk at eggeskallpulver ikke løser seg opp i vann. Derimot vil kalsiumkarbonat brytes ned av syre, og bli til kalsiumsitrat. Hvis du blander eggeskallpulver med litt eplecidereddik, vil det etter hvert begynne å skumme (fordi det dannes karbondioksyd), det er altså tegn på at kalsiumet løser seg opp. Du kan da eventuelt tilsette appelsinjuice, så slipper du å kjenne smaken av eggeskall (den synes i alle fall ikke jeg er så veldig "innbydende").

Tips: Hvis du ikke har behov for ekstra kalsium, eller hvis du har for mange eggeskall til overs til at du får konsumert dem, så er eggeskall ypperlig gjødsel til blomsterbedet eller kjøkkenhagen. Bland det inn i jorden, og den får tilført verdifull næring.

**********

I mine øyne er egg den mest fantastiske og komplette enkeltråvaren som finnes! 
Spekket med næringsstoffer; en rekke essensielle vitaminer og mineraler, alle ni essensielle aminosyrer, og protein av høy kvalitet
Egg har utallige bruksområder i matlaging og baking, og mer... 
Og når man attpåtil kan utnytte eggeskallet, så blir superlativene deretter.

**********

For å lage eggeskallpulver gjør du som følger:

Skyll eggeskallene fri for eggehvite (den hvite hinnen kan fint sitte på).

Ha eggeskallene i en kasserolle, og dekk med vann. Kok på middels varme i  5-10 minutter. Da desinfiserer du skallene for det som måtte være av uønskede bakterier.

Forvarm stekeovnen til 70 grader varmluft. 

Har du laget kokte egg, så slipper du så klart å koke eggeskallet på nytt. 
Da er det bare å skrelle dem og tørke i ovnen.

Legg eggeskallene utover på et stekebrett, og sett dem i stekeovnen i ca en time, så de blir skikkelig tørket og porøse.

Eggeskallene males til så fint pulver som mulig. Jeg bruker en solid morter i granitt, men du kan eventuelt bruke kaffekvern eller en annen solid kvern. Bruker du morter og har mange eggeskall, så kan det være en fordel å male opp noen få om gangen, da er det lettere å få dem mest mulig pulverisert. 

Ha på et rent tett glass med lokk, og oppbevar kaldt i opptil flere uker.

Lykke til!

1 kommentar:

  1. Lag en smoothie - ha i et eggeskall - kjør stavmixeren noe lenger enn vanlig ..og voila ; smoothie med kalsium :-)

    SvarSlett