mandag 26. desember 2016

Kalkunfilet sous vide med daddelsirup-sausFor tre-fire år siden kom en venninne til meg med en råvare som hun ikke ante hva hun skulle bruke til. Hun hadde kjøpt den på en asiatisk butikk - på impuls - og tenkte kanskje jeg kunne finne på noe lurt med den. Det var et glass med daddelsirup.

Sant å si så hadde jeg aldri hørt om daddelsirup før. Min umiddelbare tanke var at den måtte passe godt til kalkunfilet. Jeg leste nærmere på etiketten, den skulle passe til pannekaker og desserter... Javisst ja. Men jeg var fast bestemt på at den måtte funke til kalkunfilet også, siden sauser og tilbehør med en viss sødme passer godt til det meste av kjøtt. Jeg inviterte like så godt venninnen og familien hennes på middagsbesøk - de skulle få være prøvekaniner.

Og måltidet? Det ble en stor suksess! 

Og siden har flere glass med daddelsirup blitt innkjøpt og tømt av undertegnede, og denne retten er blitt laget flere ganger. Kalkunfilet blir så saftig og perfekt tilberedt med sous vide, og anbefales i høyeste grad dersom du har utstyret.

Tips I: Hvis du ikke har sous vide, kan du varme opp vann i en gryte til 62 grader, og forvarme stekeovnen til 60-65 grader. Vakumpakk kalkunfileten (med vakumeringsmaskin), og legg den i vannet. Legg noe varmebestandig som har litt tyngde oppå kalkunfileten som sikrer at den hele tiden ligger under vann (for eksempel en dyptallerken opp-ned, eller et metallredskap), slik at vannet kan sirkulere mest mulig fritt rundt fileten. Legg på lokk, og sett i stekeovnen i 2,5-3 timer. Bruk gjerne termometer oppi vannet i gryten, for å sikre at temperaturen holder seg mest mulig jevn rundt 62 grader gjennom hele prosessen. Justér eventuelt temperaturen på ovnen etter behov.

Tips II: Som alternativ til å lage saus, så kan du også servere kalkunfileten med daddelsirup naturell. Men det er jo greit å få anvendt kraften som blir til overs fra kjøttet da.


Du trenger følgende til fire-seks personer:

Kalkunfilet (1-1,4 kg)
Himalayasalt
Pepper
Timian

Daddelsaus
Kraften fra kjøttet
(Litt kaldt vann)
Himalayasalt
Pepper
Daddelsirup

Varm opp vann i sous viden til 62 grader.

Imens tørkes kalkunfileten godt med kjøkkenpapir. Dryss over salt, pepper og timian, og vakumer fileten i vakumpose.

Legges i vannbadet i 2,5-3 timer, avhengig av tykkelsen på fileten.

Når kalkunfileten er ferdig tilberedt, klipper du først av et hjørne på vakumposen, så du enkelt kan helle av all kraften over i et kokekar. Kok opp kraften, spe eventuelt med litt vann, og tilsett først 2-3 ss daddelsirup. Kok til sausen er redusert litt, og smak til med salt og pepper. Smak eventuelt til med mer daddelsirup til ønsket sødme. Kok inn til en saus med passe fylde (skulle den bli for tykk, sper du bare med litt mer vann), og sil den. 

Kalkunfileten kan eventuelt brunes raskt i teflon-stekepanne med olje på god varme. Jeg anbefaler stekepanne med slippbelegg fordi fileten ellers lett kan settes seg fast i stekepannen.

La kalkunfileten hvile noen minutter før oppskjæring.

Gi sausen et raskt oppkok rett før servering.

Server kalkunfileten med en god potet- eller rotmos, grønnsaker og daddelsirup-saus. Eller med daddelsirup naturell, i stedet for å lage saus.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar