lørdag 13. mai 2017

Glutenfrie og sunne rundstykkerDenne oppskriften ble opprinnelig til ut fra et ønske om å lage glutenfrie hamburgerbrød. Men jeg har funnet ut at de mest av alt er supre som rundstykker. Ønsker du å lage hamburgerbrød, anbefaler jeg å sjekke blogginnlegget Glutenfrie pølsebrød eller hamburgerbrød, hvor oppskriften for en litt "finere" konsistens på brødene.

Det har blitt endel bakerunder før jeg ble tilstrekkelig fornøyd med resultatet. Disse rundstykkene er bakt med gari, den vestafrikanske varianten av cassavamel - det har mer struktur, mer "tydelige" fibre, enn det veldig finmalte cassavamelet. Gari kom egentlig i hus ved et "uhell" - mannen skulle kjøpe cassavamel til meg på en asiatisk butikk vi ikke hadde handlet på før, og den eneste varianten de hadde var gari, så han kjøpte jo det. Men det ble et nytt og hyggelig bekjentskap! Gari finnes i ulike malingsgrader, og jeg har brukt en finere variant, så ikke rundstykkene blir altfor grovkornet. Oppskriften inneholder også mandelmel, og egg som bindemiddel, og rundstykkene er smaksatt med litt tørket timian eller basilikum.

Forøvrig; du trenger ikke være glutensensitiv eller -allergiker for å ha glede av disse rundstykkene! Gari er fermentert mel fra cassavaroten - det er stivelserikt og har dermed endel kalorier, men har samtidig høyt innhold av velgjørende fiber, samt en rekke viktige mineraler og noen vitaminer. Mandler er rike på gode fettsyrer og viktige mineraler. Egg er blant de ernæringsmessig mest komplette råvarene som finnes - det inneholder alle essensielle aminosyrer, en rekke essensielle vitaminer og mineraler, og høykvalitets proteiner.

Summa summarum: Rundstykkene gir god metthetsfølelse, samtidig som de gir mye bra næring til kroppen din!

Merk at rundstykkene ikke hever seg nevneverdig under stekingen, i motsetning til vanlig brødbakst laget med hvetemel og gjær. Derfor; lag dem omtrent så store som du ønsker at de ferdigstekte rundstykkene skal være. Merk også at de kan virke litt "fuktige" inni, men de er ikke rå av den grunn! 

Rundstykkene er aller best når de er nystekte. Men de kan fint fryses, og deretter tines/varmes i ovnen på 160 grader i ca 15 minutter. Så; det jeg ikke spiser den dagen de er laget, hiver jeg altså i fryseren, så tar jeg opp det jeg trenger ved behov.

Hvis du ikke kan spise gluten/hvete, og for eksempel er bedt på besøk til noen der du vet det serveres brødmat, så gjør som meg - ta med noen av disse!Du trenger følgende til 12-14 rundstykker:

4,5 dl kaldt vann
1,5 dl extra virgin olivenolje
300 gr gari, finkornet type
100 gr mandelmel
2 ts himalayasalt
2 ts tørket timian eller basilikum (evt 50/50)
(1/2 ts hvitløkspulver til hamburgerbrød)
4 egg (hvorav ca 2 ss pisket egg til pensling)

Sesamfrø


Kok opp vannet, og tilsett extra virgin olivenolje.

Bland sammen garimel, mandelmel, himalayasalt og timian/basilikum (og evt hvitløkspulver) i en bakebolle. 

Tilsett den varme væsken i melblandingen, og bland godt sammen til en jevn deig. La den stå og godgjøre seg i 10-15 minutter, så trekker melet til seg væsken.

Forvarm stekeovnen til 200 grader.

Pisk eggene i en skål. Tilsett nesten alt av de piskede eggene i deigen, men la det være igjen ca 2 spiseskjeer egg til pensling. Bland godt sammen til en jevn deig. 

Legg bakepapir på en stekeplate. Form runde, jevnt store boller mellom hendene, kna dem gjerne litt mellom hendene så blir de litt smidige. Trykk dem litt flate, ca 3-4 cm høye, og legg dem på stekeplaten. Merk at rundstykkene ikke hever seg særlig under steking - form dem derfor omtrent så store som du ønsker de skal være når de er ferdig stekt. Pensle med egg, og dryss litt sesamfrø over.

Stekes på nest nederste rille i ca 30-40 minutter, til de er lett gyldne.

Avkjøles på rist.

Serveres når de er nystekte, eventuelt kan de fryses ned. Så er det bare å nyte dem med godt pålegg.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar