lørdag 11. februar 2017

Stekt ris med kylling og eggNeste gang du koker ris til middag, kan du lage dobbel mengde, og lage deilig stekt ris en dag eller to senere. Det er jo så godt! Og så er det en genial måte å lage enkel middag i hverdagen. Bruk det du har av grønnsaker og renskåret kjøtt eller kylling. Alternativt til kjøtt kan du bruke reker, men husk at "vanlige" reker (atlanterhavsreker, grønlandsreker) blir seige hvis de koker, så de bør tilsettes rett før servering.

Her har jeg laget en variant med kylling, gulrot, erter og egg. Jeg foretrekker å bruke jasminris til stekt ris (det bruker jeg til thairetter), men det er bare å bruke du den risen du har. Soyasaus og thai fiskesaus inneholder mye salt, og brukes både for å salte maten og gi den smak. Tilsett om ønskelig mer soyasaus enn angitt i oppskriften, etter smak, eller sett frem flasken med soyasaus ved servering.

Ellers er det flere måter å tilberede stekt ris på. Jeg liker å woke de ulike ingrediensene slik at de blir perfekt tilberedt - eggene tilberedes som eggerøre for seg, de harde grønnsakene som trenger litt steking for seg, kjøttet for seg så det blir akkurat gjennomstekt, og risen for seg - før alle ingredienser blir blandet sammen til slutt.

Bare pass på at den risen du koker ekstra for å bruke til stekt ris, blir raskt nedkjølt, has i tett boks med lokk, og settes i kjøleskap snarest. Ris er en av de råvarene som ikke må oppbevares lenge i romtemperatur, på grunn av risiko for fremvekst av uønskede bakterier. 


Du trenger følgende til tre-fire personer:

Daggammel kald kokt ris (utgangspunkt i 3-3,5 dl ukokt ris)
Olje til steking (gjerne uraffinert sesamolje eller olivenolje)
2 store egg
3-4 gulrøtter
1 løk
1/2 kinesisk hvitløk (evt 2-3 fedd)
1 vårløk
5-600 gr kyllingfilet
3 ss soyasaus (glutenfri)
2 ss thai fiskesaus
2 ss finrevet frisk ingefær
2,5 dl fryste erter
1 liten boks bønnespirer


Den kokte kalde risen deles opp med gaffel, slik at riskornene blir mest mulig separerte, og ikke ansamlet i store klumper. Sett til side så lenge.

Eggene piskes sammen. Ha litt olje i en wok på middels god varme, og ha i de piskede eggene. Rør hele tiden mot bunnen av woken, slik at det tynne laget med egg som stivner mot bunnen løsner, og stadig mer egg får koagulere/stivne mot bunnen. Når all eggerøren så vidt har stivnet, hakkes den i mindre biter med stekespaden, og has over i en romslig bolle så lenge.

Gulrøtter skrelles og kuttes i 2-3 millimeter tynne skiver. Løk skrelles og deles i 1 cm tynne båter. Hvitløk grovhakkes.

Vårløk kuttes i tynne ringer, og has i en skål så lenge - den skal tilsettes mot slutten av koketiden.

Kyllingfilet kuttes i tynne skiver eller strimler.

Ha litt olje i woken på god varme. Wok først gulrøtter, løk og hvitløk noen minutter, til løken blir lett blank og gulrøttene blir litt al dente. Rør hyppig så grønnsakene ikke svis, men de kan gjerne få lett brunfarge, blir varmen for sterk så skru den litt ned. Ha grønnsakene over i bollen med eggerøren.

Ha litt olje igjen i woken, fortsatt på god varme. Ha i kyllingkjøttet, og wok etpar minutter med hyppig omrøring. Tilsett soyasaus og fiskesaus, og finriv frisk ingefær over. Fortsett å woke og vende om på kyllingen til den er akkurat gjennomstekt. Ha kyllingen over i bollen med eggerøren og grønnsakene.

Ha godt med olje i woken, fortsatt på god varme. Tilsett den kalde oppdelte risen, og stek tre-fire minutter. Rør av og til, så risen ikke blir svidd, men den kan evt få litt "stekeskorpe" om du ønsker det. Tilsett fryste erter og bønnespirer, og bland sammen.

Ha grønnsakene og kyllingen tilbake i woken sammen med risen, og bland godt sammen, stekes etpar minutter under omrøring. Tilsett vårløk til slutt, og bland sammen.

Serveres eventuelt med ekstra soyasaus.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar