onsdag 28. desember 2016

Ovnsbakte kalkunlårJeg kjøper gladelig hel kalkun - men jeg dropper veldig gjerne å helsteke den…

For det er med kalkun som med kylling: Brystfiletene har svært magert kjøtt som lett kan bli tørt ved steking, derfor er det viktig med skånsom varmebehandling for et saftig og godt resultat. Lårkjøttet, derimot, har en helt annen tekstur som tåler steking langt bedre. 

Derfor foretrekker jeg å partere kalkunen, på samme måte som beskrevet i blogginnlegget Hel kylling - hvordan utnytte den best mulig, og tilberede stykningsdelene hver for seg. Kalkunlårene og vingene ovnsbakes (behold skinnet på). Kalkunfiletene foretrekker jeg å tilberede i sous vide (temperaturkontrollert vannbad, følg linken for mer info).

Skroget som blir til overs koker jeg kraft på, og etterpå kan alt kjøttet som fortsatt sitter på enkelt plukkes av, og brukes til supper eller gryter (fryses gjerne ned til senere bruk).

På den måten får man det beste ut av kalkunen - akkurat som med kylling.

Så tilbake til kalkunlårene og vingene:
De ovnsbakes først med aluminiumsfolie til de er gjennomstekte. Deretter får de steke den siste tiden uten folie på høyere temperatur, da blir de fint brunet og crispy i skinnet. For det er jo i skinnet den virkelig gode smaken sitter... 

Det kan være stor forskjell i størrelsen på kalkuner, og det vil så klart ha litt betydning for hvor lang tid lårene trenger i ovnen. Her har jeg tatt utgangspunkt i en middels stor kalkun på ca 6 kg.
Ett helt lår fra en slik kalkun rekker gjerne til to personer. Vingene er det også endel kjøtt på.


Du tilbereder følgende fra en hel kalkun:

2 middels store kalkunlår
2 middels store kalkunvinger
Extra virgin olivenolje
Himalayasalt
Hvitløkspepper

Stekeovnen forvarmes til 180 grader.

Kalkunlårene og vingene deles i to i leddfestet, vri dem gjerne "ut av ledd", da blir det enkelt å dele dem i to med kniv. Legg stykkene i en bakepapirkledt langpanne, sprinkle over extra virgin olivenolje, og dryss litt himalayasalt og hvitløkspepper over. Dekk med aluminiumsfolie,  og sett i ovnen i 1 time og 45 minutter.

Ta så ut langpannen, og øk temperaturen til 225 grader.

Ta av aluminiumsfolien, og sett langpannen tilbake i ovnen i 15-25 minutter, til kalkunstykkene er fint gyldne i skinnet.

Serveres med ønsket tilbehør.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar