søndag 12. februar 2017

Nigellas sjokoladekake med olivenolje (gluten- og melkefri)Dette må være blant de absolutt beste glutenfrie kakene jeg har smakt til nå! Jeg snakker om Nigella Lawson's dessertsjokoladekake laget med mandelmel og olivenolje. Den skal være litt fuktig og "seig" i konsistensen, akkurat slik gode dessertsjokoladekaker skal være, og derfor er det viktig å ikke oversteke den. Og her kommer mandelmelet til sin rett - kaken gir et snev av kransekakeaktig fornemmelse, bare ikke like kompakt da.

Oppskriften er hentet fra kokeboken Nigellissima, og den er gjengitt på
www.nigella.com. Jeg har redusert sukkermengden slik at kaken blir moderat søt, og jeg har også redusert mengden olivenolje.

Olivenoljen bidrar forøvrig til en egen, fruktig dybde i smaken. Originaloppskriften anvender "ordinær" olivenolje, men jeg har brukt extra virgin olivenolje, rett og slett fordi det er en ernæringsmessig bedre olje, og resultatet blir veldig bra smaksmessig også.

Her har jeg brukt hjerteform i anledning morsdagen, 
og kaken har fått et godt dryss finrevet sjokolade


Du trenger følgende til en 22-23 cm springform:

1,25 dl kokende vann
50 gr kakao
3 store egg
1 dl extra virgin olivenolje
150 gr rårørsukker
150 gr mandelmel / finmalte mandler
2 ts vaniljeessens (evt 2 ts ekte vaniljesukker eller 1 ts vaniljepulver)
1/2 ts natron
1 fingerklype salt

Evt finrevet (melkefri) sjokolade på avkjølt kake

Stekeovnen forvarmes til 170 grader.

Kakeformen dekkes med bakepapir, og innsiden av ringen smøres med et tynt lag extra virgin olivenolje. Jeg smører for sikkerhets skyld et lag olivenolje på bakepapiret også, så vil det løsne ekstra lett fra kaken når den er ferdig stekt.

Kok opp kaldt vann.

Bland kakao og kokende vann til en jevn og fyldig masse, og sett til side så lenge. Start gjerne med 1 dl kokende vann, og tilsett litt og litt mer vann, til du har en fyldig kakaokrem som verken er for "fast" eller for flytende. Bland inn vaniljeessens (hvis du bruker vaniljesukker eller vaniljepulver, tilsettes det sammen med mandelmelet).

Egg, olivenolje og sukker piskes sammen i kjøkkenmaskin eller mikser, til en lys eggedosis. Det tar ca tre minutter.

I en annen bolle blandes mandelmel, natron og salt (og evt vaniljesukker eller vaniljepulver om du bruker det i stedet for vaniljeessens).

Senk hastigheten på mikseren, og tilsett kakaoblandingen, deretter mandelmelblandingen. 

Når alt er blandet sammen, helles røren i kakeformen. Stekes i 40-45 minutter, til kaken er nesten gjennomstekt, det vil si den skal være en anelse fuktig inni. Sjekk med en kakepinne, den skal være nesten ren. Med min stekeovn holder det med 40 minutter.

La kaken avkjøles i ti minutter i springformen. Løsne den forsiktig langs kanten, og legg den over på et kakefat.

Kaken er veldig god å servere mens den fremdeles er lun, da passer det godt med iskrem, sorbet, friske bær eller fruktsalat til. Alternativt kan kaken avkjøles helt, da kan du drysse over et lag finrevet (melkefri) sjokolade, eller et lett lag med melis (bruk sikt). 

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar